Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Spar tusindvis af kroner på at vælge det rette billån

Man kan spare knap 35.000 kr. på sin bil at vælge det billigste billån, hvis man køber en bil til 179.990 kr. Det viser den seneste test af 17 udbydere af billån i Forbrugerrådet Tænk Penge.
Af Forbrugerrådet Tænk
23. April 2015
Spar tusindvis af kroner på at vælge det rette billån
Foto: iStockphoto

Store forskelle på prisen på billån

Der er store forskelle på, hvad man betaler for at låne penge til en ny bil, alt efter hvor man låner pengene. Det viser en ny test af billån, som magasinet Forbrugerrådet Tænk Penge har lavet. I alt 17 forskellige billån er testet.

Når man skal kigge på ny bil og låne penge til den, er det vigtigt at kigge sig grundigt for, fortæller Lars Baadsgaard, der er testansvarlig for finansielle test hos Forbrugerrådet Tænk.

”Der er stor forskel på, hvad man betaler for at låne penge til sin nye bil.  Det er samtidig virkelig svært at gennemskue markedet og se, hvad man ender med at betale for sin bil og finansieringen af den, fordi der er stor forskel på gebyrer og renter hos de forskellige låneudbydere,” siger Lars Baadsgaard.

I testen indgår både lånemuligheder fra bilforhandlere, banker og bilfinansierings-selskaber, og der er taget udgangspunkt i køb af en mindre familiebil til 179.990 kr. med en udbetaling på enten 20 eller 40 %.

Mange og høje omkostninger

Det er de årlige omkostninger i procent (ÅOP), der er afgørende for, hvad forbrugerne i sidste ende betaler for en ny bil. Toyota tilbyder det billigste lån i testen med ÅOP på 3,4 %, mens den højeste ÅOP er på 9,7 %.

Det betyder, at en bil med en grundpris på 179.990 kr. vil koste 197.722 over 7 år med et lån, der har en ÅOP på 3,4 % over 7 år koster 197.722 kr., mens et lån med en ÅOP på 9,7 % vil betyde, at bilen med lån vil koste 232.203 kr. Det giver en forskel på 34.481 kr. for den samme bil. Derfor er det ifølge Lars Baadsgaard vigtigt, at man kigger på både prisen på bilen, men også på prisen på billånet.

”Det er vigtigt, at man som forbruger forstår, at man ikke beder om eller ansøger om at låne penge til en ny bil. Forbrugerne har en tendens til at kigge på prisen for selve bilen, men man skal huske at lånet i sig selv også er et produkt. Selve bilen og billånet er to selvstændige produkter, man køber, så man skal være opmærksom på at få en god pris på begge dele,” siger Lars Baadsgaard.

Han påpeger også, at når man låner penge til en bil, så er der sjældent forskel på service og rådgivning. Derfor er det som forbruger vigtigst at gå efter den billigste samlede pris på lånet.