Mavecremer og maveolier til gravide kan indeholde hormonkemi
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Mavecremer og maveolier til gravide kan indeholde hormonkemi

Mavecremer og olier til gravide lover at hjælpe dig af med strækmærker. Men nogle cremer og olier indeholder mistænkt hormonforstyrrende stoffer og kan ikke anbefales til gravide.

Stine Müller · Foto: Getty Images · 6. maj 2022
Mavecreme og maveolie til gravide

Maven vokser, og det samme gør måske frygten for at stå med en mave fyldt med strækmærker efter fødslen.

Er du gravid, kan du finde forskellige produkter til den voksende mave, der markedsfører sig på at kunne fjerne strækmærker. Men er det nu en god ide at bruge dem? Indeholder de uønskede kemikalier for din hud og fostret?

Forbrugerrådet Tænk Kemi har tjekket 13 mavecremer og maveolier for indhold af uønsket kemi. Alle produkterne henvender sig til gravide - enten i deres navn eller i teksten.

Mistænkt hormonforstyrrende stoffer i 2 mavecremer

2 ud af 13 mavecremer og maveolier i testen indeholder stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Det gælder en mavecreme fra Pharmaceris og en hudolie fra Bio Oil.

Alle stofferne er lovlige at bruge i kosmetik og plejeprodukter. Mavecremen fra Pharmaceris indeholder dog en antioxidant -  BHA - der længe har været under mistanke for at være hormonforstyrrende og stort set ikke længere anvendes i kosmetik og plejeprodukter på det danske marked. 

Begge produkter kan Forbrugerrådet Tænk Kemi ikke anbefale gravide at bruge til at smøre maven ind.

Vi er overraskede over at se, at mavecremer og olier markedsført til gravide indeholder stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Fostre er særligt sårbare over for hormonforstyrrende kemikalier, fordi deres udvikling styres af hormoner. Derfor kan vi heller ikke anbefale, at gravide flere gange dagligt smører maven ind i cremer, der indeholder problematiske kemikalier, som kan bidrage til fostrets samlede udsættelse for uønsket kemi. Stine Müller Testansvarlig, Forbrugerrådet Tænk Kemi

Pharmaceris - Maternity Foliacti Stretch Marks preventing cream

Laveste kemibedømmelse, C-kolben

Produktet indeholder disse problematiske stoffer:

  • Cyclopentasiloxane og BHA, der begge er mistænkt for at være hormonforstyrrende.
  • Cyclopentasiloxane og cyclohexasiloxane, der er belastende for miljøet.
  • Parfume, der kan give allergi.
  • Disodium edta, der kan være problematisk for miljøet.
Se testresultater for produktet her

Bio Oil - Hudplejeolie

Laveste kemibedømmelse, C-kolben

Produktet indeholder disse problematiske stoffer:

  • Parfumestoffet Benzyl salicylate, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.
  • Parfume  - heriblandt 11 deklarationspligtige parfumestoffer Alpha-isomethyl ionone, Amyl cinnamal, Benzyl salicylate, Citronellol, Coumarin, Eugenol, Farnesol, Geraniol, Hydroxycitronellal, Limonene og Linalool samt planteekstrakterne Lavandula angustifolia oil og Rosmarinus officinalis leaf oil, der alle kan give allergi.
  • Limonene og Disodium EDTA kan også være problematiske for miljøet.
Se testresultaterne her

Halvdelen af mavecremerne og olierne er uden uønsket kemi

I testen angiver mange af cremerne og olierne mod strækmærker, at du skal smøre din gravide mave ind 2 gange om dagen. Du skal dog være opmærksom på, at jo hyppigere du bruger en creme, jo større er bidraget til din samlede udsættelse for problematiske kemikalier.

I testen indeholder lige under halvdelen af cremerne og olierne mod strækmærker parfume, der kan give allergi. Vil du nedsætte din risiko for parfumeallergi, kan du vælge produkter uden parfume. Dette gælder også naturlige parfumestoffer, der også kan give allergi.

Heldigvis er der også flere gode valg, viser testen.

Hele 6 ud af 13 mavecremer og maveolier får den bedste kemibedømmelse, A-kolben. Disse produkter er uden en række problematiske stoffer og også uden parfume.

Har du brug for en creme eller olie til den voksende mave, er det disse produkter, som vi anbefaler.