Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Så meget dioxin får du via din mad

Giftstoffet dioxin finder du i forskellige mængder i madvarer. Især små børn risikerer at komme over den anbefalede grænse for indtag af dioxin, viser test.
Af Lars Nøhr Andresen
13. Februar 2021
Foto: Getty Images

Dioxin nedbrydes langsomt i miljøet

Dioxin og dioxinlignende PCB er farlige giftstoffer, der blandt andet stammer fra afbrænding af PVC og andre materialer. 

Forureningen med dioxin og PCB er blevet mindsket meget siden 1990'erne, hvor problemet med giftstoffet blev kendt. Men dioxin nedbrydes meget langsomt i naturen. 

Dioxin optages i planter og dyr

Dioxinen findes i naturen, hvorfra stoffet optages af dyr gennem planter og via foder. 

Mennesker får stofferne, fordi de er i den mad, vi spiser, og stofferne ophobes i kroppen over tid. 

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anslår, at 90 procent af den mængde dioxin, som menneskekroppen optager, stammer fra fødevarer.

Derfor er dioxin et problem 

Dioxin findes i det meste mad

Forbrugerrådet Tænk har analyseret indholdet af dioxin og dioxinlignende PCB i et bredt udvalg af de mest almindelige fødevarer i danske butikker.

26 madvarer som typisk indgår i danskernes kost er udvalgt.  

Dioxinindholdet i en dansk kost er udregnet

Laboratorieundersøgelser af de 26 fødevarer viser, at der er dioxin og dioxinlignende PCB i alle typerne af madvarer. 

Forbrugerrådet Tænk har sammenholdt indholdet af dioxin i de 26 forskellige fødevarer med det gennemsnitlige indtag af disse fødevarer i Danmark.

På bagrund af tallene har vi udregnet hvor meget dioxin en kvinde, en mand, en teenager og et barn får.

Test: Så meget dioxin er der i disse madvarer 

Børn får for meget dioxin

EU’s agentur for fødevaresikkerhed – EFSA – fastsatte i 2018 et ugentligt tolerabelt indtag af dioxin. 

Forbrugerrådet Tænks test viser, at denne grænse bliver overskredet for børn i alderen 4-9 år, hvis børnene spiser en gennemsnitlig kost.

Hvis grænsen ligger…

Få fuld adgang til taenk.dk

Bliv medlem for 54 kr./måneden:

  • Find de bedste produkter

  • Undgå at blive snydt

  • Få mere end 150 uvildige test

  • Modtag medlemsmagasin

  • Få hjælp før, under og efter køb

Forbrugerrådet Tænk mener: Forureningen af dioxin skal begrænses nu!

"Som forbruger er det meget svært at gøre noget for at mindske risikoen for at blive udsat for dioxin. Vi kan ikke se det, lugte det eller smage det. Det er derfor vigtigt, at der hurtigt kommer skrappere lovfæstede krav, så forureningen mindskes og indholdet af dioxin i mad sænkes.

Politikerne bør have fokus på, at forureningen af dioxin sænkes yderligere. Fødevarer, som forbrugerne køber nu, kan være forurenet med dioxin, som blev spredt for mange år siden."

Camilla Udsen, Projektchef for fødevarer i Forbrugerrådet Tænk