Disse imprægneringsmidler er Bedst i Test 💦
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Disse imprægneringsmidler er de bedste i test

Imprægneringssprays kan gøre tekstiler vandafvisende, så du kan holde dig tør i vådt vejr. Vi har testet, så du kan finde de bedste produkter.

Christina Vejsgaard · Foto: Getty Images · 7. februar 2023
Dette imprægneringsmiddel er Bedst i Test - jakke med logo

Imprægnering af tøj  kan være med til at holde kroppen tør i al slags vejr. Når du sprayer med imprægneringsmiddel bliver stoffet vandafvisende, så dråberne preller af i stedet for at trænge ind i stoffet.

Imprægneringsmidler kan dog indeholde uønsket kemi, for eksempel PFAS, også kaldet fluorstoffer.

Test af imprægnering

Vi har testet 13 imprægneringsmidler i en test, hvor vi både har set på deres evne til at imprægnere tekstiler og deres indhold.

For at vurdere, hvor gode midlerne er til at gøre tekstiler vandafvisende har vi sprayet på to forskellige slags tekstiler og målt, hvor godt de skyer vand. Vi har målt både før og efter 3 vaske, så du kan finde et imprægneringsmiddel, der har varig virkning. Samtidig har vi laboratorietestet kemiindholdet i de 15 sprays. 

Vi har testet følgende mærker:

Collonil, Denwax, Droppen, Fibertec, Fjällräven, Grangers, Guardian, Jysk, Nikwax, OrganoTex, Royal, Shoe Finish, Sterling, Woly og Zebla

PFAS gør ikke imprægneringen bedre

Vores test viser, at de sprays, der indeholder PFAS, ikke er bedre til at imprægnere tekstilerne end de midler, der er fri for PFAS. Det er altså ikke nødvendigt at bruge fluorstofferne for at få en spray, der er effektiv.

Vælg hellere pumpe end spray

Du kan få imprægneringssprays i to forskellige former: Som aerosolspray i trykdåse eller i form af en spray, der har trykpumpe. Generelt er det bedre at vælge dem, der har en pumpe. De efterlader nemlig færre partikler i luften, som du indånder efter imprægnering. 

Selvom du har valgt et imprægneringsmiddel med trykpumpe, skal du gå udenfor, når du imprægnerer. Det gælder også, selvom du vælger en af dem, der får en god kemibedømmelse i vores test.

Ud af de 15 testede imprægneringsmidler har vi kåret ét som Bedst i Test. Samtidig er der to andre midler, der klarer sig godt i testen.

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?

Forbrugerrådet Tænk mener: Der er behov for et nationalt forbud mod PFAS i forbrugerprodukter

Denne her test viser med al tydelighed to ting: Det er kompliceret for forbrugerne selv at gennemskue, om der er PFAS i de produkter, de kan finde på butikkernes hylder. Og så at det til fulde er muligt at lave gode, effektive produkter, der ikke indeholder PFAS. Derfor er vi kun blevet endnu mere sikre i vores sag, og vi håber, at både politikere og virksomheder vil arbejde på en udfasning hurtigst muligt og deklarering af stofferne, indtil de er væk.

Anja Phillip, formand for Forbrugerrådet Tænk