Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Sådan finder du de lokale fødevarer

Gårdbutikker, fødevaremarkeder og fødevarefællesskaber er gode steder at købe lokale fødevarer. Vi har samlet inspiration til dig, der vil opstøve de lokale råvarer i dit nærområde.
Af Maria Stove Romdal
15. December 2015
Sådan finder du de lokale fødevarer
Foto: iStock

Find din lokale gårdbutik og fødevaremarkeder

Gårdbutikker er i kraftig vækst. Ifølge Danmarks Statistik er der på landsplan sket en stigning på 50 procent i antallet af gårdbutikker i perioden 2012 til 2014.

Madfestivaller og fødevaremarkeder, hvor udstillere kan præsentere deres varer, kan være en god anledning til at prøve friske råvarer fra forskellige lokale fødevareproducenter.

Fødevaremarkeder bliver nogle steder i landet afholdt én gang om året i en fastlagt weekend, andre steder er der marked hver uge.

Udvalget i dit nærområde kan du få overblik over på flere hjemmesider og via mobilapplikationer.

Vi har samlet links til nogle af dem her:

Økologisk Landsforenings hjemmeside har lavet en oversigt over økologiske gårdbutikker og stalddørssalg

Freshfarm har en kalender med fødevaremarkeder og en betalingsapp med oversigt over gårdbutikker

Dit Landkøb viser også vej til både konventionelle og økologiske gårdbutikker

Vær med i et fødevarefællesskab - samarbejd om råvarerne

Fødevarefællesskaber er ideelle for byboere, der bor langt fra lokale producenter eller forbrugere i provinsen, som gerne vil indgå i et fællesskab om at indkøbe økologisk, frisk frugt og grøntsager med andre i lokalområdet.

Penge og profit er ikke fødevarefællesskabets mål, men derimod at medlemmerne får adgang til sæsonens frugt og grønt - produceret så lokalt og bæredygtigt som muligt. Alt arbejde foregår på frivillig basis. Det betyder, at et medlem i et fødevarefællesskab skal arbejde nogle timer om måneden mod til gengæld at kunne købe frisk frugt og grønt.

Landet over er der lokale fødevarefællesskaber.

Læs mere på hjemmesiden for Danmarks økologiske fødevarefællesskaber

Find maden i byen

Byhøst er en forening og en online tjeneste, der informerer, inspirerer og guider brugere i at samle og bruge af naturens råvarer, også i byen. Byhøst  har blandt andet en app og et kort, som gør det muligt at finde vilde råvarer, der hvor du befinder dig – blandt andet baseret på tips fra andre brugere.

Find afgrøder nær dig på Byhøsts hjemmeside

Køb lokalt i din fødevarebutik

Supermarkeder har mange steder i landet lokale fødevarer i deres sortiment. I nogle butikker er der satset stort på de lokalt producerede varer – andre har et mindre udvalg.

Køb lokalt på nettet

E-handel gælder også lokale fødevarer. På internettet findes flere gårde og virksomheder, der leverer kasser med friske danske grøntsager, frugt, kød, fisk med mere.

Det kan lyde paradoksalt, men i nogle tilfælde kan det være bedre, at virksomheden står for en organiseret udbringning af lokale fødevarer i stedet for, at vi hver især tager bilen og kører på landet.

Fødevaremarkeder og kulinariske festivaller

Medfestivaller og fødevaremarkeder, hvor udstillere kan præsentere deres varer, kan være en god anledning til at prøve friske råvarer fra forskellige lokale fødevareproducenter.

Fødevaremarkeder bliver nogle steder i landet afholdt én gang om året i en fastlagt weekend, andre steder er der marked hver uge.

Visit Denmark har på deres sider for de forskellige landsdele samlet lister over lokale fødevaremarkeder og kulinariske festivaler