Solcreme: Vælg en med god kemi Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Solcreme: Vælg en med god kemi

Testen af 35 solcremer og solsprays med viser, at du kan finde gode valg fri for uønsket kemi, der kan påvirke sundhed og miljø. Se, hvad du skal kigge efter.

Stine Müller · Foto: Getty Images · 26. maj 2022
Solcreme i hænderne

Solcreme er et vigtigt supplement til skygge og tøj, når du skal beskytte dig mod solens stråler til sommer.

Heldigvis er der flere gode valg i vores nyeste test af solcremer. Hele 15 produkter i testen får den bedste kemibedømmelse, A-kolben.

Får en solcreme eller en solspray A-kolben i vores test, er den uden uønskede kemikalier for sundheden og miljøet.

Hver tredje solcreme indeholder mistænkt hormonforstyrrende solfiltre

Du kan også støde på solcremer, som indeholder en række uønskede stoffer.

I testen får 12 solcremer den dårligste kemibedømmelse, C-kolben, fordi de indeholder solfiltre eller andre stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Det er blandt andet stoffer, der står på Miljøstyrelsens og andre myndigheders fælles liste over hormonforstyrrende stoffer.

1 solcreme får også den dårligste bedømmelse i testen, fordi den indeholder et solfilter, der er miljøbelastende. 

Cocktaileffekten er problematisk - ikke den enkelte solcreme

Stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende, kan være problematiske i produkter på grund af den såkaldte cocktaileffekt.

Cocktaileffekten betyder, at du kan blive udsat for problematiske kemikalier fra mange kilder i din hverdag. Den samlede udsættelse kan udgøre en sundhedsrisiko.

Solcreme er i sig selv sikkert og vigtigt at bruge som solbeskyttelse. Men det er generelt en god ide at nedsætte din samlede udsættelse for mistænkt hormonforstyrrende stoffer, når du kan. For eksempel ved at vælge en solcreme uden de problematiske stoffer.

Hvad er cocktaileffekten?

Uønskede stoffer i et enkelt produkt er sjældent farligt i sig selv.

Den er den samlede effekt af kemiske stoffer fra produkter i hverdagen - kosmetik, mad, tøj og elektronik - der udgør en sundhedsrisiko.

Dette kalder vi for cocktaileffekten.

Læs mere her

Find solcremer med solfaktor 50, 20 og 15 i Kemiluppen

Vil du have solcremer med en anden solfaktor? Går du fx efter solcremer med faktor 15 til den danske sommer eller faktor 50 til sart hud eller udsatte steder?

Disse solcremer kan du søge frem i appen Kemiluppen.

Indtast den ønskede faktor i søgefeltet under "Søg", og skriv for eksempel SPF 15. Så vil du finde mange andre gode valg uden uønsket kemi med den ønskede faktor.

Solcremernes beskyttelse er ikke testet

Forbrugerrådet Tænk Kemis test af solcremer er en såkaldt deklarationstest.

Testteamet har undersøgt solcremernes indholdsdeklaration for ingredienser, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende, allergifremkaldende eller problematiske for miljøet.

Solcremers evne til at beskytte mod UVA- og UVB-stråler bliver løbende laboratorietestet af Forbrugerrådet Tænk. For at se denne test skal du logge ind eller blive medlem.

8 gode råd til bedre solbeskyttelse

  • Undgå solen mellem klokken 12 og 15, hvor den er kraftigst.
  • Skygge, tøj og solhat er god solbeskyttelse uden problematisk kemi.
  • Børn er særligt udsatte for sol. Børn under 1 år skal være i skygge. Større børn skal også gerne have anden primær solbeskyttelse end solcreme.
  • Brug den rigtige faktor. Minimum faktor 15 i Danmark og minimum faktor 30 i lande, hvor solen er stærkere. Husk også ekstra faktor, hvis du er på/ved vandet.
  • Brug en hel håndfuld solcreme, fordel det godt, og smør ind over flere omgange for at få tilstrækkelig beskyttelse.
  • Husk at gensmøre jævnligt,  særligt hvis du sveder meget, bader, tørrer dig i håndklæde og andet, der får solcremen til at forsvinde.
  • Står du akut og mangler en solcreme, så er det bedre at bruge en solcreme med uønsket kemi end at blive solskoldet.
  • Tjek din solcreme for uønsket kemi med appen Kemiluppen. Her kan du finde oplysninger om mere end 500 solcremer, solsprays mm.