Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Optøning: Sådan tør du bedst mad op

Nedfrysning af rester sparer dig penge og hindrer madspild. Men tør du ikke maden op med omtanke, kan det gå ud over smagen og give højt bakterieindhold, der kan være sundhedsskadeligt.
Af Andreas Straarup
12. December 2018
Sådan optør du mad bedst
Foto: Getty Images

Overskudsmad skal håndteres rigtigt

Flæskesteg til de næste mange dage eller for meget and til, at familien kunne spise op? Madlavning resulterer ofte i, at fryseren må tages i brug.

Når det overskydende mad tages frem igen, findes der flere metoder til optøning, men langtfra alle er lige gode. Du kan her læse mere om, hvordan du bedst håndterer frossen mad.

Tø maden langsomt op

Optøning af mad skal ske nænsomt. På den måde bevares kvaliteten bedst muligt, og du mindsker væksten af bakterier.

Frossen mad skal helst tøs op i køleskabet. Nogle bakterier vokser nemlig allerede på temperaturer over 5 grader og kan derfor hurtigt formere sig, hvis maden bliver for varm under optøning.

Hvis du for eksempel lægger din frosne kødsauce til optøning på køkkenbordet, kan der vokse bakterier frem i løbet af dagen, fordi overfladen bliver varm, selvom kernen stadig er frossen .

Derfor er det mest hygiejnisk at optø frossent kød, fisk og fjerkræ i køleskabet.

Sådan fryser du maden ned, så den holder sig frisk  

Bevar madens kvalitet

Ved frysning af mad ‒ især kød og fisk ‒ dannes iskrystaller, som ved optøning forårsager et dryptab, der forringer madens kvalitet.

Mad, der tør langsomt op, bevarer en højere kvalitet end mad, der tør hurtigt op. Du opnår derfor den bedste kvalitet, når du tør maden op i køleskabet og ikke på køkkenbordet.

Optøning af kød er desuden bedst at gøre i en skål, så der ikke drypper kødsaft på andre madvarer i køleskabet.

Hurtigere optøning af mad

Optøningen af mad kan også gøres hurtigere, hvis du en dag ikke har så meget tid. Fyld en skål med koldt vand. Her kan du lægge din frysepose med kød i og lade det tø op i vandet. Sørg for, at posen er lukket helt tæt, så der ikke kommer vand ind i den.

Det går hurtigere at tø maden op i en skål med vand end at lade det ligge på køkkenbordet.

Det er vigtigt, at du ikke lader skålen med maden stå for længe. Ellers får bakterier igen for gode betingelser for at formere sig. Derfor er det også kun mindre stykker eller portioner, som du kan tø op med denne metode.

Test: Find din nye fryser

Forbrugerrådet Tænk har testet frysere, kølefryseskabe og kummefrysere. Vores test viser, at der er stor forskel på køle- og fryseevnerne i de testede produkter.

Frysere er ofte ikke så gode til at holde de lovede minusgrader, viser vores test.

Find den koldeste fryser i Forbrugerrådet Tænks test af frysere

Pladsmangel i køkkenet? Find et godt kølefryseskab i Forbrugerrådet Tænks test

Brug for mere frysekapacitet? Tjek testen af kummefrysere