Sådan beskytter du dig bedst mod solen
Hvor meget solcreme skal du bruge og hvilken SPF? Beskytter UV-tøj og er vandfast solcreme vandfast? Få svar her, og undgå solskader.
Solens stråler er skadelige, fordi de kan gøre, at din hud med tiden udvikler hudkræft. Derfor er du bedst beskyttet ved at holde dig i skyggen mellem kl. 12 og 15 i sommerhalvåret. Det er i det tidsrum, hvor solens stråler er stærkest og dermed farligst for huden.
Så meget beskytter SPF
Solcreme beskytter din hud mod solens skadelige UV-stråler. Du skal mindst bruge faktor 15 for at være beskyttet godt nok i Danmark.
Har du lys eller sart hud eller skal du være i solen i et land, der er tættere på Ækvator, hvor solens stråler er kraftigere, skal du bruge en solcreme med en højere faktor.
Filtrene i solcreme måles i SPF - Sun Protection Factor, også kaldet solfaktor.
- SPF 15 bremser 93% af strålerne
- SPF 20 bremser 95 % af strålerne
- SPF 30 bremser 97 % af strålerne
- SPF 50 bremser 98 % af strålerne
Mængden af solcreme er vigtigere end SPF
Graden af solbeskyttelse forudsætter, at du smører tilstrækkeligt meget solcreme på – ellers bliver faktoren betydeligt mindre.
Benyt mindst 40 ml solcreme til at smøre en hel voksenkrop ind og 20 ml til at smøre et barn ind. Det er meget solcreme, men det er den mængde, der skal til, før du er beskyttet nok.
Det er bedst at smøre sig ind over to omgange. Så får du en større mængde solcreme på og du får dækket de uundgåelige "helligdage".
Der er ikke den store forskel på hvor meget SPF 15 og SPF 30 beskytter. Den vigtigste faktor ved solcreme, er at du bruger nok.
Smør dig ind igen efter en badetur
Selv vandfast solcreme mister noget af virkningen efter en tur i vandet.
Kravet til solcreme, der betegnes som vandfast, er kun, at mindst halvdelen af den oprindelige solfaktor bliver tilbage efter en tur i vandet. Og det er, inden du tørrer dig med dit håndklæde. Tag derfor et nyt lag solcreme på efter din svømmetur, eller hvis du har svedt meget.
Solcreme skal have tid til at trænge ind i huden. Vent derfor til du er tør. Lad derefter solcremen sidde i mindst otte minutter, før du eventuelt tager tøj på.
Hvad er UVA og UVB stråler?
Solens stråler indeles i UVA, UVB og UVC stråler.
Solcremer beskytter typisk både mod UVA og UVB stråler.
SPF tallet - også kaldet solfaktoren - på din solcreme henviser til beskyttelse mod UVB-strålerne.
UVA-mærket på solcremen viser, at solcremen også beskytter mod UVA-stråler. UVA faktoren skal være minimum en tredjedel af den angivne SPF. I vores test af solcremer, får solcremer som har et højere indhold af UVA-beskyttelse en bedre vurdering.
UVC-stråler når ikke jorden, det beskytter ozonlaget os imod.
- UVA-strålerne når dybere ned i huden, og er med til at brune og også ælde vores hud.
- UVB-strålerne når ikke så dybt ned i huden, men er de stråler, der giver anledning til solskoldninger.
Både UVA- og UVB-stråling kan forårsage kræft i huden. Køb derfor altid solcreme, der beskytter mod både UV-A og UV-B- stråler.
Skyer lukker mange stråler igennem
Du kan godt blive solskoldet , selvom solen kan gemme sig bag skyerne. Strålerne trænger igennem skylaget og når huden. Sørg derfor for at smøre med solcreme, selvom det er overskyet.
Skylaget reducerer UV-stråling med 30-70 procent afhængig af skylaget, hvilket svarer til faktor 1,5-3.
Tøj giver beskyttelse, men sjældent godt nok
Tøj beskytter mod solens stråler. Men ikke 100 procent. Solbeskyttelse i beklædning måles i UPF. En almindelig T-shirt i bomuld har UPF 10-20, alt efter farve, vævning og materiale.
UPF 15 giver 93 procent beskyttelse.
UV-tøj og UV-badetøj er speciallavet til at beskytte mod solen. Selvom det bliver vådt kan det ofte beskytte omkring UPF 50, som giver 98 procent beskyttelse.
Solhatte kan være så massivt vævet, at de skærmer med mindst faktor 80, hvilket kan stoppe næsten 99 procent af strålerne. Nogle hatte kan nå helt op på UPF 500, hvilket svarer til 99,8 procent beskyttelse.
UV-indekset: Tjek solens styrke
Hvis UV-indekset er 3,0 eller højere, skal du beskytte dig imod solen. Du bør kun opholde dig kort tid i solen uden beskyttelse, særlig hvis du har følsom hud, men også selvom du har mindre sart hud er beskyttelse vigtigt.
I Danmark kan UV-indekset om sommeren komme over 6,0. Her kan du kun opholde dig halvt så længe i solen som ved UV-indeks 3,0.
Tjek UV-indekset på eksempelvis dmi.dk eller app’en 'UV-indeks' fra Kræftens Bekæmpelse.
I Sydeuropa og andre steder tættere på ækvator kan UV-indekset komme op på 10.
1 uges ferie på Gran Canaria i marts måned kan eksempelvis udsætte kroppen for 1/3 af den samlede dosis sol, som man typisk får på et helt år i Danmark – og dermed øges risikoen for hudkræft.
I Danmark skal huden beskyttes mod solen mellem klokken 12-15 i sommerhalvåret. Er du tættere på ækvator, hvor solens stråler er stærkere, skal du passe på i tidsrummet klokken 11-15.
20 solcremer indeholder uønskede stoffer
Flere solcremer i vores test indeholder UV-filtre, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende eller andre problematiske stoffer. Se dem her.
Knap halvdelen af solstifter i test er uden uønsket kemi
Testen af 16 udvalgte solstifter med SPF 30, 50 eller SPF 50+ viser, at knap halvdelen er gode valg uden uønsket kemi. Se mere om testen her.
Disse 22 solcremer er fri for uønskede kemikalier
Vi har testet 52 solcremer og solsprays for mistænkt hormonforstyrrende stoffer og andre uønskede stoffer. Se, hvilke der klarer sig godt i testen.