Titel
Pizzatopping: Hvad er det lavet af?

Er pizzatopping rigtig ost?
Revet pizzatopping står på hylderne i supermarkedet ved siden af osten. Umiddelbart ligner det revet ost. Men der er tale om et produkt, hvor mælkefedtet er erstattet af et vegetabilsk fedtstof som palmeolie. Derfor er der ikke tale om ost.
35 procent af de danske forbrugere tror fejlagtigt, at den primære ingrediens i pizzatopping er ost, selv om hovedingredienserne i pizzatopping er vand og palmeolie. Det viser en undersøgelse foretaget af Forbrugerrådet Tænk i 2016.
Produktet kaldes også for ‘smelteprodukt’, men på indpakningen står der revet pizzatopping, så det kalder vi det i testen af Revet ost og pizzatopping, selv om pizzatopping også kan forstås som for eksempel skiver af pepperoni.
Se alle testede produkter i Forbrugerrådet Tænks test af revet ost og pizzatopping
Forskellen på ost og pizzatopping
Rigtig ost består af mælk, der er tilsat forskellige mælkekulturer og osteløbe, så mælken bliver til ost. Hvordan osten ender med at smage, afhænger af produktionsmetode, mælkesyrebakterier, lagring og så videre.
Toppingproduktet indeholder vegetabilsk olie, der er langt billigere end det mælkefedt, som olien erstatter. Mælkefedtet bruges i stedet til andre produkter.
Smagsmæssigt er der ikke noget formål med at erstatte mælkefedt med palmeolie.
Produktet bliver heller ikke vegansk af den grund, for der er stadig mælk i toppingprodukterne. Toppingproduktet laves ved at homogenisere palmefedtet med mælkebestanddele og så ellers bare følge den almindelig produktionsmetode for ost, hvor palmeolien har erstattet mælkefedtet.
Se alle testede produkter i Forbrugerrådet Tænks test af revet ost og pizzatopping