Læbepomader: Flere gode valg i kemitest
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Læbepomader: Flere gode valg i kemitest

Vil du undgå uønsket kemi på dine læber? Så er der heldigvis flere gode valg i kemitesten af 57 læbepomader. Se mere her.

Stine Müller · Foto: Getty Images · 11. februar 2021
Kvinde smører læbepomade på læberne

Læbepomade smører du måske på dine læber flere gange dagligt, og under brug vil du uundgåeligt indtage noget af det gennem munden.

Uønsket kemi, som for eksempel er mistænkt for at være hormonforstyrrende, er derfor bedst at undgå i din læbepomade.

Testen af læbepomader giver heldigvis flere gode valg. Se de testede læbepomader nederst på denne side.

Læbepomade med A-kolbe er fri for uønsket kemi

Læbepomader uden uønsket kemi kan du finde ved at vælge én af de 19 læbepomader, der får den bedste bedømmelse i testen.

Læbepomader med vurderingen A-kolbe i testen er:

  • Fri for stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende
  • Fri for parfume, der kan give allergi
  • Fri for mineralske olier, der kan have uønskede effekter, hvis du "spiser" dem

Uønsket kemi kan være mistænkt hormonforstyrrende

I testen indeholder flere læbepomader uønsket kemi, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Det er for eksempel stofferne BHT, ethylhexyl methoxycinnamate eller benzyl salicylate.

Hormonforstyrrende stoffer i den enkelte læbepomade udgør ikke i sig selv en risiko. Men det kan bidrage til den såkaldte cocktaileffekt af uønsket kemi, som du udsættes for fra mange kilder i din hverdag.

Undgå derfor gerne disse stoffer, når du kan.

Undgå parfume i læbepomader til børn

Læbepomader markedsført til børn kan indeholde parfume, som kan give allergi.

Gå efter uparfumerede produkter til børn. Det gælder også for andre produkter end lige læbepomader.

Parfume hører ikke hjemme i produkter til børn.

Mineralske olier kan være problematiske i læbepomader

Flere læbepomader i testen indeholder ingredienser, som er baseret på mineralske olier. Petrolatum og paraffinum er eksempler på disse ingredienser.

Mineralske olier er problematiske, når de findes i fødevarer. Det skyldes, at nogle af dem kan være kræftfremkaldende, og andre kan ophobe sig i kroppens organer for eksempel lever og milt.

Du spiser en del af læbepomaden, når du bruger dem. Læbepomader med mineralske olier får derfor en middel kemibedømmelse, da de bidrager til dit samlede indtag. Du kan i stedet vælge læbepomader baseret på naturlige ingredienser ud fra et forsigtighedsprincip.

Markedsføring af ’naturlige’ læbepomader kan være misvisende

Naturkosmetikmærker som for eksempel Ecocert er garanti for, at der er stillet krav om naturlig oprindelse af indholdsstofferne.

Men testen viser også, at nogle producenter selv anpriser indhold af naturlige og økologiske indholdsstoffer i deres læbepomade. Det er for eksempel tilfældet for læbepomader fra Labello og Dr. Organic.

Disse læbepomader indeholder olier udvundet fra planter. Men de indeholder også syntetiske stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Tjek derfor læbepomader med appen Kemiluppen, og gå efter læbepomader med vurderingen A-kolbe. Så får du både et produkt uden ingredienser baseret på mineralske olier og uden stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Læbepomader kan indeholde problematiske solfiltre

Nogle læbepomader indeholder UV-filtre og kan give en solbeskyttende effekt. Dette er typisk angivet med en solfaktor, den såkaldte SPF, som du kender det fra solcremer.

Flere UV-filtre er dog mistænkt for at være hormonforstyrrende. Derfor får nogle af de testede læbepomader med solbeskyttelse testens dårligste bedømmelse, C-kolbe.

Disse to læbepomader med solfilter får den bedste bedømmelse A-kolben:

  • Apotekets Anti-age læbepomade SPF 15
  • Matas Læbe balsam SPF 25