Myggestik - Sådan undgår du dem
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Sådan undgår du myggestik

Myg er en plage for mange om sommeren. Ud over myggespray er der andre måder at slippe for myg, myggestik og irriterende kløe.

Stine Müller · Foto: Getty Images · 30. juni 2022
undgå at få myggestik med disse enkle råd

Imagecredit: Getty Images

Myggestik er irriterende og klør.  Heldigvis er myg i Danmark ikke smittebærere af farlige sygdomme, sådan som vi ser det i de subtropiske og tropiske egne fx Asien, Afrika og Sydeuropa.

Vi har i Forbrugerrådet Tænk testet myggespray, for at se hvor godt og hvor længe de beskytter mod stik. I vores myggespray test  har vi testet produkterne på tigermyg, som lever under varme himmelstrøg, og som kan sprede sygdomme som fx. dengue-feber, zika- og chikungunya-virus.

Vi vurderer at de typiske danske myg vil reagere på samme måde som tigermyggene overfor de myggespray vi har testet

Derfor får du myggestik

Myg bliver tiltrukket af vores lugt og varme og de kan registrere temperaturforandringer i luften. De kan også registrere hvis mængden af kuldioxid i luften øges fra vores udånding. Så de er svære at undgå

Det er kun hunmyggene der stikker, og nogen mennesker er mere tiltrækkende for myg end andre.

Myggemidler kan maskere kroppens lugt eller gøre myggen dårligere til at opfange den, så de mister færten og flyver videre i stedet for at stikke.

Derfor klør myggestik

Når myggen stikker, sprøjter den lidt spyt ind i stikhullet. Spyttet indeholder enzymer, som nogen reagerer på. Du skal derfor ikke klø på dit myggestik. Ifølge Thomas Pape, forsker i bl.a. myg ved Statens Naturhistoriske Museum, så bliver myggens spyt spredt til et større områder, når du klør, og så klør det endnu mere. ”Desuden risikerer du også at massere urenheder ind i stiksåret, hvilket er med til at øge ubehaget, ” siger han

4 tips til myggestik

Hvis du vil undgå myggestik får du her fire gode råd.

1. Dæk dig til

Tøj og anden tildækning er det bedste middel mod stik. Så beskyt mest muligt på den måde, for at mindst mulig hud skal smøres ind i myggemiddel.

Lange bukser og en trøje med lange ærmer er en god idé, hvis der er mange myg. Myggene har nemlig sværere ved at nå ind til din hud gennem stof.

Husk myggenet til barnevognen og sæt evt. net foran åbne vinduer eller rundt om sengen, for at holde myggene ude.

2. Brug myggespray med omtanke

Myggespray virker mod myg ved at forvirre dem, men det er skrap kemi, du skal undgå at få i øjnene, på læberne eller på hudområder med sår/irriteret hud.

Spray eller pumpe midlet ned i hånden for at fordele det i ansigtet. Sprøjt ikke direkte ved hovedet.

Smør dig kun ind på blottet hud og husk, at myggespray kun virker der hvor huden er smurt ind. Det er altså ikke nok at smøre dig ind nogle steder og håbe på, at lugten holder myggene helt væk.

Pas på uønsket kemi i myggespray

Myggespray indeholder kemikalier. Det er fx de aktivstoffer, som skal holde myggene væk.

I myggespray er der ikke krav til, at alle indholdsstoffer skal stå på deklarationen.

Så du kan ikke se, om der er indhold af andre stoffer, som fx er allergifremkaldende eller mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Tjek om myggesprayen er godkendt af Miljøstyrelsen. Det gør du ved at kigge efter sætningen: ”Omfattet af Miljøministeriets bekendtgørelse om bekæmpelsesmidler". Der står også et registrerings nummer på godkendte myggemidler.

Køber du myggespray på ferien, skal du huske, at myggemidler skal være godkendt af myndighederne, hvis du tager dem med hjem. Det samme gælder for myggespray, som du har købt på en udenlandsk hjemmeside.

3. Tænk over, hvor du er

Myg er mest aggressive om aftenen og i fugtige områder, så klæd dig godt på, hvis du opholder dig i en skov eller ved søer og åer om aftenen.

De er ikke så stærke til at flyve, så find et sted, hvor det lufter lidt.

4. Brug ikke myggespray til mindre børn

Myggespray indeholder stoffer, som kan give irritation af for eksempel hud og øjne. De fleste myggemidler bør typiskikke bruges til børn under tre år, men der er også midler, der ikke bør bruges selv til større børn. Gravide og ammende frarådes også at bruge visse af midlerne. Læs derfor brugsanvisningen godt.