Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Sådan tester Forbrugerrådet Tænk i praksis

Forbrugerrådet Tænks tester produkter, som du ville bruge dem, så du kan træffe et trygt valg, når du køber. Se, hvordan vi tester, her.
Af Mette Andrea Boesgaard
4. April 2019
Test af mobiltelefoner og smartphones på laboratorie

Test skal gøre det let at træffe et godt valg

Mange producenter priser deres produkter med fine tekniske specifikationer, nye features og fancy navne, der lyder lidt af racerbil og rumforskning.

Test fra Forbrugerrådet Tænk kigger bag om produkternes navne og deres funktioner. Forbrugerrådet Tænk tester, hvordan produkterne fungerer i helt almindelig dagligdags brug, så det bliver lettere for dig at  finde gode, velfungerende produkter.

Forbrugerrådet Tænk laver 4 typer af test:

Laboratorietest

Laboratorietest er den mest almindelige type test hos Forbrugerrådet Tænk. Via det internationale forbruger- og testsamarbejde ICRT har vi adgang til omkring 300 professionelle testlaboratorier i Europa og USA.

Laboratoriet vælges ud fra, hvilken type produkter vi tester. Laboratorierne er specialiseret i forskellige slags produkter, og de er certificeret til at gennemføre test efter internationale standarder. Kun de laboratorier, der kan leve op vores krav om uafhængighed, faglig ekspertise og dokumentation, bliver brugt.

Ved laboratorietest måler vi på specifikke parametre ved produkterne, for eksempel holdbarheden af motoren på en røremaskine, antenneforholdet på en mobiltelefon, hvor hurtigt og ved hvilken temperatur vandet løber igennem kaffemaskinen.

Laboratorietest er nøje planlagt og veldokumenterede, så eksperimentet kan gentages med samme resultat på et senere tidspunkt. Statistisk usikkerhed elimineres ved at gennemføre testene flere gange og for eksempel sørge for, at antallet af forsøgspersoner er så stort, at tilfældigheder ikke spiller ind på resultaterne.

Testmetoderne følger som regel internationalt anerkendte standarder. Det betyder, at vi tester efter præcis den samme standard, som for eksempel producenten af cykelhjelmene er forpligtet til at opfylde.

Laboratorierne kan også udvikle test, der svarer til den måde, du bruger produktet på.  Det kan for eksempel være vaskepulver, hvor der testvaskes ved den temperatur, vaskeanvisningerne foreskriver, og ikke den temperatur producenten ønsker.

Brugertest

Brugertest er typisk et supplement til laboratorietest. Det kan for eksempel være et cykelhold, som tester komfort af cykelhjelme i deres daglige træning. I det tilfælde er det nødvendigt at gennemføre den praktisk test under realistiske forhold.

Testpaneler, der består af almindelige forbrugere, bruger vi også - for eksempel når vi skal teste, om det er nemt at installere en autostol korrekt i en bil. Det kan også være cyklister, der afprøver cykler på den daglige tur til og fra arbejde eller forældre, der går en tur med barnevognen for at vurdere netop denne.

Smagstest

Videnskabelige smagstest, såkaldte sensoriske test, laver vi også. Når vi laver en sensorisk analyse, bliver den ofte lavet af en gruppe smagseksperter - sensorikere - som er uddannede til at smage og vurdere smage.

Analysen kobles nogle gange sammen med en brugertest, hvor 70-100 forbrugere smager produktet.

Sådan smagstester Forbrugerrådet Tænk

Deklarationstest

Deklarationen på dine produkter kan fortælle dig en masse om produktet. Men kun få nærlæser den eller forstår, hvad de mange betegnelser egentlig betyder. 

Forbrugerrådet Tænk laver derfor deklarationstest, hvor vi køber en række produkter - for eksempel müsli, børnevitaminpiller eller kemi i opvaskemidler eller neglelak. Vi undersøger så, hvad indholdet i produktet er, og om der er ulovlige eller uhensigtsmæssige stoffer i produkterne.

Få fuld adgang til taenk.dk

Bliv medlem for 54 kr./måneden:

  • Find de bedste produkter

  • Undgå at blive snydt

  • Få mere end 150 uvildige test

  • Modtag medlemsmagasin

  • Få hjælp før, under og efter køb