Det er læbestift lavet af
Læbestifter indeholder en lang række ingredienser, nogen bedre end andre. Se her, hvad din læbestift er lavet af.
Læbestiften består primært af fedtstof og farve. Der er dog også en række andre ingredienser, hvis formål er at gøre din læbestift lækker og attraktiv.
Nogen af dem er kan være problematiske, fordi du jo 'spiser' din læbestift, når den ligger på læberne.
Fedtstof
Voks (mineralsk, syntetisk eller naturligt) og andre fedtstoffer såsom forskellige olier udgør læbestiftens hovedsubstans. Fedtstoffet lægger sig som en film på læberne og sørger for, at pigmentfarven fordeles.
Farve eller pigment
Farvepigmenter kan mætte læbestiften mere eller mindre, alt efter hvor kraftig farven skal være på læberne. Farvepigmenterne kan godt indeholde tungmetaller som bly og kviksølv, men niveauerne er meget lave og næsten uundgåelige,
Plejende stoffer
Plejende stoffer er med til at forhindre læberne i at tørre ud, hvilket læbestifter kan have en tendens til at gøre. Særligt de matte læbestifter er kendt for at kunne udtørre læberne.
Parfume
Parfume er tilsat de fleste læbestifter. Parfumen kan til en vis grad skjule lugt og smag fra olier og fedtstoffer.
Konserveringsmidler
Konserveringsstoffer og antioxidanter er tilsat nogle læbestifter. Antioxidanterne er med til at nedsætter harskningen af fedtstofferne.
Solfiltre
Solfiltre kan findes i visse læbestifter, men farvepigmenterne fungerer i sig selv også som solfiltre.
Mineralske eller naturlige olier?
Olierne, som læbestifter indeholder, kan enten være mineralske, syntetiske eller naturlige.
Mineralske olier kan i nogle tilfælde være problematiske, og nogle mineralske olier er mistænkt for at være kræftfremkaldende, mens andre kan ophobe sig i lever og milt med usikre sundhedseffekter.
Læbestifter baseret på naturlige fedtstoffer er uden mineralske olier
Læbestifter er fri for mineralske olier, hvis de udelukkende er baseret på planteolier og -fedtstoffer eller andre naturlige fedtstoffer som for eksempel bivoks.
Gå efter naturkosmetikmærkerne, som for eksempel Ecocert eller BDIH, hvis du foretrækker læbeprodukter uden mineralske olier.
De problematiske mineralske olier er:
- MOSH, der kan ophobe sig i lever og milt. Den sundhedsmæssige betydning af ophobningen af olierne er fortsat usikker.
- MOAH, der kan være kræftfremkaldende.
Læbepomader: Flere gode valg i kemitest
Vil du undgå uønsket kemi på dine læber? Så er der heldigvis flere gode valg i kemitesten af 57 læbepomader. Se mere her.
Disse læbepomader er Bedst i Test
Hvilke læbepomader er bedst mod tørre og sprukne læber? Se hvilken læbepomade der bliver Bedst i Test og hvilke andre, vi anbefaler.
Sådan spotter du mineralske olier i læbepomade
Læbepomader kan indeholde mineralske olier, som blandt andet kan ophobe sig i kroppens organer. Se, hvad du skal være opmærksom på.