Mascara uden uønsket kemi er udbredt
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Mascara uden uønsket kemi er udbredt

I testen af 37 slags mascara får knap halvdelen af mærkerne den bedste bedømmelse. Vær opmærksom på, at nogle mascaraer indeholder uønsket kemi.

Christel Søgaard Kirkeby · Foto: Getty Images · 10. december 2020
Kvinde tager mascara på

I testen af mascaraer har Forbrugerrådet Tænk Kemi kigget nærmere på ingredienserne i 37 forskellige mærker.

Mascaraerne er undersøgt for, om de indeholder uønskede kemikalier, der for eksempel kan give allergi eller er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Knap halvdelen af mascaraerne i testen får den bedste bedømmelse A-kolben. Se de testede produkter nederst på siden.

Allergimærkede mascaraer i testen er gode valg

Mascara med god bedømmelse i testen var i flere tilfælde allergimærkede.

Allergimærker som Den Blå Krans eller AllergyCertified stiller ekstra krav til urenheder af nikkel og andre metaller, som du ikke kan læse om i ingredienslisten.

Vælg en allergimærket mascara, hvis du har nikkelallergi og tidligere har oplevet at reagere på mascara.

Nikkel-indhold er ikke vurderet i testen

Indhold af nikkel er ikke vurderet i testen. Nikkel tilsættes ikke, men kan findes som urenheder i farvestofferne. Det gør, at du ikke kan læse dig frem til, om der er nikkel i din mascara.

Derfor er det ikke med i vurderingen. Det samme gælder for andre urenheder af krom og kobalt.

Videncenter For Allergi har tidligere kigget efter, om de kunne finde en sammenhæng mellem nikkelallergi og eksem i øjenområdet. Det fandt det ikke.

Det er altså ikke entydigt, at nikkelallergikere reagerer på for eksempel mascara. Men vær alligevel opmærksom, hvis du har problemer med nikkelallergi eller allergi over for krom og kobolt.

Det kan være en god ide at gå efter produkter, der er mærket med Den Blå Krans eller AllergyCertified. Disse mærker stiller ekstra krav til oprensning for urenheder. Du kan også høre producenten, om det er oprensede farvestoffer, som der anvendes.

Mascara kan indeholde uønsket kemi

Mascara kan i nogle tilfælde indeholde problematisk kemi. Eksempelvis indeholder en mascara fra M.A.C et fluorstof. Fluorstoffet er PTFE, som også er kendt under navnet teflon.

Fluorstoffer er problematiske for miljøet, fordi de ophober sig i naturen og ikke nedbrydes. De er også mistænkt for uønskede sundhedseffekter hos mennesker.

Testen viser også, at nogle mascaraer indeholder mistænkte hormonforstyrrende stoffer, som for eksempel parabener, BHT eller cyclopentasiloxane. Mascara med disse stoffer får den laveste bedømmelse, C-kolben.

Cocktaileffekten er problematisk – ikke den enkelte mascara

Kosmetikreglerne kræver, at kosmetiske produkter som mascara skal være sikre. Så du skal ikke bekymre dig om det enkelte produkt.

Reglerne tager dog ikke højde for såkaldte cocktaileffekter på tværs af din dagligdag. Her er der en risiko for, at du samlet set bliver udsat for mængder af uønskede kemiske stoffer, der kan have en sundhedseffekt.

Undgå derfor gerne uønsket kemi, hvor du kan. På den måde kan du gøre en indsats for at holde din samlede udsættelse nede.

Hvad er cocktaileffekten?

Uønskede stoffer i et enkelt produkt er sjældent farligt i sig selv.

Det er den samlede effekt af kemiske stoffer fra produkter i hverdagen - kosmetik, mad, tøj og elektronik - der udgør en sundhedsrisiko.

Dette kalder vi for cocktaileffekten.

Læs mere her