Høretelefoner: Flere gode kemivalg
Høretelefonerne er i langt de fleste tilfælde fri for problematiske kemikalier, der for eksempel kan være hormonforstyrrende eller kræftfremkaldende.
I testen af trådløse hovedtelefoner, høretelefoner og headsets har Forbrugerrådet Tænk Kemi undersøgt i alt 76 produkter.
Testen har undersøgt kemikalierne i både on-ear, over-ear og in-ear høretelefoner samt i earbuds eller true wireless, som de også kaldes.
Testen viser, at de fleste høretelefoner er fri for problematiske kemikalier, der kan være hormonforstyrrende eller kræftfremkaldende.
Enkelte hovedtelefoner indeholder kræftfremkaldende stoffer
Børn og unge er særligt udsatte i forhold til problematiske kemikalier. Uønskede stoffer kan bidrage til den ”cocktail”, som de udsættes for fra mange kilder i hverdagen. Disse kan blandt andet bidrage til kræftfremkaldende eller hormonforstyrrende effekter.
Høretelefonerne i testen får i enkelte tilfælde en dårlig eller middel kemibedømmelse. Det skyldes, at de indeholder såkaldte PAH’er eller tjærestoffer, der kan være kræftfremkaldende.
Disse kræftfremkaldende stoffer er ikke forbudte i høretelefoner, og det enkelte produkt vil ikke udgøre nogen sundhedsrisiko. Men stofferne er uønskede, og det er en god ide undgå dem, når du kan.
Wish, Amazon og AliExpress: 66% af testede produkter dumper i test
250 produkter købt på markedspladser som Wish og Amazon og AliExpress er testet. 66 procent af de testede varer dumpede – nogle var farlige.
Sådan kan du selv reparere elektronik
Med guider og reservedele online er det på flere punkter blevet lettere at reparere elektronik og hårde hvidevarer selv. Vi guider dig til, hvad du skal være opmærksom på.
"Går den bare i stykker igen i morgen?”
Selv om Emil Thomsen gør sig tanker om miljøpåvirkningen, foretrækker han ofte at købe nyt i stedet for at reparere. Pris og graden af besværlighed gør en forskel.