Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Billån: Tjek dette før du låner penge

Billånet er ofte nødvendigt, når du skal have ny bil. Og det er vigtigt at sætte sig ind i, for der kan være store prisforskelle. Se her, hvordan du vælger.
Af Lars Nøhr Andresen
9. Marts 2018
Billaan: Naar du vaelger
Foto: Thinkstock

Få mindst 2 tilbud på billån

Ny bil eller brugt bil? Uanset hvad du vælger, kan det være en god ide at finansiere købet med et billån. 

Billånets kvalitet er der ikke forskel på, så det billigste billån kan derfor altid betale sig. Det viser en test, som Forbrugerrådet Tænk Penge har lavet. Står du mellem 2 billån med samme kontantpris, samme udbetaling på bilen og samme løbetid, skal du vælge det lån med de laveste årlige omkostninger i procent, kaldet ÅOP.

ÅOP fortæller dig, hvor dyrt det reelt er at låne penge. Har 2 lån samme ÅOP, skal du gå efter det lån med den højeste rente og de laveste etableringsomkostninger. Det giver dig bedre låneøkonomi, hvis du sælger bilen, før lånet er udløbet. Renten kan trækkes fra i skat, hvilket ikke er tilfældet med etableringsomkostninger.

Undersøg gebyrer

Gebyrer skal du altid se efter. Det kan for eksempel koste særlige gebyrer, hvis du vælger at indfri dit billån, før det udløber, fordi du skifter bilen ud efter 3-4 år.

Skifter du dit billån, skal du betale et fast tinglysningsgebyr på 1.660 kroner til staten for at skifte til en ny låneudbyder. Den nye låneudbyder kan kræve, at du betaler et ekstra gebyr, for de omkostninger de har ved at oprette dit nye billån.

Vælg løbetid efter bilens alder

Lånets løbetid skal du vælge efter dit kørselsbehov, men så du er gældfri, når bilen er maksimalt 8 år gammel.

Brugte biler, der er ældre end 8 år, skal du købe kontant, fordi en bil med den alder ikke vil holde meget længere. Tager du alligevel et lån for at købe en 8 år gammel bil, skal du vælge et lån med en løbetid på højst 2 år.

Tjek med dit realkreditinstitut

Dit realkreditinstitut kan du typisk få til at finansiere et større bilkøb billigt, hvis du er boligejer. Hvis du alligevel skal omtage eller omlægge et realkreditlån, kan det være en billig måde at finansierer bilen.

Løbetiden på lånet må ikke være for lang. Pas på med at finansiere bilen med for eksempel et lån over 20-30 år. Er bilens levetid 10 år, med et lån som løber i 20 eller 30 år, står du efter 10 år uden bil men med en betydelig restgæld.

Beslut dig for fast eller variabel rente

Variabel rente på billånet er generelt ikke så risikofyldte som boliglån med variabel rente (Flexlån), fordi du låner færre penge.

Et billån med variabel rente kan være et godt supplement for dig, hvis du har valgt en fast rente på dit boliglån. Så har du forskellige lånetyper, og du kan dermed sprede risikoen for den samlede finansiering.

Fast forrentet billån giver det god mening at vælge, hvis din bilgæld udgør en stor andel af din samlede gæld. Så sikrer du, at låneydelsen eller løbetiden ikke stiger ved en rentestigning.

Køb først, når du har til udbetaling

Bilkøbet skal du vente med, til du har penge nok til en udbetaling på minimum 20 procent. Så får du normalt en lavere rente på dit lån, end hvis din udbetaling er lille, eller du slet ikke betaler en udbetaling.

En kredit eller et almindeligt forbrugslån på for eksempel 10.000 kr. kan du bede din bank om, hvis du kun mangler et mindre beløb til at opnå en større udbetaling. Du betaler så en noget højere rente af de 10.000 kroner. Til gengæld får du ofte en lidt lavere rente på den store del af gælden på billånet. Samlet set kan dette ofte give en billigere finansiering.

Betal altid det dyre forbrugslån hurtigst.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk Penge

Tjek bilen før du låner

Skal du købe en brugt bil af en privat person, skal du undersøge, om bilen er pantsat. Er bilen pantsat, kan det betyde, at der er gæld i bilen. 

Tjek om din bil er pantsat på Tinglysningsretten