Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Danskerne vil have lokal mad på bordet

En ny undersøgelse viser, at næsten seks ud af 10 danskere vælger lokalt producerede fødevarer til, når de køber ind. Det er ofte ønsket om at støtte de lokale producenter, der får forbrugerne til at vælge mad fra deres nærområde.
27. Maj 2014
En ny undersøgelse viser, at næsten seks ud af 10 danskere vælger lokalt producerede fødevarer til, når de køber ind. Det er ofte ønsket om at støtte de lokale producenter, der får forbrugerne til at vælge mad fra deres nærområde.
Foto: Forbrugerrådet Tænk

Masser af gode grunde til at købe lokalt

Et flertal af danskerne vælger bevidst lokale fødevarer til, når de handler mad. Det viser en rundspørge fra Forbrugerrådet Tænk, hvor 962 repræsentativt udvalgte danske forbrugere har svaret på spørgsmål om deres syn på og forbrug af lokalt producerede fødevarer.

Undersøgelsen viser, at 58 procent af de adspurgte inden for det sidste år har valgt at købe fødevarer fra små fødevareproducenter, der ligger inden for en radius af 30 km fra deres bopæl. Og der er masser af gode grunde til at købe mad, der er produceret tæt på, hvor man bor, mener formand for Forbrugerrådet Tænk, Anja Philip.

2 ud af 3 forbrugere vil støtte lokale producenter

”Vores undersøgelse viser, at forbrugerne er meget optagede af at støtte deres lokale producenter. Det giver rigtig god mening, da lokale producenter udover at skabe liv og arbejdspladser i lokalområdet også kan være med til at øge udbuddet og konkurrencen i dagligvarehandlen, der hvor man bor. Derudover kan det at købe lokalt produceret mad i nogle tilfælde også give forbrugeren friskere varer med længere holdbarhed,” siger Anja Philip.

Som årsag til deres forkærlighed for den lokalt producerede mad, angiver 67 procent, at de ønsker at støtte lokale fødevareproducenter, mens 59 procent svarer, at de køber lokalt på grund af kvaliteten og 57 procent gør det på grund af friskheden.

Forskel mellem landsdelene

Undersøgelsen peger også på, at der er forskel på, hvor meget danskerne køber lokale fødevarer alt efter, hvor I landet, de har hjemme.

Det er således 7 ud af 10 nordjyder, der svarer, at de har tilvalgt lokale fødevarer. Mens under halvdelen af de adspurgte indbyggere i hovedstadsområdet og godt 6 ud af 10 sjællændere tilsvarende siger, at de har valgt at købe madvarer, der er produceret af små producenter, som ligger indenfor en afstand af 30 km fra deres bopæl. For Syddanmark er det godt 7 ud af 10, der svarer, at devælger at købe lokal mad, og i Midtjylland er det knapt 6 ud af 10.

En stor del af de adspurgte med bopæl i hovedstadsområdet angiver ”tilgængeligheden” som årsag til, at de aldrig køber lokale fødevarer.

Madværkstedet stiller skarpt på lokal mad

På årets Roskilde Dyrskue, der begynder fredag den 30. maj, sætter Forbrugerrådet Tænk - i samarbejde med Roskilde Dyrskue - fokus på fordelene ved at købe mad fra lokalområdet. På Madværkstedet kan de besøgende lave og spise mad af lokale råvarer fra standene på skuet og samtidig få inspiration til madlavningen. 

Se hele analysen her

Få mere information på www.taenk.dk/spislokalt

 

 

Øvrige resultater af analysen:

  • Tre ud af fire (76 %) danskere vil i høj eller meget høj grad købe flere lokale fødevarer fra små producenter,  hvis tilgængeligheden blev bedre.
  • To ud af tre (67 %) danskere der køber lokale fødevarer, gør det for at støtte de lokale producenter.
  • Over halvdelen (56 %) af danskerne tror, at lokalt producerede fødevarer fra små producenter er dyre.
  • Otte ud af ti (82 %) er villig til at betale ekstra for fødevarer produceret af små producenter fra lokalområde.

Undersøgelsen er foretaget af Forbrugerrådet Tænk i april og maj 2014. I alt har 962 respondenter svaret og resultaterne er vægtet i forhold til køn og alder.