Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Bankskifte: Skal du også skifte realkreditinstitut?

Som boligejer har du sandsynligvis dit realkreditlån via din bank. Men hvad så, hvis du skifter bank? Er du så nødt til at skifte realkreditinstitut?
Af Mette Andrea Boesgaard
28. September 2018
Bankskifte skal du også skifte realkreditinstitut
Foto: Getty Images

Nyt realkreditlån, når du skifter bank?

Låner du penge til et hus eller en lejlighed, hjælper din bank dig ofte med at formidle lånet – også selv om du låner pengene i et realkreditinstitut.

Realkreditinstitutter og banker er ofte tæt bundet sammen.

Skifter du bank, vil du ofte blive tilbudt at skifte realkreditinstitut på samme tid. Men er du nødt til at skifte realkreditinstitut, når du skifter bank? Eller kan det koste dig dyrt?

Sådan skifter du bank

Flyt realkreditlånet – hvis det er en god aftale

Skifter du bank, behøver du ikke skifte realkreditinstitut. Du er ikke forpligtet til at have bank og realkreditlån i samme koncern, men det kan være en fordel for dig.

Banken ser nemlig på, om du har både lån, investeringer, forsikringer og pension hos koncernen. Jo flere forretninger du har gennem banken, desto bedre kunde er du.

Har du realkreditlån, forsikringer og pensionsopsparing i samme koncern, kan du muligvis få en billigere aftale.

Tjek prisen, før du beslutter dig

Vilkårene for dit nuværende realkreditlån bliver ikke ændret, fordi du flytter bank.

Men flytter du dine bankforretninger uden at flytte dit realkreditlån, kan det få betydning for renten på dit banklån eller din opsparingskonto i din nye bank.

Spørg din nye bank, om du går glip af rabatter eller fordelagtige renter på din opsparing, hvis du kun skifter bank uden at skifte realkreditinstitut.

Tjek betingelserne for det nye realkreditlån

Realkreditlånet kan du muligvis få en bedre aftale for, hvis du skifter realkreditinstitut samtidig med, at du skifter bank.

Den månedlige udgift til dit realkreditlån kan du sammenligne i dit nye og dit gamle realkreditlån. Men tjek også, om et skift af realkreditinstituttet kan give dig en bedre låneaftale.

Kan du skifte fra et rentetilpasningslån til en fast, lav rente? Kan du få en lavere rente? Kan du få en kortere eller længere løbetid? Betaler du lavere bidragssatser, som er omkostningerne på dit nye lån? Får du en bonus udbetalt af dit nye eller gamle selskab?

Realkreditlånet kan være dyrt at indfri

Flytter du dit realkreditlån, skal du optage et nyt lån og indfri det gamle lån. Begge dele koster penge.

Dit realkreditinstitut sælger obligationer med sikkerhed i din bolig for at skaffe pengene til dit lån.

Er kursen på obligationerne bag dit gamle lån over 100, skal du låne et større beløb, end du skylder, for at indfri lånet. Er kursen på dit nye lån  under 100, skal du tilsvarende låne flere penge for at få penge nok til at indfri dit gamle lån. 

Skylder du for eksempel 1.000.000 kroner, og er kursen på dit lån 102, skal du betale 1.020.000 kroner tilbage på dit gamle lån.

Er kursen på dit nye lån også 98, får du kun 980.000 kroner udbetalt, når du låner 1.000.000 kroner. Du skal derfor låne 60.000 ekstra for at betale dit gamle lån på 1.020.000 kroner tilbage. 

Flytteomkostninger ved realkreditlån er dyre

Gebyrer, som for eksempel etableringsgebyrer og tinglysningsafgifter, gør det også dyrt at skifte realkreditinstitut.

Forhandl med din nye bank for at få dem til at betale skifteomkostningerne, men husk at nærstudere betingelserne i sådan en aftale.

Oprettelsesomkostningerne på dit nye lån vil din nye bank måske godt betale, men dækker de også dine udgifter til at indfri det gamle lån?

Gebyrerne til at indfri dit gamle lån kan du spare penge på, hvis du indfrier lånet omkring termin eller op til en rentetilpasning.

Sådan skifter du realkreditinstitut

Forbrugerrådet Tænk mener: Det er for dyrt at skifte realkreditinstitut

"Konkurrencen på realkreditmarkedet er næsten ikke-eksisterende. Det er så dyrt at skifte realkreditinstitut, at du som forbruger i praksis er bundet til dit realkreditinstitut, når du først har optaget et boliglån.

Vil du skifte realkreditinstitut, så tjek vilkårene grundigt. Du skal kun skifte, hvis det er en god aftale for dig. Få dit nye realkreditinstitut til at lave en beregning, der viser dig, om det kan betale sig at skifte. Husk også at forhandle med dit nye realkreditinstitut om at få dem til at betale flytteomkostningerne."

Morten Bruun Pedersen, cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk