Test: Hver anden kombivogn har god kemi
I testen af kombivogne får halvdelen af vognene topkarakteren, A-kolbe. Enkelte testede kombivogne indeholder uønsket kemi, der kan være kræftfremkaldende.

I kombivogne – eller duovogne – kan du godt undgå uønsket kemi, hvis du vælger med omtanke. Det viser Forbrugerrådet Tænk Kemis test af 10 modeller.
Kombivogne er i halvdelen af tilfældene fri for uønsket kemi, som for eksempel kan være kræftfremkaldende eller hormonforstyrrende (ftalater, flammehæmmere, PAH'er, etc.).
I laboratorietesten har testteamet undersøgt de materialer, som barnet er i tæt kontakt med. Det er for eksempel barnevognskassen og klapvognssædet. Vognens håndtag er også testet. Du kan se de testede produkter nederst på siden.
Disse duovogne får dårlig kemibedømmelse
Et par kombivogne får den laveste bedømmelse i testen. Det skyldes i begge tilfælde uønsket kemi, der er mistænkt for at være kræftfremkaldende (flammehæmmere og PAH’er).
Barnevognsmadrassen på Kinderkraft Prime indeholdt en såkaldt flammehæmmer (TCPP).
Kombivognen Hauck Mars indeholdt tjærestoffer – såkaldte PAH'er – i selen i klapvognssædet.
Cocktaileffekten er problematisk – ikke den enkelte kombivogn
De kræftfremkaldende stoffer, som testen finder i 2 vogne, er ikke forbudte i kombivogne.
Men de er uønskede i produkter til børn. Det skyldes, at de kan bidrage til den samlede cocktaileffekt af uønsket kemi, som børn udsættes for.
Det vil dog ikke være det enkelte produkt, der i sig selv udgør en sundhedsrisiko.
Tre tips: Luft og vask babyudstyr inden brug
Sådan undgår du uønsket kemi i din nye kombivogn:
- Luft kombivognen godt igennem udenfor, inden barnet begynder at bruge den.
- Vask alt det i vognen, der kan vaskes eller tørres af. Det gælder også madrassen i barnevognskassen.
- Spørg efter kombivogne uden uønsket kemi eller brug appen Tjek Kemien og få svar. Så sender du et vigtigt signal til virksomhederne om, at de skal have styr på kemien i deres produkter.
Har du allerede købt en kombivogn med uønsket kemi?
Kombivogne, der indeholder uønsket kemi, er som udgangspunkt ikke sundhedsskadelige i sig selv. Du kan derfor fortsat bruge din klapvogn, hvis du har én af de vogne, hvor der er fundet indhold af uønskede kemikalier.
Forbrugerrådet Tænk Kemi anbefaler dog at købe babyudstyr uden kemikalier, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende eller kræftfremkaldende.
Stofferne kan bidrage til den samlede eksponering for problematiske kemikalier – den såkaldte cocktaileffekt.