Udvidet fortrydelsesret: Vær opmærksom på disse undtagelser
Tilbyder webshoppen længere fortrydelsesret end de lovpligtige to uger, skal du tjekke handelsbetingelserne. Her finder du ofte særlige betingelser og vilkår.

I mange danske webshops har du mulighed for at returnere varen efter den lovpligtige fortrydelsesret på 14 dage.
Der kan dog være stor forskel på, hvad butikkerne giver dig mulighed for efter de to uger - og det kan faktisk være lidt svært at finde ud af, hvilken first, der egentlig gælder.
Find selv rundt
Det viser en gennemgang, som Forbrugerrådet Tænk har foretaget af handelsbetingelserne hos en række store danske webshops med produkter som elektronik, hvidevarer, køkkenudstyr og grej til hus og have.
“Det er dejligt at se, at butikkerne allesammen lever op til minimumskravene om fortrydelsesretten på de 14 dage – og gerne giver noget ekstra oveni. Men det kunne være rart, hvis forbrugerne også var mere ens stillet herudover, og at butikkerne var lidt skarpere i deres kommunikation,” siger Kim Fogtmann, jurist i Forbrugerrådet Tænk.
Ifølge loven har du en fortrydelsesret på 14 dage, når du køber på nettet. Fortrydelsesretten skal give dig mulighed for at kunne se og røre ved produktet, som du vil gøre i en butik, og så eventuelt beslutte dig for at sende varen retur, hvis du alligevel ikke ønsker at købe den. De to uger gælder, fra du modtager varen, medmindre butikken selv giver en længere fortrydelsesfrist – og det er der mange butikker og butikskæder, der gør.
Begrænsninger og vilkår
Hos Bilka har du for eksempel en frist på et helt år til at returnere varen, hvis den vel at mærke er “ubrugt og i intakt original emballage”, oplyser koncernen. Hvis emballagen er brudt, har du en returret på 30 dage. 30 dage er også, hvad for eksempel Elgiganten tilbyder – dog er der her visse undtagelser. Hvis du for eksempel har købt en plomberet vare – for eksempel en mobiltelefon eller en iPad – og har brudt plomberingen, så gælder de 30 dage ikke, men de lovpligtige 14 dage er stadig gældende.
Når butikkerne tilbyder en udvidet fortrydelsesret, skal du derfor være opmærksom på begrænsninger og andre vilkår.
“Så er det som udgangspunkt de betingelser og vilkår, som den erhvervsdrivende har fastsat, der gælder – dog må der ikke være tale om urimelige aftalevilkår,” siger Susanne Bager, jurist hos Forbrugerombudsmanden.
“Her vil det jo være virksomhedernes præmisser, og der kan de godt sætte nogle andre betingelser, der er skrappere end i den lovpligtige 14-dages returret,” siger Kim Fogtmann.
Savner ensartethed
Hos Humac kan du returnere produkter i ubrudt emballage i op til 90 dage, men er emballagen brudt, gælder de lovpligtige 14 dage.
“Læs derfor handelsbetingelserne grundigt, når du køber på nettet,” siger Kim Fogtmann.
Han efterlyser generelt en større ensartethed i butikkernes udvidede returret.
“Trenden er, at mange tilbyder 30 dage, men som forbruger kan man godt ønske sig nogle mere ens betingelser, så man ved, hvordan man er stillet ud over de 14 dage,” siger han.
Forvirrende mangel på information
Ifølge loven skal butikkerne gøre opmærksom på den 14-dages returret, men i butikkernes handelsbetingelser kan det ofte komme til at virke forvirrende, fordi den udvidede fortrydelsesret også står nævnt.
I handelsbetingelserne på Bilkas hjemmeside står der for eksempel, at der er både en 30-dages returret og en 14-dages fortrydelsesret. Det samme gør sig gældende på Elgigantens hjemmeside.
“Det kan virke forvirrende. Returbetingelserne bør stilles mere brugervenligt op. Generelt kunne vi godt efterspørge mere tilgængelighed og mere transparens i handelsbetingelserne,” siger Kim Fogtmann.
Anerkender problemet
Hos Bilka anerkender kommunikationskonsulent i Salling Group Emmelie Christensen, at det kan være forvirrende med oplysningerne om, at der både er en 14-dages fortrydelsesret og en 30-dages returret.
“Ud over vores tilbudte udvidede returret er vi forpligtede til at oplyse om den lovpligtige fortrydelsesret på 14 dage ved fjernsalg med de undtagelser, der gælder her, hvilket vi derfor også nævner i handelsbetingelserne. Vi anerkender fuldt ud, at fortrydelsesret og returneringsregler kan være forvirrende,” siger hun.
Hos Forbrugerombudsmanden siger jurist Susanne Bager, at det væsentlige dog er, at forbrugeren netop kan skelne imellem, hvad der er hvad. Derfor kan det give god mening rent juridisk at opdele den lovbestemte fortrydelsesret og en udvidet returret i to forskellige punkter i handelsbetingelserne.
“Det skal være klart for forbrugeren, hvad der er den lovbestemte fortrydelsesret, og hvad der er en aftalt returret, som eventuelt har nogle andre vilkår, som den erhvervsdrivende har fastsat,” siger hun.

Reparation eller bytning: Hvem bestemmer?
Reklamationsretten giver dig ret til at bytte varer med fejl eller mangler. Men sælgeren af varen kan i nogle tilfælde bestemme, om han vil bytte varen eller i stedet reparere den.

Reklamation: Hvem skal bevise hvad?
Klager du over en vare? Når du reklamerer, er der klare regler for, hvem der skal bevise, at varen er i stykker. Få styr på reglerne her.

Garanti og reklamationsret: Hvad er forskellen?
Garanti og reklamationsret dækker over to helt forskellige ting. Men hvad er forskellen? Få svaret her.