Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Underforsikring: Det skal du passe på

Erstatning kan du gå glip af, hvis du har underforsikret dine værdier. Men hvordan undgår du at underforsikre dig? Og hvad betyder det egentlig?
Af Lars Nøhr Andresen
28. Februar 2017
Foto: iStock

Din indbosum skal være realistisk

Din indboforsikring skal passe til dig, så du er rigtigt dækket. Det er vigtigt, at din indbosum rent faktisk stemmer overens med, hvor meget du har af værdi.

Indbosum er det maksimale beløb, du kan få dækket, hvis der sker en skade, som din forsikring dækker. Er din indbosum sat for lavt i forhold til dine værdier, er du underforsikret. Så kan du ikke få fuld erstatning, hvis uheldet er ude.

Indbosummen angiver du selv til dit forsikringsselskab.

Eksempel på underforsikring

Underforsikring opstår sådan her:

  • Indbosummen angiver du til at være 500.000 kroner, og du har i virkeligheden værdier for 1 million kroner. Du har nu underforsikret dig selv med 50 procent.

Konsekvensen af underforsikring bliver:

  • Ved indbrud eller en skade vurderer taksator, at der er for 1 million kroner værdier i dit hjem, men du er kun forsikret for 500.000 kroner i din indboforsikring.
  • Forsikringsselskabet erstatter derfor kun dine stjålne ejendele med 50 procent. Det gælder også, selv om din indbosum udgør et højere beløb, end det stjålne er værd.
  • Selskabet erstatter for eksempel kun et tyveri for 200.000 kroner med 100.000 kroner, fordi du er underforsikret med 50 procent. 

Eksemplet viser konsekvenserne ved at være underforsikret med 50 procent.

Prisen for din forsikring stiger med din indbosum

Prisen for din forsikring afhænger blandt andet af din indbosum. Jo større værdi, des højere præmie skal du betale.

Forsikringsselskabet sætter blandt andet prisen ud fra denne logik:

  • Din indbosum repræsenterer, hvor mange værdier du har derhjemme. Desto flere værdier du har, desto større sandsynlighed er der for, at der bliver stjålet eller skadet for et stort beløb.
  • Din pris for forsikringen bliver dermed højere, hvis din indbosum bliver højere. Du skal derfor heller ikke sætte indbosummen for højt i forhold til, hvad du ejer.

Overforsikrer du dig, betaler du for meget i præmie for en dækning, du ikke kan få glæde af. Uanset hvor meget du forsikrer dig for, vil du nemlig aldrig kunne få udbetalt mere i erstatning, end hvad der svarer til værdien af dit tab.

Kan du selv vurdere værdien af dit indbo?

Værdier fra smykker, kunst og designermøbler kan hurtigt løbe op, så det er en god ide at vurdere værdien af dem og se, om det passer med din indboforsikringssum.

Arvede genstande skal måske forbi en vurderingsmand. Det er ikke sikkert, at du selv er klar over, at dine forældres designerstole i stuen er over 100.000 kroner værd. Husk at få dokumentation for vurderingen.

Sådan finder du ud af, hvor meget din indboforsikring skal dække

Kan du få en billigere husforsikring?

Forbrugerrådet Tænk Penge har testet 16 forskellige husforsikringer i 2018. Testen viser, at der er store forskelle på priser og mindre forskelle på, hvordan selskaberne dækker dit hus.

Køb abonnement på Forbrugerrådet Tænk Penge allerede i dag, og få tilsendt magasinet med testen af husforsrikringer 2018.

Du får også test af boligkredit og kassekredit, samt viden om penge og privatøkonomi.