Skaljakker: Find en uden PFAS i testen
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Skaljakker: Find en uden PFAS

Skaljakker kan indeholde PFAS, eller fluorstoffer, der er problematiske for din sundhed og miljøet. Heldigvis kan du finde en god skaljakke fri for PFAS i testen.

Christel Søgaard Kirkeby · 24. maj 2019
Par i skoven med udendørstøj på

Skaljakker er tynde, åndbare og ikke mindst vandtætte udendørsjakker. Derfor bruger flere producenter fluorstoffer - eller PFAS -  når de fremstiller jakkerne, fordi stofferne har vandafvisende egenskaber.

Fluorstoffer kan skade miljøet og være problematiske for din sundhed.

Forskere anslår, at omkring 1.000 borgere i Norden dør hvert år som følge af udsættelse for fluorstoffer. Stofferne finder du blandt andet i udendørstøj, mademballage, kosmetik og mange andre produkter. Det er derfor en god idé at undgå de problematiske stoffer, hvor du kan.

Gå efter mærkninger som "PFC-fri" eller ”uden fluorstoffer”

Testen viser, at du godt kan finde skaljakker uden fluorstoffer.

3 ud af 11 skaljakker var helt fri for fluorstoffer – både i jakkens imprægnering og i membranen.

Mærkninger som ”PFC-fri", "Uden fluorstoffer" og "Fluorcarbon fri" indikerer, at jakken er uden fluorstoffer.

Testen viser, at der er god overensstemmelse mellem jakkernes mærkning og testresultatet. Det vil sige, at de jakker, der markedsfører sig med at være uden fluorstoffer, også er det.

Tjek både imprægneringen og membranen for fluorstoffer

Imprægneringen og membranen i skaljakker kan begge indeholder fluorstoffer. Derfor skal du altid tjekke begge dele. Det gør du ved at være opmærksom på følgende:

  • Imprægneringen, også kaldet DWR (Durable Water Repellent), er uden fluorstoffer, hvis jakken er mærket PFC-fri DWR. Mærkningen dækker kun over imprægneringen, og du skal derfor også tjekke membranen.

     
  • Membraner af Gore-tex indeholder ofte fluorstoffet PTFE. Undgå derfor jakker med Gore-tex, hvis du vil have udendørstøj uden fluorstoffer. En nyere membran, der hedder Gore-tex ePE, indeholder ikke PTFE.

Det er ikke den enkelte jakke i sig selv der udgør problemet, men den er et bidrag til din samlede udsættelse for fluorstoffer, og det der kaldes cocktaileffekten.

Fire råd: Sådan undgår du fluorstoffer i udendørstøj

  • Gå efter ”uden fluorstoffer” eller ”PFC fri”
  • Tjek både membran og imprægnering for fluorstoffer
  • Vedligehold vandtætheden med imprægnering uden fluorstoffer
  • Vær opmærksom på at ”PFOA fri” og "OEKO-TEX  - Tiltro til tekstiler" kan du ikke gå efter.