Snart kan Dankortet bruges til Apple Pay
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Snart kan Dankortet bruges til Apple Pay

Inden længe kan kunder i Danske Bank knytte deres Dankort til Apple Pay. Det er en sejr for forbrugerne, siger Forbrugerrådet Tænk.

Stina Askholm Mellerup · 8. august 2022
Apple Pay på mobiltelefon

Siden Apple Pay blev introduceret i 2017, har det kun været muligt at tilknytte et Visa-kort eller et Mastercard til betalingsfunktionen, og det har derfor hidtil ikke været muligt at bruge Dankortet sammen med Apple Pay.

Det er et problem, fordi det er langt dyrere for butikkerne at tage imod betalinger fra et Visakort eller et Mastercard end fra et Dankort, og Apple Pay fik på den måde flere forbrugere til at vælge en dyr betalingsløsning.

Grundlæggende er en betalingsløsning som Apple Pay en fordel for forbrugerne, da det er nemt, brugervenligt og sikkert. Når du ikke skal indtaste en pinkode, er der også mindre risiko for, at din pinkode fx bliver afluret af andre.

Hvordan fungerer Apple Pay?

Konkret fungerer Apple Pay ved, at telefonen holdes hen over terminalen i butikken på samme måde som et kontaktløst betalingskort. Fordi Apple Pay først fungerer, når telefonen er låst op, og der også er en kode til selve betalingsfunktionen på telefonen, skal der ikke indtastes en pinkode på terminalen – heller ikke hvis beløbet er over 350 kroner, som er grænsen for indtastning af pinkode med et kontaktløst betalingskort.

Det skal du vide om Apple Pay

Men det er problematisk med betalingsløsninger, der udelukker Dankortet, og derfor har Forbrugerrådet Tænk i flere år kæmpet for, at Apple Pay blev åbnet for andre betalingskort end Visa-kort og Mastercard. Nu kan Danske Bank snart tilbyde deres kunder, at de kan tilknytte deres dankort til Apple Pay.

Dankortet er en billig betalingsløsning

”I forhold til de kommercielle betalingskort som Visa-kort og Mastercard er det særlige danske Dankort en meget billig betalingsløsning, som samtidig også er meget udbredt, fordi næsten alle butikker og lignende tager imod kortet. I første omgang må butikkerne ikke give det højere gebyr videre til deres kunder, men i sidste ende er der ikke tvivl om, at forbrugerne ender med at betale mere i form af dyrere varer,” siger Jacob Ruben Hansen fra Forbrugerrådet Tænk, som forklarer, at det var Apple, der forhindrede Dankortet i at blive brugt til Apple Pay.

”Det har vi flere gange klaget over, senest på EU-niveau, da vi mente, at det gav en monopollignende magt på betalingsmarkedet. Konkurrencekommissær Margrethe Vestager har da også åbnet en sag mod Apple for at forhindre, at Dankortet kan bruges. For et par år siden åbnede Apple så for, at bankerne også kunne knytte Dankort-delen til Apple Pay, og det giver Danske Bank som den første bank nu mulighed for.”'

Apple Pay i vækst

Hos Danske Bank fortæller Dennis Kristjansen, Head of Everyday Banking Individuals, at de har oplevet en stor vækst i nye betalingsmåder blandt deres kunder, herunder Apple Pay.

”Man har dog ikke kunnet benytte Dankort eller Dankort- delen af Visa-/Dankort i Apple Pay, og derfor har det været vigtigt for os at udvikle en løsning, hvor det blev muligt, så vores kunder får så stor fleksibilitet som muligt i deres valg af betalingsmetode. Vi forventer, at løsningen bliver tilgængelig for vores kunder i løbet af efteråret,” fortæller Dennis Kristjansen.

Ifølge Danmarks Nationalbank er andelen af befolkningen med Apple Pay til rådighed steget fra 9 procent i 2019 til 18 procent i 2021.

Jacob Ruben Hansen fra Forbrugerrådet Tænk mener dog, at der kun er tale om en halv sejr for forbrugerne.

”Indtil videre er det jo kun en bank, der tilbyder løsningen. De andre banker vil indtil videre ikke åbne for at knytte Dankortet til Apple Pay, da de siger, at der ikke er en efterspørgsel. Men vi vil blive ved med at lægge pres på bankerne, så forbrugerne frit kan vælge, hvilken betalingsløsning de vil bruge – uanset hvilken bank de har deres penge stående i,” siger han.

Hvad er forskellen på Dankort og Visa-kort?

Visa-/Dankort er reelt to forskellige betalingskort samlet i et – Dankortet og Visa-kortet. Dankortet er Danmarks nationale betalingskort. Visa-kortet er et internationalt betalingskort. I nogle tilfælde kan du vælge, om du vil benytte Visa-delen eller Dankort-delen af dit betalingskort, fx når du betaler på nettet.

 

Læs mere her