Babyolier kan indeholde parfume | Forbrugerrådet Tænk Kemi
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Babyolier kan indeholde parfume

Mange babyolier er uden uønsket kemi, viser ny test af 31 olier. Enkelte babyolier indeholder parfume eller naturlige planteekstrakter, der kan give allergi.

Stine Müller · Foto: Getty Images · 27. april 2022
Baby smøres ind i olie

Babyolier kan du bruge til mange ting. Du kan tilsætte et par dråber babyolie i vandet, hvis din baby får tør hud efter badet. Du kan også bruge babyolie til at smøre din baby ind efter badet eller bruge olien til babymassage.

Nogle af disse olier kan dog indeholde uønskede kemikalier.

Se efter parfume og planteekstrakter i babyolier

Babyolier er typisk lavet af forskellige planteolier fra fx solsikke, jojoba, abrikos- eller ferskenkerner. Det er planteolier som Forbrugerrådet Tænk Kemi ikke vurderer problematiske.

Babyolierne kan dog også indeholde andre planteekstrakter og duftstoffer, der kan give allergi. Det kan være ekstrakter såsom lavendel, kamille, morgenfrue og parfumestofferne limonene, linalool og geraniol.

I en ny test fra Forbrugerrådet Tænk Kemi er 31 babyolier testet for fx allergifremkaldende stoffer eller mistænkt hormonforstyrrende stoffer.

I testen er hele 24 babyolier fri for en række problematiske kemikalier. Enkelte olier til din baby indeholder allergifremkaldende stoffer.

Undgå parfume i plejeprodukter til dit barn

I testen indeholder 5 ud af 31 babyolier parfume. Selv små børn kan få allergi overfor parfume, og forekomsten af parfumeallergi hos børn er ifølge Videncenter for Allergi stigende. Derfor får disse produkter den laveste kemibedømmelse, C-kolben, i testen.

Risikoen for at udvikle parfumeallergi stiger typisk efterhånden, som man udsættes for flere og flere parfumerede produkter.

Hvis du vil nedsætte risikoen for, at dit barn udvikler parfumeallergi, bør du undgå parfume i plejeprodukter. Det er anbefalingen fra Miljøstyrelsen og Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Naturlige planteekstrakter kan også give allergi

I testen finder vi 2 produkter, der indeholder naturlige planteekstrakter. Begge disse produkter får en middel bedømmelse, B-kolben.

Selvom en babyolie markedsføres som "Naturlig", eller med at duftstofferne i produktet kommer fra naturlige planteekstrakter, kan parfumen stadig give allergi. Det kan både kunstige og naturlige duftstoffer.

Babyolier med naturlige duftstoffer er derfor ikke et bedre valg, hvis du vil begrænse risikoen for allergi.

Vælg miljømærket

Miljømærket er det lette valg, hvis du vil undgå problematiske stoffer. Det stiller en række krav til indholdsstofferne i forhold til miljø- og sundhed. For babyolierne er udvalget af miljømærkede produkter relativt stort.

Allergimærkerne kan du også se efter, da de er en garanti for et parfumefrit valg. 17 olier i testen bærer både Svanemærket samt et allergimærke.

Anprisninger som ’Uden parfume’, ’Uparfumeret’ eller ’Ikke tilsat parfume' giver også en sikkerhed for, at et produkt er uden parfume.

Er babyplejeprodukter nødvendige?

Er babypleje såsom olie, creme, vådservietter, zink salve mm. overhovedet nødvendigt at bruge til dit barn?

Som forælder kan det være en god ide generelt at overveje, om det er nødvendigt at bruge alle de forskellige babyplejeprodukter. Mange babyplejeprodukter kan tilsammen udgøre en unødvendig udsættelse for kemiske stoffer på huden.

I Forbrugerrådet Tænk Kemi anbefaler vi derfor, at du bruger pleje til dit barn, når der er behov for det - fremfor som en del af en fast rutine.  

Til daglig er det for eksempel nok at vaske din baby med lunkent vand uden brug af sæbe, olie og shampoo. Olier og cremer kan være gode, hvis dit barn har tør hud, men du behøver normalt heller ikke bruge cremer eller olier til din baby.