Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

El: Find den bedste aftale for dig

Spar penge på din el-regning ved at undersøge el-markedet. Se hvordan du finder en el-aftale til den bedste pris, så du kan få billig strøm.
Af Leon F. Skytte
3. Oktober 2017
Spar på strømmen og gør din elregning mindre
Foto: iStock

Strøm: Spar penge på regningen

El er en udgift, som de færreste kan komme uden om. Men selvom du ikke kan undgå el-regninger, kan du gøre noget for at gøre regningen mindre.

El-selskaber tilbyder forskellige løsninger, så der er ikke kun penge at spare ved at skifte. Du kan også vælge, om du helst vil betale en fast pris eller en variabel pris. Eller du kan vælge om dit el-valg, skal være klimavenligt.

El: Kend dit forbrug

En billig el-aftale finder du ved først at kende dit forbrug. Find ud af, hvor mange kilowatt-timer din husstand typisk bruger på et år.

Elregninger kan du tjekke på netbank eller i den seneste årsopgørelse over dit el-forbrug. Ofte kan du også se i udviklingen i dit el-forbrug ved at logge ind på din el-leverandørs website.

Forandringer i din hverdag kan påvirke dit el-forbrug. Kig på om din elregning er blevet meget lavere, fordi du sparer på strømmen? Eller er dit forbrug omvendt steget, fordi du for eksempel lige har købt en tørretumbler, eller der er kommet flere i husstanden?

Den bedste aftale for dig er lettest at finde, hvis dit el-forbrug er stabilt. Så ved du ca. hvor meget strøm husstanden bruger på ét år.

Find det bedste tilbud

Elpris.dk er en prissammenligningsside, som Energitilsynet står bag. Siden viser, hvilken el-leverandør der kan give dig den bedste pris i forhold til dit forbrug. Husk at holde det bedste tilbud op mod din nuværende pris og service, før du skifter aftale.

Prisen fra de billigste leverandører til de dyreste svinger typisk kun med omkring 20-40 øre per kilowatt-time. Det betyder, at du kan spare 200-400 kroner om året, hvis du bor i en større bolig. Det skyldes den måde, betalingen for en kilowatt-time er sat sammen på:

  • 55 procent til staten,
  • 20-25 procent til netselskabet, der ejer det fysiske ledningsnet 
  • 20-25 procent til selve elleverandøren.

Priserne på strøm varierer med andre ord ikke så meget. Men de forskellige el-leverandører adskiller sig fra hinanden på andre måder.

Vilkår for betaling er for eksempel værd at holde øje med. Der er også forskel på, om de forskellige produkter tager hensyn til miljøet eller ej.

Sammenlign priser på elpris.dk

Betaling: Hvad er dine vilkår?

Priser og betaling skal du være opmærksom på, når du vælger el-leverandør. Du kan vælge, at betale en fast pris i hele perioden, eller vælge at betale en variabel pris, der følger markedsprisen.

Med en fast pris ved du, hvad dit forbrug kommer til at koste i perioden, men du betaler en lidt højere pris.

Variable priser følger markedet, så i længden vil prisen ofte være billigere end den faste pris. I perioder kan du dog komme til at betale en højere markedspris end den faste pris.

Aconto-betalingen er også forskellig hos el-leverandørerne. Nogle steder skal du betale for dit forbrug 3 måneder forud, mens du kan nøjes med at betale 1 måned forud andre steder. Spørg din el-leverandør om det er muligt at få den løsning, der passer dig bedst.

Klima: Overvej dine ønsker

Klimavalg er en kategori på elpris.dk, der viser, at produktet tager hensyn til klimaet på den ene eller anden måde.

Selskabet bag, kan for eksempel tilbyde at reducere CO2-kvoter eller øge udbygningen af anlæg, der udnytter vedvarende energi, mod at du betaler lidt ekstra for din strøm.

Grønt El-valg er en hjemmeside, der giver dig et overblik over, hvordan dit elvalg påvirker klimaet. Her kan du finde det bedste produkt på el-markedet, hvis du vil tænke på miljøet, når du køber strøm.

Det økologiske Råd står bag sitet Grønt El-valg. 

Find el-produkter med klimaeffekt på grøntelvalg.dk

Skift leverandør

Skifter du til en ny el-leverandør, skal du kontakte dit nye elselskab. Du skal måske aflæse din elmåler og give tallene til dit gamle selskab, men ellers klarer dit nye el-selskab skiftet for dig.

Skifter du til et andet el-selskab, skal der ikke ændres noget i dine el-installationer.

Spar på forbruget

El-regningen er ikke kun afhængig af din levarandør. Vil du betale mindre for el, kan du gøre en række ting for at spare på strømmen.

Få en lavere elregning med disse 7 sparetips