Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Sejre i 2018: Her vandt Forbrugerrådet Tænk for dig

Forbrugerrådet Tænk kæmper dagligt for dine rettigheder og vilkår som forbruger. 2018 har budt på flere kampe og sejre. Her samler vi op på de største.
Af Jesper Frydland-Raun
28. Maj 2019
Her har Forbrugerrådet Tænk gjort det lettere at være dig i 2018
Foto: Getty Images

Bedre rettigheder for dig: Her har vi vundet

Forbrugerrådet Tænk kæmper for at gøre det let og sikkert for dig at være forbruger. Og vi gør det helt uafhængigt af de offentlige myndigheder, erhvervslivet og de politiske partier.

Arbejdet sker blandt andet ved, at vi tester vidt forskellige produkter og ved, at vi forsøger at påvirke lovgivningen, så den bliver så forbrugervenlig som mulig.

Forbrugerrådet Tænk repræsenterer også dig som forbruger i over 300 råd, nævn og udvalg på både nationalt og internationalt plan.

Her har vi kæmpet din sag, og vundet:

Bedre rettigheder, når du handler på nettet eller streamer

Netbutikker gjorde før 2018 ofte forskel på kunderne afhængig af deres hjemland.  Det er slut nu, og du møder eksempelvis ikke længere meddelelser af typen ”Kun for tyske borgere”, når du går på Amazon.de.

EU forbød nemlig i 2018 netbutikker at gøre forskel på deres kunder afhængig af deres hjemland.

EU har også sikret, at du kan tage dine streamingtjenester med på ferien. Så nu kan du også bruge Netflix i Slovenien med dit danske abonnement.

Begge dele er resultatet af vedholdende pres fra vores europæiske forbrugerorganisation BEUC, som Forbrugerrådet Tænk er en aktiv deltager i.

EU: Det har Forbrugerrådet Tænk gjort for dig

Snyd med billetter er blevet sværere

Falske billetter til koncerter og festivaler er fortsat et problem. Vi får i vores rådgivning jævnligt henvendelser om fup og snyd med billetter. Men i 2018 fik vi det gjort sværere for billetfuskere at snyde dig.

Google tillader nemlig ikke længere billethajerne hos Viagogo at fremstå som officiel billetudbyder i deres søgeresultater. Viagogo sælger nemlig billetterne til vilde overpriser og risikoen for at blive snydt, er stor.

Undgå at blive snydt, når du køber billetter

Vores test hjælper dig i din hverdag

Test fra Forbrugerrådet Tænk er uafhængige.

Det betyder konkret, at:

  • Du ser ingen reklamer på vores hjemmeside eller i vores magasiner
  • Vores test er ikke betalt af firmaerne bag produkterne
  • Vi udvælger og køber selv produkterne i vores test
  • Vi samarbejder med de bedste laboratorier i Europa

I 2018 lavede vi 97 test og undersøgelser.

Særligt test af madvarer vakte en del opmærksomhed i 2018. Vores test af grøn pesto fandt i flere tilfælde indhold af ftalater og mineralske olier, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Her er alle vores test

Dumpet: 24 produkter klarede ikke Forbrugerrådet Tænks test i 2018

Produkter på det danske marked bliver ikke automatisk testet af myndighederne. Virksomhederne er selv ansvarlige for at sikre og dokumentere, at deres produkter er sikre for dig og dine børn.

Test fra Forbrugerrådet Tænk gør det svært for producenter, der ikke har styr på sikkerhed, produktion eller indhold af problematiske stoffer i deres varer.

Disse produkter dumpede i 2018

DSB gav kompensation til forsinkede passagerer

Pendlerne blev hårdt ramt af forsinkelser fra januar 2018 og flere måneder frem. Her måtte DSB nemlig tage hele 33 lokomotiver ud af drift.

Forbrugerrådet Tænk sendte derfor et åbent brev til DSB, hvor vi opfordrede dem til at kompensere de passagerer, der var berørt af generne.

De lyttede til os og i alt udbetalte DSB 5,2 millioner kroner i kompensation til 5.443 passagerer, svarende til 955 kroner til hver.

Sådan kæmper Forbrugerrådet Tænk Passagerpulsen for dig

GDPR: Bedre beskyttelse af dine private oplysninger

Databeskyttelsesloven forkortes internationalt med GDPR. Du kan også have hørt loven omtalt som databeskyttelelsesforordningen, dataforordningen eller persondataforordningen.

Databeskyttelsesloven skal give dig bedre kontrol over dine private oplysninger. Virksomhederne skal også have bedre styr på, hvordan de behandler og opbevarer personlige oplysninger om dig.

Forbrugerrådet Tænk mener, at databeskyttelsesloven er et vigtigt initiativ, når det gælder sikkerheden af dine personlige oplysninger og dit privatliv.

Vi har en del af æren for, at dataforordningen fik et højt ambitionsniveau. Vi fik sikret at forbrugerne i dag har fået en klar ret til at blive oplyst om hvilke data virksomhederne opbevarer om os – og adgang til at se og rette dem.

Sådan arbejder Forbrugerrådet Tænk politisk for dig

Gældsramte fik hjælp i 2018

Gæld kan nemt blive uoverskuelig. Men heldigvis står over 120 frivillige hos Forbrugerrådet Tænks Økonomi- og Gældsrådgivning klar med hjælp.

Sidste år hjalp vi over 2.300 gældsramte danskere.

Formålet med økonomi- og gældsrådgivningen er at give hjælp og rådgivning til socialt udsatte borgere som har gæld, lav indkomst og lavt rådighedsbeløb.

Rådgivningen er fortrolig, uvildig og gratis. Hjælpen bliver drevet af frivillige, der alle er fagligt kompetente inden for jura, økonomi eller socialfaglighed.

Sådan hjælper vi med gældsproblemer

Rådgivning: Sådan hjalp vi danskerne i 2018

Klager, tvister eller snyd. Det er ikke altid nemt at få hjælp af den erhvervsdrivende, hvis noget er gået galt, efter du har købt en varer. Heldigvis er hjælpen nær.

Forbrugerrådet Tænk yder nemlig gratis rådgivning til alle forbrugere om købeloven. Er du medlem, er det endnu lettere at få hjælp. Som medlem har du adgang til ekstra rådgivning og hjælp.

I 2018 hjalp vi over 11.500 med deres problemer om alt fra returret, klager over dårlige produkter til snyd med abonnementer.

Få rådgivning og hjælp til dine rettigheder

Kamp mod bidragssatser: Ikke alt lykkedes

I 2017 lykkedes det os at gøre det lidt lettere at skifte realkreditinstitut. Men kampen er ikke slut endnu. For i 2018 afsagde Øster Landsrets dom i 3 sager, hvor de gav realkreditinstitutterne ret i, at de havde været berettiget til at forhøje bidragssatserne.

Sagerne bekræfter, at der er tale om et særdeles kompliceret regelsæt og aftaledokumenter, som de færreste kan forstå. Det er meget uheldigt, da aftalen har stor betydning for boligejernes privatøkonomiske situation.

Forbrugerrådet Tænk har også i 2018 arbejdet hårdt for at få gjort noget ved dette, og selv om reglerne som sagt er blevet skærpede, mener vi ikke, at vi er i mål endnu. Derfor kæmper vi videre.

Støt vores arbejde – bliv medlem nu

Støt Forbrugerrådet Tænks arbejde for bedre forbrugerrettigheder – bliv medlem nu.

Som medlem får du:

  • Ubegrænset adgang til alle test på taenk.dk
  • Adgang til guides om alt fra at slette dine profiler på sociale medier til at finde det rette realkreditlån.
  • Hjælp og rådgivning om dine rettigheder i købeloven fra vores rådgivning.
  • Medlemsmagasinet Forbrugerrådet Tænk – fyldt  med forbrugerstof og leveret direkte til din postkasse.

Som medlem af Forbrugerrådet Tænk er du også med til at sørge for sikre produkter på markedet. Uden vores medlemmer kan vi nemlig ikke laboratorieteste over 2.000 produkter hvert år.