Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Telefonsalg: Beskyt dit barns telefonnummer

Telefonsælgere og analyseinstitutter kan komme til at ringe til dit barn og sælge en vare. Men må sælgere godt kontakte dit barn over telefon?
Af Mette Andrea Boesgaard
28. August 2019
Telefonsalg: Beskyt dit barns telefonnummer
Foto: iStock

Pas på dit barns nummer

Børns telefonnumre står tit i forældrenes navne. Derfor kan sælgere og analyseinstitutter komme til at ringe til dit barn.

Børn under 18 år er umyndige, og derfor kan de ikke lave aftaler om at købe produkter uden forældres samtykke. Hvis dit barn siger ja til at købe et abonnement hos for eksempel en bogklub eller et mobilselskab, er aftalen ugyldig.

Regninger i dit barns navn er du ikke forpligtet til at betale. Derfor skal du kontakte virksomheden og fortælle, at aftalen er ugyldig. Men der er også en række ting, du kan gøre for at forhindre, at dit barn bliver ringet op.

Telefonsælgere: Hvem må ringe til dig?

Tilmeld dit barn Robinsonlisten

Robinsonlisten beskytter dit barn mod direkte markedsføring blandt andet over telefon. Det betyder, at telefonsælgere ikke må ringe til telefonnummeret. Firmaer skal tjekke listen, inden de ringer ud.

Tilmelding til Robinsonlisten går gennem CPR-registret, så tilmeldingen gælder for én person. Står dit barns telefonnummer i dit navn, bliver du nødt til at tilmelde dig selv Robinsonlisten.

Robinsonlisten beskytter kun mod salgsopringninger. Analyseinstitutter og godgørende foreninger må stadig godt ringe til personer, der er tilmeldt Robinsonlisten.

Tilmeld dit barn Robinsonlisten på borger.dk

Få hemmeligt nummer

Teleselskabet kan også hjælpe med at holde dit barns telefonnummer fri for uønskede opkald. Du kan vælge at få registeret telefonnummeret som enten hemmeligt eller udeladt.

Hemmeligt nummer betyder, at telefonnummeret ikke står i telefonbogen. Det er heller ikke til at finde på Krak.

Udeladt nummer bygger oven på hemmeligt nummer. Ud over telefonnummeret, vil navn og adresse heller ikke stå i telefonbogen.

Snak med dit barn          

Robinsonlisten og hemmeligt nummer hjælper ikke, hvis dit barn kommer til at give tilladelse til at blive ringet op.

Tilladelserne kan være indbygget som et vilkår for at deltage i en konkurrence, og det kan være nemt at overse for et barn. Snak med barnet om, hvornår man skal give sit telefonnummer.

Sådan undgår du at blive fuppet på nettet

Få rådgivning om dine rettigheder

Fik du ikke svar på dit spørgsmål? Forbrugerrådet Tænk giver rådgivning om dine rettigheder med hensyn til købelov og markedsføring.

Som medlem af Forbrugerrådet Tænk kommer du forrest i telefonkøen, og du kan få rådgivning på mail.