Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Det blå EU-sygesikringsbevis: Er du altid dækket?

Det blå sygesikringskort sikrer, at du får dækket udgifter, hvis du bliver syg på rejser i EU-lande. Men husker du også alt det kortet ikke dækker?
Af Mette Andrea Boesgaard
22. Juni 2017
Det blå sygesikringsbevis: Husk det ved rejser i EU
Foto: Borger.dk

Det blå sygesikringskort dækker i EU og 4 andre lande

Det blå EU-sygesikringsbevis sikrer, at du får dækket udgifter til læge eller hospitaler, når du rejser i EU-lande samt Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz.

Rejser du til et af disse lande, skal du derfor altid have det blå EU-sygesikringsbevis med. Ellers kan du ende med at skulle betale for behandlingen selv. Kortet er gratis og gælder i 5 år.

Bestil det blå sygesikringsbevis på borger.dk og læs mere om kortet

Det dækker det blå EU-sygesikringsbevis ikke

Det blå sygesikringsbevis dækker eksempelvis ikke:

  • Hjemtransport: Det blå EU-sygesikringsbevis dækker ikke for transporten hjem, hvis du bliver syg, er ude for en ulykke eller dør. I lande som Sverige, Norge, Island og Finland er der særlige regler for hjemtransport. En del af udgiften bliver betalt, hvis du grundet sygdom eller død får brug for at blive transporteret hjem
     
  • Egenbetaling: Det blå sygesikringskort giver dig kun ret til de samme ydelser, som borgerne i landet har. Du kan altså komme til at skulle betale en del eller hele behandlingen selv, hvis borgerne i landet for eksempel selv skal betale for at gå til lægen.
     
  • Privathospitaler og private klinikker: Det blå sygesikringsbevis dækker ikke, hvis lægen eller hospitalet ikke er tilknyttet den offentlige sygesikring i landet. Du kan altså ikke bruge privathospitaler og private klinikker.

Privat rejseforsikring kan du tilkøbe

Hjemtransport og sygetransport kan du få dækket af private rejseforsikringer. Egenbetaling af behandlinger vil en privat rejseforsikring eventuelt også dække. Derfor kan du overveje at købe en privat rejseforsikring udover dit blå EU-sygesikringsbevis.

En privat rejseforsikring skal du ikke købe, før du har tjekket, om dine andre forsikringer allerede dækker dig. Din private familieforsikring eller din indboforsikring kan godt have rejsedækning.

Tjek, hvordan dine forsikringer dækker, inden du tegner en dyr rejseforsikring

Glemt det blå EU-sygesikringsbevis derhjemme?

Udbetaling Danmark kan sende dig en erstatningsattest for EU-sygesikringskortet, hvis du har glemt det blå EU-sygesikringsbevis derhjemme og skal have behandling i et EU-land eller Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz.

Udbetaling Danmark står for at udbetale en række forskellige ydelser til danske borgere. Det er for eksempel boligstøtte og pension.

Refusion kan du søge om, hvis du selv har betalt for din behandling, fordi du ikke har kunne få fat på Udbetaling Danmark.

Arbejde eller planlagt behandling?

Arbejder du i udlandet, eller rejser du kun til udlandet for at modtage behandling, kan du ikke være sikker på at det blå EU-sygesikringsbevis dækker.

Reglerne for det blå EU-sygesikringsbevis skal du altid sætte dig godt ind i, før du tager af sted