Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Ombytning eller reparation: Hvornår kan sælger bestemme?

Reklamationsretten giver dig ret til ombytning af varer med fejl eller mangler, men sælgeren af varen kan i nogle tilfælde bestemme, om han vil ombytte varen eller i stedet reparere den.
Af Mie Velebilova Sloth Carlsen
9. August 2018
Ombytning eller reparation: Hvornår kan sælger bestemme?
Foto: iStock

Du bestemmer - men forhandleren kan sige nej

Købeloven giver dig ret til at reklamere over en vare, som du har købt. Du kan eksempelvis få ombyttet eller reparereret varen, hvis den har fejl eller mangler. Som udgangspunkt er det dig, der bestemmer, om fejlen ved din vare skal løses ved en reparation eller ved at bytte varen til en ny.

Sælgeren kan dog i visse tilfælde sige nej til dit krav om ombytning eller reparation.

Sælgeren kan for eksempel afvise at bytte din vare til en ny, hvis dit ønske er umuligt at efterkomme, eller hvis forhandleren kan dokumentere, at det vil resultere i uforholdsmæssigt store omkostninger at bytte varen til en ny, frem for at reparere den.

Når dit ønske ikke kan blive opfyldt

Køber du en vare, som du i forbindelse med en reklamation vil have byttet til en ny, kan du komme ud for, at sælgeren ikke har mulighed for at ombytte varen. Er det umuligt at skaffe din vare, kan du ikke forlange at få den byttet.

En reparation af din vare kan du på samme måde heller ikke kræve, hvis det er umuligt at skaffe de nødvendige reservedele til din vare.

Når det koster forhandleren uforholdsmæssigt meget

Ombytning af din vare kan koste penge for sælgeren. Om du har krav på at få ombyttet din vare, kommer an på, hvor store udgifter det giver sælgeren.

Ved reklamationer findes der ikke en klar regel for, hvornår sælgeren kan afvise dit ønske om at ombytte eller reparere dit produkt, men det er ikke nok, at det eksempelvis er dyrere at ombytte varen, end det er at reparere den. Forskellen i prisen mellem de to løsninger skal være "uforholdsmæssigt stor", og det skal sælgeren kunne bevise, før han kan afvise at bytte varen.