Mange bodylotions er gode kemivalg
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Mange bodylotions er gode kemivalg

Testen fra Forbrugerrådet Tænk Kemi viser, at du sagtens kan finde bodylotions på det danske marked, som er uden uønsket kemi.

Christel Søgaard Kirkeby · Foto: Getty Images · 17. marts 2021
Kvinde smører sig i bodylotion

I alt 24 bodylotions får den bedste bedømmelse i testen. De er blandt andet fri for parfume, allergifremkaldende konserveringsmidler og stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

En del svanemærkede produkter er at finde blandt produkterne, der får den bedste bedømmelse. Se alle de testede bodylotions nederst på denne side.

Bodylotion bliver længe på din hud

Din hud er i langvarig kontakt med ingredienserne, når du smører bodylotion på din krop. Samtidig bruger du måske bodylotion hver dag og i ret store mængder.

Risikoen for, at du optager uønsket kemi gennem huden, er derfor forholdsvis stor ved bodylotions.

Ved andre produkter som shampoo og balsam udsætter du dig for eksempel i mindre grad for ingredienserne, fordi du vasker dem hurtigt af.

Din samlede udsættelse kan være problematisk

I testen indeholdt flere bodylotions stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Det var ingredienser som parabener, BHT, benzyl salicylate og cyclopentasiloxane.

Hormonforstyrrende stoffer er blandt andet mistænkt for at bidrage til nedsat sædkvalitet og tidlig pubertet.

Sundhedsrisikoen knytter sig ikke til den enkelte bodylotion. Men dine produkter kan bidrage til din samlede udsættelse for uønsket kemi. Dette kendes som cocktaileffekten.

Selvom det enkelte produkt i sig selv er sikkert, kan det sammen med kemikalier fra indeklima, fødevarer, etc. give en samlet udsættelse, der kan være problematisk. Det er derfor en god ide at undgå disse stoffer, når du kan - for eksempel i din bodylotion.

Hvad er cocktaileffekten?

Uønskede stoffer i et enkelt produkt er sjældent farligt i sig selv.

Det er den samlede effekt af kemiske stoffer fra produkter i hverdagen - kosmetik, mad, tøj og elektronik - der udgør en sundhedsrisiko.

Dette kalder vi for cocktaileffekten.

Læs mere her

Begræns gerne brugen af parfume

Parfume kan udløse hudallergi. Det er en livsvarig allergi, som giver udslæt og eksem, hvis du er i kontakt med et stof, du er blevet allergisk for.

Parfumeindhold udløser derfor en middel bedømmelse, B-kolben, i test fra Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Du kan minimere din risiko for at få hudallergi ved at begrænse, hvor meget parfume du er i kontakt med.