Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Det blå EU-sygesikringsbevis: Husk det ved rejser i EU

Rejser du til et EU-land, Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz, så husk det blå EU-sygesikringsbevis. Ellers kan det blive dyrt, hvis du bliver syg.
Af Mette Andrea Boesgaard
22. Juni 2017
Det blå sygesikringsbevis: Husk det ved rejser i EU
Foto: Borger.dk

Kortet gælder i EU og 4 andre lande

Det blå EU-sygesikringsbevis sikrer, at du får dækket dine udgifter, hvis du bliver syg på rejser i andre EU-lande samt Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz.

Rejser du til et af disse lande, skal du derfor altid have det blå EU-sygesikringsbevis med. Ellers kan du ende med at skulle betale for behandlingen selv.

Kortet er gratis og gælder i 5 år. Du skal selv bestille et nyt kort, når det gamle er ved at udløbe. Der kan gå 2 til 3 uger, fra du bestiller kortet, til det kommer med posten. Husk, at kortet skal være gyldigt under hele din rejse.

Bestil det blå sygesikringsbevis på borger.dk og læs mere om kortet

Egenbetaling: Du er dækket som borgerne i landet

EU-sygesikringen på kortet dækker kun, hvis lægen eller hospitalet er tilknyttet den offentlige sygesikring i landet. Du kan altså ikke bruge privathospitaler og private klinikker.

Kortet giver kun ret til de samme ydelser, som borgerne i landet har. Du kan altså komme til at skulle betale en del af behandlingen selv, hvis borgerne i landet for eksempel selv skal betale for at gå til lægen.

Behandlingen skal du i visse tilfælde selv lægge ud for. Du kan derefter søge om at få refunderet en del af eller hele beløbet. Er der egenbetaling i landet, kan beløbet ikke refunderes.

Tjek, hvordan du er dækket hos Styrelsen for Patientsikkerhed

Hjemtransport er ikke dækket

Det blå EU-sygesikringsbevis dækker ikke for transporten hjem, hvis du bliver syg, er ude for en ulykke eller dør. I nogle lande dækker kortet heller ikke udgifter til sygetransport – altså ambulancer.

Sverige, Norge, Island og Finland har særlige regler for hjemtransport. En del af udgiften bliver betalt, hvis du grundet sygdom eller død får brug for at blive transporteret hjem.

Privat rejseforsikring kan du toppe op med

Hjemtransport og sygetransport er for det meste dækket af private rejseforsikringer. Egenbetaling vil en privat rejseforsikring eventuelt også dække. Derfor kan du overveje at toppe op med en privat rejseforsikring hos et forsikringsselskab.

Køb ikke en rejseforsikring uden først at tjekke, om dine andre forsikringer allerede dækker dig. Din private familieforsikring eller din indboforsikring kan godt have rejsedækning. Tjek, hvordan de dækker, inden du tegner en dyr rejseforsikring.

Rejseforsikring: Det skal du huske

Glemt det blå EU-sygesikringsbevis derhjemme?

Udbetaling Danmark kan hjælpe dig, hvis du har glemt det blå EU-sygesikringsbevis derhjemme og skal have behandling i et EU-land, Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz.

Bed om at få tilsendt en erstatningsattest for EU-sygesikringskortet. Så kan du slippe for at skulle betale for regningen bortset fra en eventuel egenbetaling.

Muligt er det ikke altid at skulle have fat i Udbetaling Danmark, hvis du er meget syg. Ender du med selv at skulle betale for behandlingen, kan du søge om refusion.

Arbejde eller planlagt behandling

Arbejder du i udlandet, kan du ikke være sikker på, at det blå EU-sygesikringsbevis dækker.

Behandlingen dækker kortet ikke, hvis behandlingen er den eneste grund til, at du er rejst til landet. Behandling, der med rimelighed kan vente, til du er tilbage i Danmark igen, er heller ikke dækket.

Reglerne for det blå EU-sygesikringsbevis skal du altid sætte dig godt ind i, før du tager af sted.