Parkeringsselskab sender 120 forbrugere direkte til inkasso
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Parkeringsselskab sender 120 forbrugere direkte til inkasso

Over hundrede forbrugere har fået inkassoskrivelser fra parkeringsselskabet Europark, uden først at have modtaget p-bøder og rykkere. Opfordringen fra Forbrugerrådet Tænk er klar.

Lindi Elisabeth Winkel · Foto: Getty Images · 5. maj 2022
parkeringsbøde bag vinduesvisker

1.458 kroner. Så stor var den inkassoopkrævning, en p-kunde fra Amager fik uden overhovedet at være klar over, at han havde fået en parkeringsbøde.

P-kunden er bare én af mindst 120 forbrugere fra hele landet, som alle hævder, at de har modtaget inkassoskrivelser fra parkeringsselskabet Europark - uden først at have fået selve parkeringsbøden eller rykkere forinden.

Fra Forbrugerrådet Tænk er meldingen entydig:

”Vi vil klart opfordre Europark til at trække deres inkassosager og gebyrer tilbage, og så lade forbrugerne betale deres reelle parkeringsbøde, som mange af dem jo har udtalt, at de anerkender og gerne vil have ud af verden.”

”Det er jo en bizar situation, at man som forbruger skal dokumentere, at man ikke har modtaget et brev. Hvordan skal man dog det? Derfor må det være parkeringsselskabets ansvar at dokumentere, brevene er sendt, og selvom det vil kræve ekstra omkostninger, så mener jeg, de må sende en af deres rykkere som anbefalet brev, så de kan dokumentere, det er nået modtageren. At en forbruger modtager en inkassoskrivelse som første henvendelse er meget grænseoverskridende," siger Mads Reinholdt, direktør i Forbrugerrådet Tænk.

Påfaldende mange enslydende sager

Europark er en del af parkeringsselskabet Apcoa Parking Danmark. Og her mener man ifølge Dr.dk ikke, at have begået fejl i håndteringen af p-bøderne. Europark mener altså, at bøder og efterfølgende rykkere er sendt til forbrugere.

Det er imidlertid påfaldende, mener Mads Reinholdt, at så mange forbrugere samstemmende og uafhængigt af hinanden fortæller den samme historie, og ikke mener at have modtaget noget fra Europark:

”Det er nærliggende at få den tanke, at brevene enten ikke er blevet sendt eller er blevet væk i posten. For jeg har altså ikke fantasi til at forestille mig, at alle disse forbrugere skulle have overset, at de både har modtaget en bøde og flere rykkere.”

Hvad skulle motivationen være?

Meget peger på, at der er sket en fejl hos enten parkeringsfirmaet eller hos deres underleverandører, Post Nord og Bladkompagniet, mener Mads Reinholdt. Alternativet giver han ikke meget for:

”Hvad skulle forbrugeres motivation være til ikke at betale i første omgang? Selvfølgelig kan det kikse, og der kan være folk, som ikke har pengene eller er uenige i parkeringsafgiften, men som forbruger ved man jo godt, at det kun bliver dyrere, hvis man ikke betaler og lader som ingenting. Der er et spørgsmål, som jeg også synes, at Europark bør stille sig selv.”

Ingen lette løsninger

Som forbruger står du i en dårlig situation i sager som disse, men det er selskabets ansvar at dokumentere – eller i hvert fald sandsynliggøre – at de har sendt rykkere.

”Og i tilfælde hvor flere hundrede forbrugere samstemmigt siger, at de ikke har modtaget noget, skærper det kravene til den dokumentation,” forklarer Mads Reinholdt.

Har du fået en p-bøde, du er uenig i?

Er du uenig i en parkeringsafgift, skal du starte med at klage til det selskab, der har udstedt afgiften. Derefter kan du klage til Parkeringsklagenævnet. Forbrugerrådet Tænk sidder i parkeringsklagenævnet. Vi afgør ikke klagerne, men vi er forbrugernes repræsentanter, når klagesagerne skal afgøres.