Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Blog: Jeg har svært ved at gennemskue svindelmails

Hvordan undgår du at få opsnappet private oplysninger på din computer? Stjålne konto- og CPR-numre er et stigende problem og phishingmails er blevet sværere at gennemskue, skriver seniorjurist Anette Høyrup. Men kommer med bud på, hvad du kan gøre.
Af Anette Høyrup
24. April 2015
Foto: iStock

Hvad er dit CPR-nummer?

Nye phishingmails tikker dagligt ind i min indbakke.

Svindelmails, der udgiver sig for at være SKAT, NemID, min bank eller en nigeriansk prins, for at "fiske" værdifulde oplysninger, som for eksempel mit NemID eller kontonummer, ud af mig.

Læs mere om Phishing

Er vi for dumme?

Der må være massevis af uskyldige danskere, som hopper i fælden og velvilligt oplyser kortoplysninger, adgangskoder eller videresender kopi eller foto af NemID nøglekort. Ellers ville det næppe være en så populær kriminel forretningsmodel.

Og jo, det er da dumt at kopiere nøglekortet og oplyse ens hemmelige adgangskode. Men vi kan alle risikere at blive narret af løftet om milliongevinster eller advarsler om indbrud i din netbank.

Svindlermails har nemlig fået styr på både logoer, korrekt afsender og troværdige domænenavne/URL'er - i modsætning til tidligere, hvor de var fyldt med fejl, der gjorde dem lette at gennemskue.

Måske det er travlhed og informationsoverload, der gør, at jeg selv en dag misser at kigge grundigt efter.

Hvordan kan du kende forskel? 

SKAT sendte mig i dag en mail og opfordrede mig til at tjekke min opgørelse i det integrerede link i mailen.

Nederst i mailen gjorde SKAT opmærksom på falske mails i omløb, men det overbeviste mig ikke om mailens rigtighed, da svindlere også er begyndt at advare om falske mails - i den falske mail(!) - for at virke mere overbevisende.

Men mailen fra SKAT var god nok, og det kunne jeg vurdere på følgende 3 ting, som jeg altid tjekker:

  1. Mit fulde navn er nævnt i mailen,
  2. Der er ingen stavefejl, trykfejl eller anden utydelig tekst,
  3. Jeg bliver ikke bedt om at oplyse fortrolig information. 

Det er helt normalt at modtage mails fra både SKAT, NemID eller banken - også med integrerede links - og det gør jo ikke situationen nemmere. For svindlerne er velinformerede og ved, hvornår det er tid til forskudsopgørelsen.

En afgørende forskel er dog, at de korrekte mails sjældent begrunder deres kontakt med, at noget er gået galt, eller at jeg skal skynde mig, ligesom de heller ikke beder om at indtaste koder, kontooplysninger eller andre fortrolige oplysninger.

Hvor stort er problemet?

Phishing-problemet er desværre stort, hvis man læser de tørre triste tal.

En rapport udarbejdet af ingeniørernes interesseorganisation IDA og Erhvervsstyrelsen i marts 2015 peger på, at mere end hver anden dansker ikke ved, hvad phishing er.

Samtidig er antallet af databedragerier i visse politikredse mere end fordoblet på 1 år. Det har ført til, at Rigspolitiet i skrivende stund er ved at udvikle en dataforskningsafdeling.

Bliver forbrugeren hjulpet godt nok?

Det er en god ting at øge politiindsatsen, for der kommer flere og flere svindelmails, vil de fleste nok mene. Men kan og bør vi ikke gøre andet?

Er det tilstrækkeligt blot at henvise forbrugere til gode råd på taenk.dk eller digitaliseringsstyrelsens hjemmeside borger.dk? Langt fra, mener jeg.

Ca. 150.000 danskere får misbrugt deres personlige oplysninger om året – en del på grund af phishing.

Læs 10 gode råd mod identitetstyveri

Hvem kan gøre noget?

Det vil sikkert være en hjælp med et "privat-til-privat" advarselssted, hvor vi hjælper med at tyde de daglige svindelmails.

Virksomheder, som bliver kopieret igen og igen, bør også komme ind i kampen og forsøge at få sat en stopper for metoderne på linje med virksomheder, som gør alt for at bremse ulovlig kopiering af produkter.

Men skal vi for alvor bremse misbrug af oplysninger, tror jeg, der er behov for, at vi eksempelvis uddanner vores børn i folkeskolen til at undgå internetkriminalitet.

Ja, selv vi voksne ville vel også have godt af en gennemgang af de forskellige former for internetkriminalitet.

Skrevet af
Anette Høyrup

Anette Høyrup

Seniorjurist
Politik & Strategi

Din kommentar