Hvad gør du med dine produkter, der indeholder PFAS?
Når du hører om PFAS’ skadelige effekter, kan det være fristende at smide dine nonstick-pander, skaljakker, vinterstøvler og cremer ud. Men er det den rigtige vej frem? Få hjælp her.
PFAS findes i rigtig mange af vores forbrugerprodukter, og det kan være svært at vide, hvordan du bedst forholder dig til det skadelige stof – nu og i fremtiden.
Skal du bare tømme dine skabe og skuffer og helt undgå at købe udendørstøj og nonstick-pander fremover, eller hvordan navigerer du bedst i junglen af de mange tusind fluorstoffer?
Få svaret her.
Det er ikke det enkelte produkt, der er problemet
Du skal ikke blive bange, hvis du fx har brugt tandtråd eller nonstick-pander med PFAS i. Det er ikke det enkelte produkt, der er problemet – det er den samlede effekt, som er bekymrende, og her er det vigtigste, hvad du gør fremadrettet.
Du kan ikke handle på de fluorstoffer, du allerede har i kroppen, eller som allerede findes i naturen – men du kan prøve at undgå dem fra nu af.
Hvordan ved du, om dine produkter indeholder PFAS?
PFAS, eller fluorstoffer, kan gå under mange navne. Derfor kan det være svært at identificere stofferne i produkter, som du allerede har liggende – eller som du gerne vil undgå fremadrettet. Samtidig er det ikke alle produkter, som har pligt til at oplyse om indhold af fluorstoffer.
Overordnet kan du dog regne med, at der er PFAS i produktet, hvis en af disse betegnelser er benyttet:
- Fluorcarbon
- PTFE
- Teflon
- Gore-Tex
Hvis et produkt er mærket med PFOA-fri eller PFOS-fri, som er ulovlige fluorstoffer, hvilket gør mærkningen ulovlig, skal du være opmærksom på, at produktet kan indeholde andre fluorstoffer. Vil du undgå alle fluorstoffer, så gå efter betegnelserne PFAS-fri, PFC-fri eller fluorfri.
På kosmetik skal alle ingredienser fremgå af ingredienslisten. Forbrugerrådet Tænk har fundet flere typer PFAS i kosmetik, men stofferne kan have meget lange navne, som er vanskelige at afkode. Du kan selv bruge appen Kemiluppen til at tjekke kosmetik- og plejeprodukter for indhold af problematiske stoffer. Kemiluppen scanner produktet og sender dig en vurdering af, om det er problematisk.
Hvad skal du gøre med de produkter, du har derhjemme?
Hvis du allerede har produkter liggende, som indeholder PFAS – fx Gore-Tex-støvler, imprægneringsspray, nonstick-pander og kosmetik – behøver du ikke nødvendigvis at smide dem alle ud.
Få nogle tommelfingerregler her:
-
Stegepander og andet køkkenudstyr med teflonbelægning.
I disse produkter er PFAS så godt bundet i belægningen, at stofferne ikke bliver afgivet af, at du bruger panden ved normal brug. Pas dog på med at overophede panden, da det kan afgive fluorgasser. Du behøver ikke at smide produktet ud, hvis det er velfungerende – det vil give et større ressourceforbrug at smide det ud og købe et nyt. Til gengæld bør du undgå at bruge grillmåtter med teflon, da de let kan blive overophedet på grillen og kan afgive fluorgasser.
-
Skaljakker og andet udendørstøj med PFAS-imprægnering.
Har du haft jakken i flere år og vasket den flere gange, så gør det ikke den store forskel for din udsættelse for fluorstoffer, om du beholder den.
-
Støvler og jakker med Gore-Tex-membran.
I Gore-Tex-støvler og -jakker er det forventeligt, at PFAS-stoffet er indkapslet i membranen, der holder dem vandtætte. Derfor skal du ikke være så bekymret, hvis du allerede har nogle Gore-Tex-støvler, og du behøver ikke at smide dem ud. Vælg produkter uden PFAS næste gang, du køber nyt.
-
Kosmetik og cremer.
Indeholder dine cremer PFAS, kan du overveje at skifte dem ud, fordi du smører dem direkte på huden.
-
Imprægneringsmidler med PFAS.
Du kan indånde og få PFAS på dig, hvis du sprayer fx jakker eller støvler med imprægnering, der indeholder stofferne. Har du en imprægneringsspray med PFAS derhjemme, anbefaler vi at smide den ud som farligt affald og købe en ny uden PFAS.
-
Tandtråd indeholder ofte fluorstoffet PTFE.
Tandtråden er ikke direkte en risiko for dig, men vælg tandtråd uden PTFE fremover.
-
Cykelolie kan indeholde PTFE eller Teflon
Cykelolier kan indeholde PTFE eller Teflon, der betyder, at den indeholder fluorstoffer. Vi anbefaler generelt at bruge drypflaske fremfor dåsespray, hvor du direkte indånder kemikalierne. Har du en cykelolie med PFAS, er det en god ide at smide den ud i farligt affald og købe en ny uden PFAS.
Skal du energirenovere dit hus?
I takt med at energipriserne stiger, bliver spørgsmålet om energirenovering af huset endnu mere relevant. Det handler både om at spare på varmeregningen og om at udlede mindre CO2.
Mette tør ikke satse på, at fjernvarmen kommer
De nyslåede boligejere Mette Finderup og Thomas Munkholt er i tvivl om de skal vente på, at fjernvarmen måske kommer til deres by, eller om de skal gå andre veje.
Ny varmepumpe: “Den første elregning er lidt chokerende”
Hans Lauring skiftede fra besværligt pillefyr til nem varmepumpe, men det har været svært at beregne og forudse økonomien i varmepumpen i detaljer, fortæller han.