Det skal du vide om chiafrø
Chiafrø er en populær vare på det danske marked, og frøene får meget omtale for deres sundhedsmæssige fordele. Men hvad indeholder chiafrø egentlig?
Chiafrø kommer fra en plante i myntefamilien og stammer oprindeligt fra Sydamerika.
Chiafrøene er på kort tid blevet populære herhjemme på grund af frøenes sunde egenskaber. Mange blander frøene med yoghurt for at lave chiagrød eller putter dem i smoothies eller bagværk.
Frøene hyldes som en ”superfood” på grund af frøenes høje indhold af omega-3-fedtsyrer, protein og fibre. Men hvad er chiafrø godt for, og er det en "superfood"? Få svaret her.
Chiafrø er en kilde til omega-3
Producenterne markedsfører ofte chiafrø som en kilde til omega-3-fedtsyrer. Omega-3-fedtsyrer er gode for hjerte, hjernen og synet.
Chiafrø, hørfrø, valnødder og grønkål er eksempler på vegetabilsk mad, som indeholder omega-3-fedtsyren alfalinolensyre (ALA). Det er en vigtig fedtsyre, som kroppen ikke selv kan danne.
Fisk indeholder de vigtige omega-3-fedtsyrer EPA og DHA. Dit stofskifte kan omdanne ALA - fx fra chiafrø - til EPA og DHA. Men det er kun en lille del af ALA, din krop kan omdanne til EPA og DHA.
Sådan får du mest EPA og DHA
Indholdet af ALA i chiafrø ligger på cirka 20 gram pr. 100 gram. Det er et højt indhold i forhold til andre frø, nødder og planter.
15 gram er den mængde chiafrø, Den Europæiske Fødevaresikkerhedsmyndighed maksimalt anbefaler dig at spise om dagen. Spiser du 15 gram chiafrø, omdanner din krop indholdet af ALA i disse 15 gram til cirka 0,3 gram EPA og DHA.
100 gram laks, som er vægten på en typisk laksesteak, indeholder til sammenligning cirka 2 gram af fedtsyrerne EPA og DHA.
En laksesteak er altså en bedre kilde til EPA og DHA end de 15 gram chiafrø.
Chiafrø gør dig ikke sund
Chiafrø anprises ud over indholdet af omega-3-fedtsyrer også med et højt indhold af fibre og protein, men du har ikke nødvendigvis brug for at spise særlig proteinrig mad.
Chiafrø har en god næringssammensætning, og de kan være en god – men meget lille – brik i en sund og varieret kost.
Da det anbefales at spise en begrænset mængde af dem, fylder de ikke meget i det samlede billede af din mad.
Chiafrø kan indeholde pesticidrester
Forbrugerrådet Tænk testede i 2017 10 slags chiafrø købt i danske supermarkeder og helsekostbutikker for indhold af tungmetaller og rester af sprøjtemidler.
Tungmetaller var der ikke problemer med, men kun 3 af de 10 testede chiafrø indeholdt slet ikke rester af sprøjtemidler. De 3 produkter, der ikke indeholdt rester af sprøjtemidler, var alle økologiske.
3 slags chiafrø blev meldt til Fødevarestyrelsen
Økologiske chiafrø må modsat konventionelle chiafrø slet ikke indeholder rester af sprøjtemidler, men det gjorde ét af de økologiske produkter.
Derudover indeholdt to produkter rester af sprøjtemidler, der var over grænseværdierne.
De tre produkter, der indeholdt for mange sprøjtemidler, anmeldte vi til Fødevarestyrelsen.
Det skal du vide om protein
Protein er vigtigt for kroppen. Men hvor meget skal du have? Og kan du blive snydt af mad, der lyver sig sund ved at fremhæve proteinindholdet?
Pas på saltindholdet i din mad
Salt er usundt i store mængder, og det er svært at undgå. Der er tilsat salt i det meste forarbejdede mad, du kan købe. Se hvor vi har fundet skjulte saltfælder.
Honning: Er det sundere end sukker?
Honning er sødt, men er det sundere at spise honning end at spise sukker?