Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Palmeolie: Vær opmærksom på disse 10 madvarer

Vegansk ost, pizzatopping og margarine. Palmeolie er i meget mad, selv om det er usundt og skader miljøet. Her får du hjælp til at undgå det.
Af Signe Funch Madsen
4. Juni 2018
palmeolie faa tips til at skaere ned
Foto: Getty Images

Kan du undgå palmeolie?

Palmeolie findes i rigtig mange forskellige slags madvarer. Palmeolie kan derfor være svært at slippe helt af med i din mad.

Palmeolie kan du dog ofte finde i bestemte typer produkter. Dem skal du være ekstra opmærksom på at fravælge, hvis du vil skære ned på dit forbrug af mad med palmeolie.

Palmeolie: Sådan skærer du ned

Højt indhold af palmeolie i disse produkter

Pizzatopping

Revet pizzatopping er ikke ost, selv om det står ved siden af osten i supermarkederne. Ofte er mælkefedtet i pizzatopping nemlig erstattet af palmeolie.

Test: Revet ost og pizzatopping

Pizzadej og frysepizzaer

Forarbejdede madvarer som pizzadej og frysepizza indeholder ofte meget palmeolie for at forbedre konsistensen.

Kopnudler

En stor del af kop- og instantnudlers samlede vægt, er ofte palmeolie.

Færdigretter

Også andre færdigproducerede retter du kan købe i supermarkederne - som for eksempel supper og gryderetter – kan indeholde meget palmeolie. Det gælder også for frostvarer.

Margarine

Rigtig mange margarine-produkter indeholder store mængder planteolier. Ofte er de baseret på palmeolie, men der findes også margarine uden palmeolie.

Chokolade og nøddecreme

Noget chokolade - især billige varianter - indeholder palmeolie for at forhindre, at den smelter hurtigt. Det samme gælder mange nøddecreme-produkter, da palmeolie kan gøre konsistensen glat og cremet. 

Test: Hvilken mørk chokolade smager bedst?

Småkager og kiks

Færdigpakket bagværk som kiks, småkager, kokostoppe og lignende, indeholder ofte palmeolie for at forbedre konsistensen. Vær også opmærksom på produkter, hvor kiks kun er en del af produktet  -  for eksempel vaflen i færdigpakkede vaffelis.

Færdigpakket brød

Palmeolie bruges sommetider som fedtstof i brød, fordi palmeolie er et billigt alternativ til andre fedtstoffer. Vælg brød uden palmeolie, eller bag dit eget brød. 

Lakridskonfekt

Der er ofte vegetabilsk olie – som palmeolie og kokosolie – i lakridskonfekt.

Vegank ost

Palmeolie bruges i nogle typer vegansk ost som erstatning for mælkefedt og for at give en konsistens, der minder om mælkebaseret ost.

Sådan klarer en vegansk revet ost vores test

Forbrugerrådet Tænk mener: Mærkning af palmeolie er ikke god nok

"Certificeringsordningen RSPO er blevet til for at hjælpe forbrugerne med at vælge en mere bæredygtig produceret palmeolie, der ikke bidrager til rydning af regnskoven, børnearbejde på plantagerne og så videre.

Men kravene til RSPO-ordningen er ikke ambitiøse nok. Nogle medlemmer af ordningen er blandt andet blevet taget i ikke at overholde menneskerettigheder og at have forbindelse til skovrydning.

Kravene skal strammes op, og der skal være bedre kontrol, så forbrugerne kan stole på, at produkter med certificeret palmeolie er i orden".

Vibeke Myrtue Jensen, politisk rådgiver for miljø og transport, Forbrugerrådet Tænk