Virksomheder misinformerer om problematiske stoffer Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Virksomheder misinformerer om problematiske stoffer

Flere virksomheder bryder loven ved at fortælle, at deres produkter ikke indeholder uønskede kemikalier, selv om det er forkert. Det viser en test, som Forbrugerrådet Tænk Kemi har lavet af 58 plastprodukter. Fire stykker legetøj er anmeldt til Miljøstyrelsen for indhold af en række mistænkt hormonforstyrrende stoffer.

· 31. januar 2017
kemi i plastik

Som forbruger har du altid ret til at få at vide, hvis et produkt indeholder kemikalier, som er på EU’s kandidatliste over særligt problematiske stoffer. Ifølge EU’s REACH-lovgivning skal virksomheder svare senest 45 dage, efter at de er blevet spurgt til indholdet.

Men et tjek hos virksomhederne og forhandlerne bag de 58 plastprodukter viser, at denne lov langtfra overholdes af producenterne.

Ved 18 ud af 58 produkter– næsten hver tredje – svarede virksomhederne på Forbrugerrådet Tænk Kemis henvendelse, at deres produkt ikke indeholdt kandidatlistestoffer, selv om en laboratorietest efterfølgende tydeligt viste, at det gjorde de pågældende produkter. Mange af henvendelserne krævede adskillige rykkere og mere end 100 arbejdsdage, før producenter sendte – det i flere tilfælde misvisende – svar.

"Det er simpelthen for dårligt, at virksomhederne og forhandlerne misinformerer. Det er vigtigt at fastslå, at det ikke er ulovligt at have indhold af kandidatlistestoffer i produkter, der ikke er legetøj. Men det er virkelig problematisk, at virksomhederne og forhandlerne misinformerer, når de bliver spurgt til deres produkters indhold af nogle af de allermest uønskede kemikalier. De er forpligtede til at vide, hvilke kemikalier deres produkter indeholder, og de skal se at få bedre styr på deres produkter og svare i overensstemmelse med indholdet," siger Claus Jørgensen, projektchef i Forbrugerrådet Tænk Kemi.

4 legetøjsprodukter anmeldt til Miljøstyrelsen

Efter at de 58 plastprodukter blev laboratorietestet, har Forbrugerrådet Tænk Kemi anmeldt 4 stykker plastlegetøj til Miljøstyrelsen for indhold af en række mistænkt hormonforstyrrende stoffer kendt som ’ftalater’.

Det drejer sig om to plastikfodbolde, et rytmesæt og nogle Hello Kitty-klistermærker, der er købt i danske byggemarkeder. De indeholdt enten de mistænkt hormonforstyrrende ftalater DEHP og DIBP, som er på EU’s såkaldte kandidatliste over særligt problematiske stoffer, eller DINP og DIDP, som er forbudt i legetøj til børn 0-3 år.

"Især én af plastikfodboldene indeholdt meget højt niveau af de mistænkt hormonforstyrrende stoffer. Producenten henviser til, at fodbolden ikke kan betegnes som legetøj og derfor er fritaget for legetøjsreglerne. Området er fyldt med gråzoner, men hvis en rød plastikfodbold ikke skal leve op til de samme kemikalieregler som andre stykker legetøj, så er der et hul i lovgivningen i forhold til at beskytte børn," siger Claus Jørgensen, projektchef i Forbrugerrådet Tænk Kemi.

De 4 legetøjsprodukter i plastik er nu anmeldt til Miljøstyrelsen, og der afventes dennes afgørelse, om hvorvidt fodbold, rytmesæt og Hello Kitty-klistermærker er dækket af legetøjslovgivningen.

Hormonforstyrrende stoffer er særligt problematisk for børn og gravide. De er blandt andet mistænkt for at føre til lav sædkvalitet, tidlig pubertet og større risiko for misdannede kønsorganer.