Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Boligkøb: 5 vigtige overvejelser inden du låner penge

Huskøb eller lejlighedskøb har stor betydning for din økonomi. Her er de ting, du skal overveje, før du beslutter dig for at låne penge til en ny bolig.
Af Christina Vejsgaard
23. April 2019
Huskøb: 5 ting, du skal huske, før du køber
Foto: Getty Images

Boligkøb påvirker din økonomi

Køber du et hus eller en lejlighed, er det en stor investering. Det vil påvirke din økonomi i mange år fremover.

Hvad skal du tænke på, før du investerer i et nyt hjem? Her er 5 ting, der er vigtige at få styr på, før du skriver under på købsaftalen.

Boliglån: Her er alt, hvad du skal vide

1. Pris: Hvor meget kan du købe for?

Købsprisen på dit nye hjem har stor betydning for, hvor mange penge du skal betale for at bo i huset eller lejligheden hver måned.

Køber du bolig, skal du nemlig tage et eller flere lån.

Banken vurderer din økonomi og fortæller dig, hvor mange penge de vil låne dig til at købe hus eller lejlighed for. Som tommelfingerregel skal du ikke låne mere end 2,5-3 gange din husstands årlige bruttoindtægt.

Dit rådighedsbeløb ser banken også på. Rådighedsbeløbet skal være 8.500 - 10.000 kroner om måneden for samlevende par. Læg dertil 2.500 kroner per barn.

Udgifterne til realkreditlån og banklån er essentielt for, hvordan dit budget kommer til at hænge sammen i dit nye hjem.

Læg et budget og tag stilling til, om du realistisk set kan leve på det budget, uden livet bliver for surt.

Sådan lægger du et realistisk budget

2. Beliggenhed: Hvad koster stedet i tid og penge?

By, provins eller på landet? Når du skal vælge, hvor du vil bo, er det ikke kun prisen på boligen, du skal tænke over.

Større byer er for det meste dyrere at bo i end på landet.

Flytter du uden for byerne, kan du måske spare på boligprisen. Vær dog opmærksom på, at banken ofte er mere forbeholden over for at låne dig penge til en bolig i et yderområde end i byen.

Transport til arbejdet kan til gengæld godt løbe op, hvis I bor på landet. Måske skal I sætte et stort beløb af til kollektiv transport, eller I skal købe en bil eller 2.

En bil koster nemt 50.000 kroner om året, når du medregner vedligeholdelse, finansiering og afskrivninger. For samme beløb ville du årligt kunne afbetale og afdrage på et realkreditlån på næsten 1 million kroner.

Transporttid skal du også overveje. Har du for eksempel tid og råd til at bruge en time i transport til og fra arbejde hver dag?

Bil: Har du råd til at have en?

3. Størrelse: Hvad er dit pladsbehov på sigt?

Boligens størrelse er vigtig at overveje, for dit behov kan ændre sig med tiden. Overvej hvordan du forestiller dig, at din situation ser ud om 5 og 10 år.

Planlægger du at få (flere) børn, kan du få brug for at bygge ud. Men det kan være dyrt, og det er ikke sikkert, at det kan betale sig.

Planlægger du, at børnene snart flytter hjemmefra, kan det omvendt være dyrt og besværligt med et hjem, der er for stort.

Omkostningerne i forbindelse med salg og køb af bolig kan nemt løbe op i over 100.000 kroner blot til ejendomsmægler, dokumenter og selve flytningen. Dertil kommer maling, møbler og andre ekstraudgifter.

4. Finansiering: Hvilket lån skal jeg vælge?

Køber du en ejerbolig, skal du som udgangspunkt selv lægge en udbetaling på 5 procent af købssummen.  Resten af købsprisen kan du låne til hos et realkreditinstitut og banken.

Realkreditlån har den laveste rente og de laveste omkostninger, men du kan kun låne 80 procent af købssummen hos realkreditinstituttet.

Banklånet kan dække de sidste 15 % af købsprisen, men lånet er dyrere i rente end et realkreditlån.

Realkreditlån kan enten være fastforrentet, så du betaler samme rente i hele lånets løbetid, eller det kan være med fleksibel rente, et såkaldt Flexlån. 

Realkreditlån: Sådan vælger du det rigtige

5. Investering: Er boligen hjem eller pengemaskine?

Boligmarkedet er aldrig til at spå om. Derfor kan det være yderst risikabelt spekulere i, hvad du kan få i fortjeneste, når du sælger boligen igen.

Boligen skal derfor passe til din livssituation – nu og på sigt. Det er heller ikke sikkert, at du kan få solgt din bolig fra den ene dag til den anden.