Det skal du gøre, hvis du får en ekstraregning for din pakkerejse
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Det skal du gøre, hvis du får en ekstraregning for din pakkerejse

Flere charterkunder oplever at få ekstraregninger på rejser, de allerede har købt og betalt for. Gælder det også dig eller vil du sikre dig, at den ferierejse, du vil booke, ikke bliver dyrere? Så læs med her.

Lindi Elisabeth Winkel · Foto: Getty Images · 14. juni 2022
Par kigger på en ekstraregning de har modtaget for en pakkerejse

Selvom din pakkerejse er købt og betalt for, kan du opleve at få en ekstraregning fra dit rejsebureau. Det skyldes ifølge pakkerejseselskaberne, at prisen på flybrændstof er steget så meget, at de bliver nødt til at sende regningen videre til deres kunder.

Og det må de sådan set gerne. Det er nemlig indskrevet i pakkerejseloven, at rejsebureauet må forhøje prisen på din sommerferie med op til 8 procent, hvis prisen på fx brændstof stiger.

Prisændringen skal varsles til dig senest 20 dage før din afrejse. Ændrer rejsebureauet prisen med mere end 8 procent, eller senere end 20 dage før du rejser, har du ret til at hæve købsaftalen og få alle dine penge tilbage.

Usædvanligt aftalevilkår

Når du køber en pakkerejse, skal du acceptere en række aftalevilkår. Dem kan du ofte læse ved at åbne en PDF eller et link til en anden del af rejsebureauets hjemmeside, hvor de mange betingelser og vilkår vil stå beskrevet.

Ét af de vilkår beskriver typisk, at rejsearrangøren kan hæve prisen med op til 8 procent, efter du har købt og betalt for din ferierejse.

Hos Forbrugerrådet Tænk har vi modtaget flere henvendelser om rejsende, der oplever netop det. Det viser, mener vi, at det opleves som et udsædvanligt vilkår for forbrugerne. Og så skal det fremhæves særligt for at være gældende og ikke gemme sig nede blandt de øvrige aftalevilkår i et link. 

Vi har derfor sendt et åbent brev til hhv. Danmarks Rejsebureau Forening og Rejsearrangører i Danmark, hvor vi opfordrer til at deres medlemmer gør tydeligere opmærksom på vilkåret, hvis de fortsat ønsker at have det som en del af deres betingelser.

Du kan læse brevet til Danmarks Rejsebureau Forening her

Du kan læse brevet til Rejsearrangører i Danmark her

Ikke alle rejsebureauer sender ekstraregninger

Vi har læst rejsebetingelserne hos 18 forskellige selskaber og i alle tilfælde står det beskrevet, at rejsearrangøren kan vælge at hæve prisen på din ferierejse med op til 8 procent.

Det er dog ikke alle rejsebureauer, der gør brug af den mulighed. Nogle selskaber har købt flybrændstof til en fast pris frem i tiden – de har så at sige ”låst” prisen på et tidligere tidspunkt.

Andre har indgået kontrakter med flyselskaber om en fast pris per flysæde, som inkluderer brændstof. Det betyder, at de ikke selv har fået en ekstraregning, som de sender videre til dig.

Har du købt en pakkerejse, og modtaget en uventet ekstraregning?

Står du med en uventet ekstraregning, som du ikke mener er berettiget? Så kan du starte med at skrive til rejseselskabet og forklare, at du ikke mener, at du er blevet tilstrækkeligt oplyst om dette aftalevilkår.

Hvis rejebureauet fastholder, at du skal betale, så betal regningen, men gør det under protest. Det gør du ved at skrive til rejseselskabet, at du betaler, men at du er uenig i regningen og derfor vil gå videre med sagen.

Herefter vil vi opfordre til, at du går videre med din sag til Pakkerejse-Ankenævnet. Der er ikke nogen klar retspraksis på området, så vi kan ikke garantere, at ankenævnsflertallet vil give dig ret, men det er vores tolkning af loven.

Hvad er en pakkerejse?

En pakkerejse er for eksempel en charterferie, en fodboldrejse, en koncertrejse eller lignende, hvor du har købt mindst to af disse ting:

  • Transport
  • Overnatning
  • Anden turistmæssig ydelse såsom liftkort eller koncertbillet, udlejning af bil eller andet.

Bruger salgsstedet selv betegnelsen pakkerejse om turen, er det også en pakkerejse.

 

Vil du købe en pakkerejse, og vil du gerne undgå at modtage en ekstraregning senere?

Har du endnu ikke købt og betalt din ferie, så skriv til den rejsearrangør, du overvejer at købe din rejse hos, og bed dem om en garanti for, at de ikke vil gøre brug af muligheden for at forhøje prisen på din rejse, hvis fx brændstofprisen skulle stige yderligere.

Vil de ikke give dig det, så kan du forholde dig til den eventuelle prisstigning i dit feriebudget. Du kan også overveje, om du vil finde en rejse hos en anden udbyder.

Vil rejsearrangøren gerne garantere dig, at de ikke vil sende en ekstraregning, så gem mailen fra rejseselskabet som dokumentation, for så har du krav på at kunne regne med dette.

Forbrugerrådet Tænk mener

... At rejsebureauerne har ret til at hæve prisen på en pakkerejse efter, at rejsen er købt og betalt er et så væsentligt og usædvanligt vilkår, at det bør fremhæves særligt for at være gældende. Vi opfordrer derfor rejsebureauerne til at gøre tydeligere opmærksom på vilkåret, hvis de ønsker at opretholde det, ligesom vi opfordrer forbrugerne til at protestere imod prisforhøjelser, hvis vilkåret ikke er fremhævet.