Keramik: Glasuren kan frigive bly og cadmium til din mad Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Keramik kan frigive bly og cadmium til din mad

Udenlandsk eller antik keramik kan afgive bly og cadmium til din mad, som kan være sundhedsskadeligt. Få tips til din keramik her.

Line Lindgren Rathsach · Foto: Getty Images · 2. november 2022
Udenlandsk keramik kan frigive bly til din mad

Keramik er glaserede produkter af brændt ler, som fx skåle, fade, kopper, kander og vaser. Keramik kan være dekoreret med mønstre og farver, og bruges til pynt og opbevaring.

Mange køber dekorerede keramiksouvenirs med hjem fra ferien. Men selv om den farverige keramik pynter på middagsbordet, er det ikke al udenlandsk keramik, der bør bruges til mad.

Glaseringen på dine skåle, krus eller kander kan nemlig indeholde større mængder af bly eller cadmium, der kan frigives til maden.

Bly og cadmium kan være sundhedsskadeligt

Cadmium kan ophobe sig i dine organer og øge risikoen for bl.a. nyreskader og kræft.

Bly kan have flere sundhedsskadelige effekter som fx at skade hjernen. Børn er særligt følsomme overfor bly, der kan hæmme deres evner til at lære og huske. Du skal derfor gerne undgå udsættelse for bly, hvor du kan.

Det er typisk ikke tungmetaller fra den ene salatskål eller frugtfad, der er problematisk i sig selv. Du kan dog indtage bly eller cadmium fra mange forskellige kilder, og det kan blive sundhedsskadeligt på længere sigt.

Her får du gode tips til at begrænse udsættelsen for tungmetaller fra keramik.

Brug ikke udenlandsk keramik til mad og drikke

Hvis du ikke er sikker på, at din keramiksouvenir er lavet til fødevarer, bør du ikke bruge den til det. Det skyldes, at den farvestrålende glasur på udenlandsk pyntekeramik ofte indeholder tungmetaller.

Særligt, hvis keramikken er købt uden for EU, hvor der ikke nødvendigvis er grænseværdier for tungmetaller.

Mange europæiske producenter er begyndt at lave keramik uden bly og cadmium. Men dine ældre keramiksouvenirs vil stadig kunne afgive tungmetaller til din mad - især hvis de ikke er beregnet til fødevarer.

Køber du kunsthåndværk, er det også en god ide at spørge, om det er egnet til mad.

Overvej din brug af gammel keramik

Glasuren på din gamle keramik kan indeholde store mængder af bly og cadmium.

Det skyldes, at keramikken kan være produceret før 1984, hvor EU fastsatte grænseværdier for afsmitning fra tungmetaller.

Overvej, om du skal bruge din antikke keramikkande eller keramikskål til pynt i stedet for fødevarer.

Især, hvis du bruger dem til at opbevare fx agurkesalat eller juice, da tungmetallerne særligt frigives, når de kommer i kontakt med sure mad- og drikkevarer.

Se efter glas- og gaffelsymbolet

Du kan kigge efter glas- og gaffelsymbolet. Mærket betyder, at produktet er lavet til føde- eller drikkevarer, og at det derfor overholder EU's grænseværdier.

Du kan også kigge efter ordene "Til kontakt med fødevarer" eller andet, der indikerer, at produktet er lavet til at spise eller drikke af.

Er du  i tvivl, om en skål er lavet til pynt eller mad? Så kan du kigge efter ord som "frugtskål". Det behøver du dog ikke kigge efter på produkter som fx kopper, der tydeligt er lavet til mad- og drikkevarer.

Er du i tvivl, kan du også spørge producenten om der er bly eller cadmium i glasuren.

Nye grænseværdier for tungmetaller i keramik er på vej

EU har fastsat grænseværdier for, hvor meget cadmium og bly der må frigives fra keramik.

De nuværende grænseværdier er for høje til at sikre, at afsmitning fra keramik til maden ikke udgør nogen sundhedsrisiko for forbrugeren. Grænseværdierne er derfor i gang med at blive sat ned.

Fødevarestyrelsen anbefaler keramikproducenter at bruge glasur uden bly og cadmium. De anbefaler desuden forbrugere at efterspørge produkter uden tungmetallerne.