Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Billån: Når du vælger

Ny bil betyder som regel, at du skal have et bil-lån. Det er en god idé at bruge tid på lånet, selv om det ikke er nær så sjovt som duften af læder og nye dæk på asfalten. Der kan nemlig være store prisforskelle på billån.
Af Lars Nøhr Andresen
25. Februar 2016
Billån: Når du vælger
Foto: Thinkstock

Få mindst 2 tilbud på billån

Billån er der ikke forskel på, når det gælder kvalitet. Det billigste billån kan derfor altid betale sig. Har du valget mellem 2 billån med samme kontantpris, samme udbetaling på bilen og samme løbetid, skal du vælge det lån med de laveste årlige omkostninger i procent, kaldet ÅOP.

ÅOP fortæller dig, hvor dyrt det reelt er at låne penge. Har 2 lån samme ÅOP, skal du gå efter det lån med den højeste rente og de laveste etableringsomkostninger. Det giver dig bedre låneøkonomi, hvis du sælger bilen, før lånet er udløbet.

Undersøg gebyrer

Gebyrer skal du altid se efter. Det kan for eksempel koste særlige gebyrer, hvis du vælger at indfri dit billån, før det udløber, fordi du skifter bilen ud efter 3-4 år.

Vælg løbetid efter bilens alder

Lånets løbetid skal du vælge efter dit kørselsbehov, men så du er gældfri, når bilen er maksimalt 8 år gammel.

Tjek med dit realkreditinstitut

Dit realkreditinstitut kan du typisk få til at finansiere et større bilkøb billigt, hvis du er boligejer.

Bilen skal du passe på med at finansiere med et lån på 20-30 år. Har bilen for eksempel en levetid på 10 år, med et lån som løber i 20 eller 30 år, så står du efter 10 år uden bil, men med en betydelig restgæld.

Beslut dig for fast eller variabel rente

Billån med variabel rente er generelt ikke så risikofyldte som boliglån med variabel rente (Flexlån), fordi du låner færre penge.

Et billån med variabel rente være et godt supplement for dig, hvis du har valgt en fast rente på dit boliglån. Så har du forskellige lånetyper og kan dermed sprede risikoen for den samlede finansiering.

Et billån med fast rente giver det god mening at vælge, hvis din bilgæld udgør en stor andel af din samlede gæld. Så sikrer du dig, at låneydelsen eller løbetiden ikke stiger ved en rentestigning.

Køb først, når du har til udbetaling

Bil skal du vente med at købe, til du har penge til en udbetaling på minimum 20 procent. Så får du normalt en lavere rente på dit lån, end hvis din udbetaling er lille, eller du slet ikke betaler en udbetaling.

En kredit eller et almindeligt forbrugslån på for eksempel 10.000 kr. kan du bede din bank om, hvis du kun mangler et mindre beløb til at opnå en større udbetaling. Du betaler så en noget højere rente af de 10.000 kroner. Til gengæld får du ofte en lidt lavere rente på den store del af gælden på billånet. Samlet set kan dette ofte give en billigere finansiering.

Betal altid det dyre forbrugslån hurtigst.