Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Telefonsælgere: Hvem må ringe til dig?

Telefonsælgere, analyseinstitutter og hjælpeorganisationer har sikkert ringet til dig med et godt tilbud. Men må de det?
Af Christina Vejsgaard
8. Marts 2019
Telefonsælgere: Hvem må ringe til dig?
Foto: Getty Images

Telefonsalg: Hvem må ringe til dig?

Telefonen ringer, men du kender ikke nummeret. Det er en person, der beder om et par minutter af din tid. Men hvem har lov til at ringe dig op?

Erhvervsdrivende må kun kontakte dig for at sælge en vare eller en ydelse, hvis du har givet dem lov inden. Det står i Forbrugeraftaleloven.

Forbuddet gælder dog ikke for opkald om:

  • Bøger
  • Aviser, ugeblade og tidsskrifter
  • Forsikringer
  • Redningstjenester og sygetransport, eksempelvis fra Falck

Velgørende organisationer og almennyttige foreninger må også kontakte dig inden for deres kerneområder, uden du har givet dem lov.

Forbrugerrådet Tænk må for eksempel gerne ringe og tilbyde dig et medlemskab.

Undgå opkald - kom på Robinsonlisten

Robinsonlisten er et register over forbrugere, som har frabedt sig skriftlige og telefoniske henvendelser i markedsføringsøjemed. Erhvervsdrivende og organisationer har pligt til at tjekke registeret, inden de ringer til dig.

Står du på listen, kan du undgå telefonopkald og adresserede reklamer fra virksomheder, som vil sælge dig noget. Det gælder også for erhvervsdrivende og organisationer, som normalt gerne må ringe til dig. Det er gratis at tilmelde sig Robinsonlisten.

Tilmeld dig Robinsonlisten på borger.dk

Ringer sælgerne alligevel?

Forbrugerombudsmanden kan du kontakte, hvis du bliver ringet op af firmaer, selv om du står på Robinsonlisten. Hvis Forbrugerombudsmanden vurderer, at der er et problem, kan virksomheden blive politianmeldt.

Erhvervsdrivende må dog godt ringe til dig, hvis du har givet dem en konkret tilladelse – også selv om du står på Robinsonlisten.

Konkurrencer på nettet kan for eksempel lokke dig til at give din tilladelse til, at virksomheden efterfølgende må kontakte dig over telefon eller mail.

Sådan undgår du at blive fuppet på nettet

Sælgere må ikke ringe til børn

Børn og unge under 18 år er umyndige, og derfor kan de ikke tegne abonnementer eller forpligte sig til et køb over telefonen uden deres forældres samtykke.

Aftalen er ugyldig, hvis dit barn laver en aftale om at købe et abonnement hos for eksempel en bogklub eller et mobilselskab.

Sådan beskytter du dit barns telefonnummer

Kilde: retsinformation.dk, borger.dk, forbrugerombudsmanden.dk