Optøning: Sådan tør du bedst mad op | Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Optøning: Sådan tør du bedst mad op

Nedfrysning af madrester sparer dig penge og hindrer madspild. Men hvordan tør du kød og fisk op på den rigtige måde? Få svar her.

Foto: Getty Images · 19. november 2020
Fryser med frossen mad

Imagecredit: Getty Images

Fik du lavet for meget flæskesteg, kylling eller and til aftensmad? Eller har du fundet gode tilbud af fisk, kød og grøntsager? Fryseren er fantastisk til at gemme rester og ekstra indkøb på, og det er en god måde at mindske madspild. 

Men du skal optø din mad med omtanke. Ellers kan det gå ud over smagen og give højt bakterieindhold, der kan være sundhedsskadeligt. Der er flere metoder til optøning, og langtfra alle er lige gode. Læs her, hvordan du bedst håndterer frossen mad.

Tø maden langsomt op

Optøning af mad skal ske nænsomt. På den måde bevares kvaliteten bedst muligt, og du mindsker væksten af bakterier.

Frossen mad skal helst tøs op i køleskabet. Bakterier vokser nemlig langsommere i køleskabet end ved stuetemperatur og vil hurtigt formere sig, hvis maden bliver for varm under optøning.

Hvis du for eksempel lægger din frosne kødsovs til optøning på køkkenbordet, kan der vokse bakterier frem i løbet af dagen, fordi overfladen bliver varm, selvom kernen stadig er frossen .

Derfor er det mest hygiejnisk at optø frossent kød, fisk og fjerkræ i køleskabet.

Bevar madens kvalitet

Ved frysning af mad ‒ især kød og fisk ‒ dannes iskrystaller, som ved optøning forårsager et dryptab, der forringer madens kvalitet.

Mad, der tør langsomt op, bevarer en højere kvalitet end mad, der tør hurtigt op. Du opnår derfor den bedste kvalitet, når du tør maden op i køleskabet og ikke på køkkenbordet.

Optøning af kød er desuden bedst at gøre i en skål, så der ikke drypper kødsaft på andre madvarer i køleskabet.

Hurtigere optøning af mad

Optøningen af mad kan også gøres hurtigere, hvis du en dag ikke har så meget tid.

Fyld en skål med koldt vand. Her kan du lægge din frysepose med kød i og lade det tø op i vandet. Sørg for, at posen er lukket helt tæt, så der ikke kommer vand ind i den.

Det går hurtigere at tø maden op i en skål med vand end at lade det ligge på køkkenbordet.

Det er vigtigt, at du ikke lader skålen med maden stå for længe. Ellers får bakterier igen for gode betingelser for at formere sig. Derfor er det også kun mindre stykker eller portioner, som du kan tø op med denne metode.

Hurtig optøning i mikroovnen

Mikrobølgeovnen kan bruges til tø fødevarer hurtigt.

Vi har i vores mikrobølgeovn test, undersøgt hvor godt mikroovnene er til at optø madvare.

Fjern altid al emballage før du begynder at tø madvarer i mikrobølgeovnen. Placér maden på en tallerken - gerne en dyb tallerken, for maden kan væske, når den tør op. 

Udfordringen ved at tø for eksempel et stykke kød i mikrobølgeovnen er, at dele af kødet kan begynde at blive tilberedt, mens andet stadig er frosset. 

Uens optøning af for eksempel en kylling, kan betyde, at kyllingen ikke bliver korrekt tilberedt. Det går både ud over smagen, men kan også være problematisk med hensyn til udvikling af bakterier. 

Mikrobølgeovnen egner sig derfor bedst til at optø kød, som efterfølgende straks skal gennemsteges. Tjek eventuelt under optøningen, at det ydre af fødevaren ikke bliver varm. 

Langsom optøning i køleskabet er en bedre måde at tø frossen mad på end at tø i mikrobølgeovnen.

Test: Find din nye fryser

Vi har testet fryseskabe, og vores test viser, at der er stor forskel på køle- og fryseevnerne i de testede produkter.

Frysere er ofte ikke så gode til at holde de lovede minusgrader, viser vores test.