Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Gløgg: Forbrugerrådet Tænk klager over 3 produkter

Færdigblandede gløgg indeholder i flere tilfælde ikke rødvin. Det klagede Forbrugerrådet Tænk over, men Fødevarestyrelsen afviser klagen.
Af Lars Dalsgaard
21. November 2016
Forbrugerrådet Tænk anmelder for vildledning
Foto: Martin Lorentsen

Vildledning: Forbrugerrådet Tænk klager over 3 produkter

”Jule Gløgg” er navnet på en drik, som foruden vand indeholder frugtvin, sukker og finsprit. Den er lavet af virksomheden Scandic Food og kan købes i flere danske dagligvarebutikker.

Rødvin er der intet af i drikken. Forbrugerrådet Tænk har derfor anmeldt Scandic Food for vildledende markedsføring. I alt har Forbrugerrådet Tænk anmeldt 3 færdigblandede gløggprodukter, der aldrig har set skyggen af en vindrue.

Gløggprodukterne fandt Forbrugerrådet Tænk frem til i forbindelse med en test foretaget i 2015. Producenterne har ikke siden ændret opskriften, og derfor bliver de nu anmeldt. Der er tale om 2 produkter fra Scandic Food og 1 produkt fra Lidl Danmark.

Se, hvilke andre produkter Forbrugerrådet Tænk har klaget over

Gløgg er ofte lavet på vand

Rødvin er en af hovedingredienserne i gløgg. I hvert fald hvis man skal tro leksikonet Den Store Danske fra Gyldendal, den klassiske kogebog ”God mad, let at lave” og talrige opskrifter på nettet.

Gløggen i danske supermarkeder er dog ofte helt uden rødvin. Flere af de produkter, der sælges som gløgg, har vand som hovedingrediens og frugtvin som den ingrediens, der er næstmest af i drikken.

Test: Gløgg lavet på rødvin smager bedst

Kvaliteten af din gløgg afhænger i høj grad af, om den er med eller uden rødvin. Det viser en smagstest af 9 færdigblandede gløgg, som Forbrugerrådet Tænk har foretaget.

Deltagerne i smagstesten viste en klar præference for de varianter, der var lavet på rødvin, mens dem, hvor producenten havde brugt frugtvin og finsprit, klarede sig dårligt.

Se vores test af gløgg

Fødevarestyrelsen afviser anmeldelsen

Fødevarestyrelsen har afvist klagen fra Forbrugerrådet Tænk.

Gløgg uden vin må gerne kaldes gløgg, så længe det indeholder ingredienser, der traditionelt anses for ingredienser i gløgg. Det er for eksempel kanel og kryddernelliker. Desuden skal produktet være beregnet til at servere varmt.

De 3 slags gløgg, som Forbrugerrådet Tænk anmeldte, opfylder kriterierne til gløgg men indeholder altså ikke vin, som Forbrugerrådet Tænk mener, at en gløgg skal.

Forbrugerrådet Tænk mener: Rigtig gløgg er lavet på rødvin

"Gløgg er traditionelt lavet på rødvin, og derfor giver det ikke særlig meget mening at kalde en gløgg, der ikke indeholder rødvin, for gløgg.

Rødvin er der dog intet af i 3 af de 9 gløggprodukter, som Forbrugerrådet Tænk har testet.

Hos Forbrugerrådet Tænk mener vi ikke, at det er i orden. Virksomheder vildleder, når de blander vand, frugtvin, sukker og finsprit og sælger det som "Jule Gløgg".

Derfor har vi anmeldt 3 gløggprodukter, 2 produkter fra Scandic Food og 1 produkt fra Lidl Danmark, for vildledende markedsføring."

Camilla Udsen, seniorrådgiver i fødevarepolitik ved Forbrugerrådet Tænk.