Parkeringsselskab sender 120 forbrugere direkte til inkasso
Over hundrede forbrugere har fået inkassoskrivelser fra parkeringsselskabet Europark, uden først at have modtaget p-bøder og rykkere. Opfordringen fra Forbrugerrådet Tænk er klar.
1.458 kroner. Så stor var den inkassoopkrævning, en p-kunde fra Amager fik uden overhovedet at være klar over, at han havde fået en parkeringsbøde.
P-kunden er bare én af mindst 120 forbrugere fra hele landet, som alle hævder, at de har modtaget inkassoskrivelser fra parkeringsselskabet Europark - uden først at have fået selve parkeringsbøden eller rykkere forinden.
Fra Forbrugerrådet Tænk er meldingen entydig:
”Vi vil klart opfordre Europark til at trække deres inkassosager og gebyrer tilbage, og så lade forbrugerne betale deres reelle parkeringsbøde, som mange af dem jo har udtalt, at de anerkender og gerne vil have ud af verden.”
”Det er jo en bizar situation, at man som forbruger skal dokumentere, at man ikke har modtaget et brev. Hvordan skal man dog det? Derfor må det være parkeringsselskabets ansvar at dokumentere, brevene er sendt, og selvom det vil kræve ekstra omkostninger, så mener jeg, de må sende en af deres rykkere som anbefalet brev, så de kan dokumentere, det er nået modtageren. At en forbruger modtager en inkassoskrivelse som første henvendelse er meget grænseoverskridende," siger Mads Reinholdt, direktør i Forbrugerrådet Tænk.
Påfaldende mange enslydende sager
Europark er en del af parkeringsselskabet Apcoa Parking Danmark. Og her mener man ifølge Dr.dk ikke, at have begået fejl i håndteringen af p-bøderne. Europark mener altså, at bøder og efterfølgende rykkere er sendt til forbrugere.
Det er imidlertid påfaldende, mener Mads Reinholdt, at så mange forbrugere samstemmende og uafhængigt af hinanden fortæller den samme historie, og ikke mener at have modtaget noget fra Europark:
”Det er nærliggende at få den tanke, at brevene enten ikke er blevet sendt eller er blevet væk i posten. For jeg har altså ikke fantasi til at forestille mig, at alle disse forbrugere skulle have overset, at de både har modtaget en bøde og flere rykkere.”
Hvad skulle motivationen være?
Meget peger på, at der er sket en fejl hos enten parkeringsfirmaet eller hos deres underleverandører, Post Nord og Bladkompagniet, mener Mads Reinholdt. Alternativet giver han ikke meget for:
”Hvad skulle forbrugeres motivation være til ikke at betale i første omgang? Selvfølgelig kan det kikse, og der kan være folk, som ikke har pengene eller er uenige i parkeringsafgiften, men som forbruger ved man jo godt, at det kun bliver dyrere, hvis man ikke betaler og lader som ingenting. Der er et spørgsmål, som jeg også synes, at Europark bør stille sig selv.”
Ingen lette løsninger
Som forbruger står du i en dårlig situation i sager som disse, men det er selskabets ansvar at dokumentere – eller i hvert fald sandsynliggøre – at de har sendt rykkere.
”Og i tilfælde hvor flere hundrede forbrugere samstemmigt siger, at de ikke har modtaget noget, skærper det kravene til den dokumentation,” forklarer Mads Reinholdt.
Jeg har fået en faktura, men intet bestilt. Hvad er mine rettigheder?
Kundeservice: Hvad har du krav på?
Lange svartider, besværlige hjemmesider og ubehandlede reklamationer. Som forbruger kan virksomhedernes kundeservice være frustrerende, men spørgsmålet er, hvad du egentlig kan forvente, hvad du har krav på, og hvordan du kan klage?
Skal du til tandlæge? Her er dine rettigheder
Hvad koster det at gå til tandlægen? Kan du få tilskud til behandlingen? Vil du klage? Få styr på dine rettigheder her.