Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Derfor smelter isen forskelligt

Stabilisatorer, emulgatorer og mængden af luft bestemmer, om du skal skynde dig at spise din is, inden den løber ned af armen, eller om du kan tage dig god tid.
Af Lars Nøhr Andresen
15. Juni 2015
Derfor smelter isen forskelligt
Foto: iStockphoto

Smelter efter en halv time

En skefuld Carte d'Or Vanilla og en skefuld Irmas udvalgte vaniljeis smelter vidt forskelligt efter de har stået på bordet i en halv time.

Carte d'Or-isen smelter langsomt og selve overfladen bevarer sin struktur. Væsken fra isen skiller i en klar væske og en gullig væske. Irmas udvalgte smelter til gengæld hurtigere og bliver til en flydende is-masse.

Stabilisatorer mindsker smeltningen

Hvilke stabil­isatorer og i høj grad mængden af dem kan være med til at forklare, hvorfor isene smelter forskelligt. I samarbejde med emulgatorer forbedrer de strukturen af isen, og sørger for at den ikke skiller.

Mængden af mælketørstof i isen har også betydning.

Irmas is er primært fremstillet af fløde, men den har desuden tilsat skummetmælkspulver. Det vil sige, at den indeholder mere mælkeprotein. Carte d'Or isen er fremstillet af skummetmælkspulver og vegetabilsk fedt.

Luft i isen gør forskellen

Luften i isen virker som isolering, så jo mere luft, der er pisket ind i isen, desto langsommere vil den smelte.

Derfor er det sandsynligvis luften i isen, der gør, at de 2 is smelter med forskellig hastighed, forklarer professor Richard Ipsen fra Københavns Universitet til Forbrugerrådet Tænk.

Sådan forsinker man isens smelteproces

Stabilisatorer holder på isens struktur og forhindrer, at den skiller.

Stabilisatorer kan for eksempel være:

  • E401: Natriumalginat (fortykningsmiddel udvundet af tang)
  • E407: Carageenan (fortykningsmiddel udvundet af tang)
  • E410: Johannebrødkernemel (fortykningsmiddel udvundet af johannebrødtræets kerner)
  • E412: Guargummi (fortykningsmiddel udvundet af guarplantens frø)
  • E466: Carboxymethylcellulose (stabilisator udvundet af træ)