Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Emballage: Sådan opbevarer du din mad

Plastikposer, plastikskåle og sølvpapir. Hvad er bedst at opbevare din mad i, så det holder længst? Og kan du bruge al slags emballage til opbevaring?
Af Camilla Bielski
28. Februar 2018
Emballage sådan opbevarer du din mad
Foto: Getty Images

Korrekt emballage har betydning for din mad

Mad og madrester skal du pakke ind i den rigtige emballage, for ikke al indpakning og opbevaring egner sig til mad.

Forkert emballage kan nemlig afgive uønsket kemi til din mad. Men vælger du derimod den rigtige emballage, kan det betyde, at din mad kan holde sig længere. 

Kan du stadig spise maden?

Mærkning viser, om emballagen må bruges til mad

Plastikbøtter, fade, skåle, glas og andet skal have glas- og gaffelsymbolet, hvis du er i tvivl, om du må bruge en genstand til opbevaring af mad.

Glas- og gaffelsymbolet kan du ikke nødvendigvis se, hvis det er oplagt, at genstanden kan bruges til mad. Tallerkner og drikkeglas har for eksempel ikke glas-og gaffelsymbolet, da det er genstande, der normalt bliver brugt til mad.

Brugsanvisningen kan også fortælle dig, om en beholder må bruges til opbevaring af mad. Den kan også fortælle, om emballagen kun må bruges til bestemte typer mad, eller at den ikke må komme i mikrobølgeovnen.

Emballage sådan opbevarer du din mad
Foto: Europa Kommissionen

Poser

Affaldsposer og bæreposer skal du ikke opbevare din mad i. De kan være lavet af genbrugsplast, som kan afgive skadelige stoffer til din mad.

Plastposer skal være markeret med glas- og gaffelsymbolet, før de kan bruges til opbevaring af mad.

Fryseposer er den eneste emballage, hvis du skal fryse din mad ned. Du skal ikke fryse mad ned i mapakkeposer, selv om de ligner fryseposer til forveksling. Madpakkeposer er tyndere i materialet, så der kommer for meget luft ind i posen. Det kan skabe rimfrostskader på din mad.

Sådan fryser du bedst din mad ned

Plastikbøtter

Opbevaringsbøtter af plastik kan du godt bruge til din mad, hvis de har glas- og gaffelsymbolet.
Varm og fed mad som lasagne, bøffer og gryderetter skal du være særlig forsigtig med at opbevare i genbrugsbøtter og plastikbokse. Bøtterne kan nemlig afgive uønsket kemi til maden.

Gamle bøtter, der før har været mad i, skal du være forsigtig med at bruge igen. Emballagen viser nemlig ikke, om en genbrugsbøtte også kan bruges til anden mad end det, den først har været brugt til.

Emballagen kan i nogle tilfælde kun bruges til en bestemt type mad. Genbruger du emballagen, skal du derfor bruge den til mad, der ligner det, som først var i beholderen.  Lignende mad kan være mad, der har det samme fedtindhold eller temperatur. 

Beholdere til is kan for eksempel godt bruges til opbevaring af mad, der skal fryses ned eller opbevares på køl. Men bøtterne skal ikke bruges til opvarmning af middagsrester eller opbevaring af varm og fed mad.

Se test af opbevaringsbøtter med varm fed mad på Forbrugerrådet Tænk Kemi

Drikkedunke

Drikkedunke er et mere miljøvenligt alternativ til at købe vand i engangsflasker, hver gang tørsten melder sig. Drikkedunke findes i flere forskellige former og materialer, og hvordan du bruger flasken er afgørende for, hvilken type du skal vælge.

Skal drikkedunken ligge i dit barns skoletaske, er en drikkedunk af plastik at foretrække, da den kan tåle at ”tumle” rundt mellem bøger og madkasser. Er drikkedunken til dit barn, er det også en god ide at tjekke, om barnet kan bruge og lukke flasken ordentlig, så vandet ikke flyder ud i tasken.

Drikkedunken skal altid vaskes inden brug, da dette kan fjerne lugt, bakterier og kemikalierester.

Glasbeholdere

Glasbeholdere kan du bruge til opbevaring af alt slags mad. Men pas på med at komme for varm mad i en beholder af glas, da den kan revne.

Træskåle

Fade, skåle og skærebrætter af træ skal du være forsigtig med at bruge som opbevaring til din mad eller madrester. De kan nemlig indeholde stoffer, der kan smitte af på din mad. 

Keramikskåle

Stentøj og keramik egner sig ikke nødvendigvis som opbevaring til mad, da det kan afgive tungmetaller som bly til din mad. Du skal derfor være forsigtig med at bruge kunsthåndværket fra udlandsrejsen som frugtskål.

Keramik med glas- og gaffelsymbolet kan du dog roligt bruge til din mad.

Reglerne for afsmitning af bly er blevet strammere over årene. Har du gammel keramik stående, lever det derfor ikke nødvendigvis op til de nye regler.

Konservesdåser

Dåser, der har været åbne, egner sig ikke til at opbevare mad i. Konservesdåser kan afgive tin til din mad, og det er derfor en god ide at opbevare dåsemad i en anden beholder, når dåsen først er blevet åbnet.

Skal du vælge konserves på dåse, pap eller glas? Få svaret på Forbrugerrådet Tænk Kemi

Sølvpapir

Stanniol skal du ikke bruge til sur mad som citroner, syltede rødbeder eller syltede agurker. Det er bedst at opbevare sur mad i glas, porcelæn eller plastskåle, der er dækket af plastfilm eller et låg.

Derfor egner sølvpapir sig ikke til 'sure' fødevarer. Læs med på Forbrugerrådet Tænk Kemi

Køkkenrulle

Køkkenrulle kan du bruge i madlavningen til at suge fedt, når du har stegt bacon. Men køkkenrulle, der er lavet af genbrugspapir og avispapir, kan have rester af uønsket kemi.

Køb køkkenrulle af nye papirfibre, og som har glas- og gaffelsymbolet, hvis du skal bruge køkkenrulle i din madlavning.

Madpapir og bagepapir

Bagepapir og madpapir bliver ofte overfladebehandlet med fluorstoffer, så det bliver vand- og fedtafvisende. Når du bruger madpapir til børnenes madpakker eller bagepapir til rodfrugterne i ovnen, risikerer du derfor, at stofferne smitter af på din mad.

Svanemærket madpapir og bagepapir skal du vælge, hvis du vil undgå emballage med uønsket kemi.

Husholdningsfilm

Husholdningsfilm kan du godt pakke din mad ind i. Men du skal altid købe husholdningsfilm, der ikke er lavet på PVC. Husholdningsfilm af PVC kan afgive ftalater til fed mad som ost.

Mad, der skal varmes i mikroovnen, må ikke være dækket af husholdningsfilm. Her skal du bruge mikrobølgefilm.