Sådan sparer du penge på elregningen
Prisen på strøm er steget. Hvad kan du gøre for at undgå, at elregningen eksploderer? Bliv klogere her.
Elselskaber tilbyder forskellige aftaler, så du kan enten spare penge ved at skifte elselskab eller ved at skifte aftale.
Få den billigste strøm
Elpris.dk er en prissammenligningsside, som skal hjælpe forbrugere med at sammenligne elselskaber og finde det selskab, der kan give dig den bedste pris i forhold til dit forbrug.
Det er Forsyningstilsynet, der står bag hjemmesiden, men det er elselskaberne selv, der indberetter oplysningerne på elpris.dk.
Det er ikke alt, du kan se på elpris.dk. Du kan fx ikke se, hvad de enkelte selskaber kræver i spottillæg. Spottillægget er den pris, som selskaberne lægger oveni markedsprisen for en kWh.
Hvad er spottillæg?
Spottillægget er et beløb, som fast lægges oveni prisen for en kWh. Prisen svinger fra under 5 øre til markant mere, men prisen kan være svær at finde, fordi den ikke fremgår af elpris.dk. Nogle selskaber oplyser om prisen på deres hjemmeside, men her er den heller ikke altid let at finde.
Vi har testet elselskaber, og nogle af de dyreste selskaber i vores test dukker op øverst på elpris.dk.
Brug eventuelt elpris.dk til at finde frem til 2-3 forskellige elselskaber og indhent tilbud på skrift, hvor du får oplyst spottillæg, abonnementspris og alle gebyrer. Sammenlign tilbuddene med din nuværende aftale og pris, før du skifter selskab.
Prisen hos de billigste elselskaber til de dyreste svinger typisk ikke ret meget, når du ser bort fra introtilbud. Samtidig består en ret stor del af din elregning af nettariffer til elnetselskaberne og afgifter til staten, uanset dit valg af elselskab. Det betyder, at du ikke nødvendigvis kan spare mange penge ved at skifte elselskab.
For at finde en billig aftale skal du kende dit forbrug. Find ud af, hvor mange kilowatt-timer din husstand typisk bruger på 1 år.
Tjek dine elregninger i din netbank eller i den seneste årsopgørelse over dit elforbrug. Ofte kan du også se udviklingen i dit forbrug ved at logge ind på dit nuværende selskabs hjemmeside.
Vil du læse hele artiklen nu?
Få adgang til denne artikel og hele tænk.dk for
58 kr. / måned
Ved køb af 12 måneders medlemskab til 695 kr.
Forbrugerrådet Tænk mener: Tiden er løbet fra mærkningsordning for grøn strøm
I 2020 kom en mærkningsordning med to grønne blade, som Forbrugerombudsmanden stod bag, og som vi tilsluttede os.
Ordningen tager udgangspunkt i oprindelsescertifikater, hvor elselskaber køber et certifikat, som lægger beslag på en del af den grønne elproduktion, der svarer til deres kunders forbrug og dermed skabe incitament til at bygge mere vedvarende energiproduktion.
Vi mener dog, at tiden er løbet fra at bruge certifikaterne på den måde. Den strøm, der kommer ud af stikkontakten, er nemlig præcis den samme. Samtidig er der i dag så stort økonomisk incitament for dem, der for eksempel udvikler vindmølleparker, at certifikaterne ikke længere gør en stor forskel. Den nuværende ordning skader derfor mere, end den gavner, fordi den risikerer at vildlede forbrugerne.
- Christian Sand, forbrugerpolitisk medarbejder
Elselskaber bag ulovligt telefonsalg
Endnu et elselskab er blevet meldt til politiet af Forbrugerombudsmanden og dømt for ulovligt telefonsalg og vildledning af forbrugerne. Forbrugerrådet Tænk efterlyser større og mere systematisk kontrol med elselskabernes markedsføring.
Du betaler din elregning i blinde
Det er enormt kompliceret og vanskeligt selv at tjekke, om du egentlig betaler den rigtige pris for din elektricitet. Tallene bør gøres tilgængelige ved lov, mener Forbrugerrådet Tænk.
Du kan have penge til gode hos et af disse 4 elselskaber
En række elselskaber får kritik af Forsyningstilsynet, fordi de i strid med lovgivningen ikke har tilbagebetalt tilgodehavende til kunder, der skiftede selskab. Se, om du kan have penge til gode.