Sådan spotter du mineralske olier i læbepomade
Læbepomader kan indeholde mineralske olier, som blandt andet kan ophobe sig i kroppens organer. Se, hvad du skal være opmærksom på.
Mange læbepomader indeholder mineralske olier, der kan være problematiske for din sundhed. Olierne ved navn MOSH og MOAH kan være kræftfremkaldende og ophobe sig bl.a. i leveren og milten.
Det kan være et problem, fordi du kan indtage læbepomaden via munden. EU’s videnskabelige komité vurderer, at du spiser ca. fire læbepomader om året ved dagligt brug.
Du kan også støde på mineralske olier i emballage til mad og i ris, pasta, gryn, andre slags kolonialvarer og modermælkserstatning. Indtag af mineralske olier fra maden er allerede på et bekymrende niveau, vurderer Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA.
Dette kan mineralske olier hedde i læbepomader
Kosmetik med ingredienser baseret på mineralske olier indeholder typisk et eller flere af disse ingredienser:
- Petrolatum
- Paraffinum liquidum
- Paraffin
- Cera microcristallina/microcrystalline wax
- Ceresin
- Mineral oil
- Ozokerite
- Synthetic wax
Naturlige olier er ikke mineralske olier
Er din læbepomade baseret udelukkende på planteolier og -fedtstoffer eller bivoks, er den fri for mineralske olier.
Plantebaserede olier og fedtstoffer kan have mange forskellige navne på ingredienslisten afhængig af, hvilken plante de stammer fra. Bivoks hedder typisk cera alba på ingredienslisten.
Gå efter naturkosmetikmærkerne, hvis du foretrækker læbeprodukter, der er uden mineralske olier.
Gå efter disse naturkosmetikmærker:
Læbepomader med disse tre mærker må ikke indeholde ingredienser baseret på mineralske olier:
- Natrue
- BDIH
- Ecocert
Appen Kemiluppen tjekker læbepomader
I appen Kemiluppen får en læbepomade en middel bedømmelse (B-kolbe), hvis den indeholder ingredienser baseret på mineralske olier.
Læbeprodukter med den bedste bedømmelse i appen vil være uden mineralske olier.
Det er en rigtig god ide at tjekke din læbepomade for mineralske olier med Kemiluppen. Hele 166 ud af 386 læbepomader i appen indeholder mineralske olier. I alt er der 49 læbepomader i appen, som får den bedste kemibedømmelse, A-kolben.
laebepomade_embed
Mineralske olier i hudpleje er okay
Du kan også finde mineralske olier i cremer og andre hudplejeprodukter, men det er ikke ligeså problematisk for sundheden.
Du spiser ikke hudplejeprodukter på samme måde som læbeprodukter. Optaget af de mineralske olier på huden er også vurderet at være meget begrænset.
Mineralske olier i hudplejeprodukter er derfor ikke vurderet problematisk og bliver ikke bedømt i Kemiluppen.
Mineralske olier kan bidrage til cocktaileffekten
De mineralske olier er ikke i sig selv problematiske i den enkelte læbepomade.
Men Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) vurderer, at indtag af olierne fra maden er bekymrende for sundheden.
Læbepomade med ingredienser baseret på mineralske olier kan derfor ved regelmæssigt brug bidrage til din samlede udsættelse for de problematiske olier, også kaldet for MOSH og MOAH.
Læbepomader: Flere gode valg i kemitest
Vil du undgå uønsket kemi på dine læber? Så er der heldigvis flere gode valg i kemitesten af 57 læbepomader. Se mere her.
Disse læbepomader er Bedst i Test
Hvilke læbepomader er bedst mod tørre og sprukne læber? Se hvilken læbepomade der bliver Bedst i Test og hvilke andre, vi anbefaler.
Det er læbestift lavet af
Læbestifter indeholder en lang række ingredienser, nogen bedre end andre. Se her, hvad din læbestift er lavet af.