Babymadras: 7 ting du skal vide før køb og brug
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

7 ting du skal vide før køb og brug af en babymadras

Når du køber babymadras til tremmesengen, skal du være opmærksom på flere ting. Her får du syv ting, du skal have styr på, når du køber og bruger madrassen.

Trine Brøndsted · Foto: Getty Images · 4. marts 2024
7 tips når du køber babymadras

En babymadras skal være god og sikker, for dit lille barn opholder sig mange timer i sengen. Komfort og sikkerhed er vigtig, og derfor får du her syv vigtige pointer du skal være opmærksom på før du køber og når bruger den nye babymadras.

Vi tester løbende babymadrasser på et laboratorium og disse syv pointer, er nogle af de væsentligste ting, der er kommet frem under testen 

1. Babymadras og seng skal have samme størrelse

Tjek inden købet, at størrelsen af seng og madras passer sammen.

Madrassen skal fylde sengen helt ud, også efter vask af betrækket. Der må ifølge standarden ikke være mere end tre centimeters mellem seng og madras, før der er risiko for, at barnet kommer i klemme.

I vores test undersøger vi om madrassen passer til en standardseng og om betrækket krymper efter vask, så madrassen bliver for lille til sengen.

2. Vælg en madras der lever op til standarden og er fri for uønsket kemi

Spørg til uønsket kemi. Brug for eksempel appen Tjek kemien til at spørge om indhold af de såkaldte kandidatlistestoffer, eller spørg selv til indholdet i butikken.

Den Europæiske standard EN 16890:2017 opstiller en række sikkerhedskrav til babymadrasser. Ikke alle madrasser oplyser at leve op til denne standard.

Vælg en madras, der gør. Men vær samtidig opmærksom på, at det er producenten selv, der oplyser, at de har sørget for at madrassen lever op til standarden. Produktet er ikke godkendt af for eksempel myndighederne.

3. Gør madrassen klar til brug i god tid

Pak den nye madras ud, og lad den lufte et par dage før brug – gerne udendørs.

Vask betrækket før brug for at fjerne even­tuelle rester af kemikalier fra produktionen, og vask madrasbetrækket jævnligt

Det er en god ide at købe en tynd rullemadras, der kan tages af og jævnligt vaskes ved 60 grader.

4. Sørg for at lufte madras og børneværelse

Red ikke barnets seng, men hæng dynen over sengekanten, så dyne og seng lettere tørrer.

Ventilation af madrassen er bedst, hvis sengebunden ikke er massiv. Drej gerne madrassen med mellemrum.

Luft ud i børneværelset et par gange om dagen – også gerne inden sengetid.

5. Vær opmærksom på madrasser med to forskellige sider

Nogle madrasser oplyser, at de har to forskellige sider. Den ene side er beregnet til den lille baby, den anden side til det lidt større barn.

Testen viser, at madrasser med to forskellige sider ikke giver bedre støtte hverken til det mindre eller det større barn end de madrasser, hvor siderne er ens.

Uanset er det en god ide at dreje og vende madrassen jævnligt. 

6. Tjek madrassen, før den går i arv

Genbrug er godt for miljøet, men ikke altid fornuftigt med børnemadrasser, der kan ændre hårdhed gennem tiden og blive for blød til fortsat at være sikker.

For eksempel må barnets hoved ikke kunne synke for langt ned i madrassen, da det giver risiko for at de kan blive kvalt.

Er madrassen brugt til flere børn og føles den blød, så køb en ny.

7. Vær opmærksom på madrasser med ekstra ventilation

I vores test, har vi set eksempler på madrasser som ifølge producenten har ekstra ventilation, men hvor de i testen klarer sig dårligt, når vi ser på luftgennemtrængeligheden

At spædbørn skal sove på ryggen gælder, uanset hvad der står på madrassen. Vi ser, at der for eksempel kan stå, at "madrassen lader børnene trække vejret, selv hvis de ruller om på maven". Heller ikke på sådanne madrasser skal børn sove på maven, før de selv kan vende sig.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at spædbørn altid skal sove på ryggen for at nedsætte risikoen for vuggedød. Først når barnet selv kan vende sig og også gør det i søvne, må barnet sove videre på maven.

Sørg også for, at det lille barn ikke har for det for varmt.