Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Det blå EU-sygesikringsbevis: Er du altid dækket?

Det blå sygesikringskort sikrer, at du får dækket udgifter, hvis du bliver syg på rejser i EU-lande. Men husker du også alt det, kortet ikke dækker?
Af Mette Andrea Boesgaard
24. Maj 2019
Det blå sygesikringsbevis: Husk det ved rejser i EU
Foto: Borger.dk

Det blå sygesikringskort dækker i EU og 4 andre lande

Det blå EU-sygesikringsbevis sikrer, at du får dækket udgifter til læge eller hospitaler, når du rejser i EU-lande samt Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz.

Rejser du til et af disse lande, skal du derfor altid have det blå EU-sygesikringsbevis med. Ellers kan du ende med at skulle betale for behandlingen selv.

Det blå EU-sygesikringsbevis er gratis og gælder i 5 år.

Bestil det blå sygesikringsbevis på borger.dk og læs mere om kortet

Det dækker det blå EU-sygesikringsbevis ikke

Det blå sygesikringsbevis dækker ikke alt. Kortet dækker eksempelvis ikke:

  • Hjemtransport: Det blå EU-sygesikringsbevis dækker ikke for transporten hjem, hvis du bliver syg, er ude for en ulykke eller dør. I lande som Sverige, Norge, Island og Finland er der særlige regler for hjemtransport. En del af udgiften bliver betalt, hvis du grundet sygdom eller død får brug for at blive transporteret hjem
     
  • Egenbetaling: Det blå sygesikringskort giver dig kun ret til de samme ydelser, som borgerne i landet har. Du kan altså komme til at skulle betale en del eller hele behandlingen selv, hvis borgerne i landet for eksempel selv skal betale for at gå til lægen.
     
  • Privathospitaler og private klinikker: Det blå sygesikringsbevis dækker ikke, hvis lægen eller hospitalet ikke er tilknyttet den offentlige sygesikring i landet. Du kan altså ikke bruge privathospitaler og private klinikker.

Privat rejseforsikring kan du tilkøbe

En privat rejseforsikring dækker de ting, du ikke får på dit blå EU-sygesikringsbevis – for eksempel hjemtransport, sygetransport og eventuel egenbetaling af behandlinger.

Køber du en privat rejseforsikring som supplement til dit blå EU-sygesikringsbevis, så tjek dog først, om dine andre forsikringer allerede dækker dig.

Din indboforsikring, familieforsikring eller dit betalingskort kan godt have rejsedækning.

Sådan tjekker du, om dine forsikringer dækker på rejsen

Problemer med det blå EU-sygesikringsbevis?

Har du glemt det blå EU-sygesikringsbevis på ferien, og har du brug for behandling? Så kan Udbetaling Danmark sende dig en erstatningsattest for EU-sygesikringskortet.

Kontakt Udbetaling Danmark via borger.dk

Beder hospitalet eller lægen dig betale for behandlingen? Hvis du bliver opkrævet, selv om du har ret til gratis behandling, kan du søge refusion.

Søg refusion for lægebehandling hos Styrelsen for Patientsikkerhed

Er dit blå EU-sygesikringsbevis udløbet? Når du bestiller et nye bevis hos borger.dk, får du tilsendt et midlertidigt bevis digitalt i e-Boks.

Bestil et nyt EU-sygesikringsbevis hos borger.dk

Forbrugerrådet Tænk mener: Husk rejseforsikringen

”Det blå EU-sygesikringsbevis dækker kun visse udgifter til læge eller hospital i EU-landene. Sygesikringskortet dækker ikke hjemrejse til Danmark, hvis du pludselig brækker et ben eller bliver alvorligt syg.

Overvej derfor at købe en privat rejseforsikring, uanset hvor du rejser hen.”

Jakob Steenstrup, seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk