Stegepander: Flere er anmeldt for ulovlig PFAS-markedsføring
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Stegepander anmeldt for ulovlig PFAS-markedsføring

Forbrugerrådet Tænk Kemi anmelder 9 stegepander, der markedsføres med at være uden de ulovlige fluorstoffer PFOA og PFOS, samtidig med at indeholder andre fluorstoffer. Forstå sagen her.

Claus Jørgensen og Katja Ravn · Foto: Katja Ravn · 25. oktober 2022
stegepander

Mange stegepander markedsføres med at være fri for fluorstofferne PFOA og PFOS. Men disse to fluorstoffer er allerede ulovlige at bruge i produkter. Virksomheder må ikke markedsføre produkter med at være fri for forbudte stoffer.

Oveni den vildledende PFOA-fri markedsføring viser det sig, at flere stegepander samtidig indeholder fluorstoffet PTFE, bedre kendt som Teflon. PTFE er et ud af mange fluorstoffer, der hører under fællesbetegnelsen PFAS.

Forbrugerrådet Tænk Kemi har derfor anmeldt de 9 stegepander til Forbrugerombudsmanden for ulovlig og vildledende markedsføring af fluorstoffer.

”Det har været kendt i mange år, at fluorstoffet PFOA er problematisk. Det er derfor, stoffet er blevet forbudt. Så går det ikke, at virksomhederne stadig bruger det i markedsføringen. Vi oplever, at forbrugerne så tror at produkterne er uden fluorstoffer – hvad de ikke nødvendigvis er. Det er vigtigt, at den vildledende markedsføring med både PFOS-fri og PFOA-fri stopper nu – det er jo ikke tilladt at bruge dem”, siger Christel Søgaard Kirkeby, projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Det siger loven om PFOA og PFOS

Ifølge Miljøstyrelsen er det forbudt at fremstille, markedsføre eller anvende PFOS og PFOA.

Ifølge markedsføringsloven er det ”ikke lovligt at fremhæve de lovpligtige forhold som noget særligt for produktet. Hvis et produkt fx overholder loven om, at der ikke må være et specifikt stof i en plastbeholder til at opbevare madvarer i, er det ikke lovligt at fremhæve dette som en særlig fordel ved produktet”.

Forbrugerombudsmanden har derudover tidligere slået fast, at det var vildledende markedsføring, at en virksomhed brugte betegnelsen PFOA-free på et produkt, der indeholdt andre fluorstoffer, fordi forbrugerne ikke er i stand til at skelne mellem forskellige flourstoffer.

Står der PFOA-fri på et produkt, kan det få forbrugerne til at tro, at produktet er helt uden fluorstoffer.

PFOA-fri stegepander med PFAS i belægningen

Forbrugerrådet Tænk Kemi har undersøgt markedet for forskellige stegepander, der markedsføres med at være PFOA-fri eller PFOS-fri online eller på selve produktet.

Vi har spurgt virksomhederne, om produkterne indeholder fluorstoffer (PFAS) eller ej. Ifølge virksomhederne indeholder disse 9 stegepander fluorstoffet PTFE, samtidig med at de markedsføres med at være PFOA-fri eller PFOS-fri:

 • Onyx Hybrid non-stick stegepande
 • IKEA 365+ stegepande, rustfrit stål non-stick
 • Scanpan Classic induktion stegepande
 • Scanpan Brund Dura Fry
 • Tefal Jamie Oliver Everyday Stainless Steel
 • Fiskars Functional Form
 • Eva Solo Nordic Kitchen stegepande slip-let
 • Rösle pan set elegance with non-stick coating (PTFE udgave)
 • HOLMs deli stegepande BUM

Forbrugerrådet Tænk Kemi har derfor valgt at anmelde produkterne for vildledende og ulovlig markedsføring.

PTFE i stegepander er ikke et problem i sig selv

Bliv ikke bekymret, hvis din stegepande indeholder PTFE. Stofferne er godt bundet i belægningen. Det er først, hvis din pande overophedes på temperaturer på 250 grader eller derover, at stofferne kan frigives. Ret dig derfor efter brugsanvisningen, der følger med stegepanden.

Udfordringen er mest fra produktionen på fabrikkerne, hvor PFAS forurener miljøet og til sidst kan ende i din mad.  

Smid derfor ikke en velfungerende pande ud, der giver et større ressourcespild. Men overvej at købe en stegepande uden PFAS næste gang. På den måde er du med til at bremse forureningen.  

PFAS er udbredt i stegepander

PFAS, eller fluorstoffer, bliver ofte brugt i non-stick belægningen på stegepander for at gøre overfladen non-stick. Men der findes også mange stegepander uden PFAS.

Fluorstoffer er uønskede, fordi de ophober sig i miljøet og i kroppen og mistænkes for at kunne nedsætte immunforsvaret, øge kolesterolindholdet i blodet, give øget risiko for leverskader, kræft, hormonforstyrrelser, ufrivillig abort og lungeskader.

Gå efter disse betegnelser for PFAS

Det kan være svært at finde rundt i de forskellige betegnelser PFAS, PFOA, PFOS og PTFE.

Hvis du vil undgå ALLE fluorstoffer, skal du se efter betegnelserne PFC-fri, PFAS-fri, fluorcarbon-fri eller fri for fluorstoffer. Så er du garanteret, at stegepanden er uden de skadelige stoffer.

Ellers kan du kontakte virksomheden bag og spørge specifikt, om produktet er PFAS-fri eller fri for fluorstoffer.

Undersøg det enkelte produkt fremfor mærket

Fra tidligere undersøgelser af nonstick-stegepander ved vi, at virksomheder laver stegepander både med og uden PFAS.

Derfor er det bedst at undersøge det enkelte produkt, frem for at gå efter et specifikt mærke.

Stor forvirring om PFAS-betegnelser

Vi har skrevet til virksomhederne, om deres stegepander indeholder PFAS eller ej.

Svarene viser, at der er stor forvirring omkring de forskellige betegnelser for fluorstoffer.

Nogle virksomheder svarer, at PTFE ikke har noget med PFAS at gøre. Andre svarer, at deres PTFE-belægning ikke indeholder skadelige fluorstoffer.

Enkelte virksomheder anerkender, at "PFOA-fri" er vildledende og ændrer nu deres markedsføring.

Det siger virksomhederne

 • ”Vi bruger til vores originale belægning materialet PTFE, det har ikke noget med PFAS at gøre, så der er ikke en udfasning af materialet, da vi aldrig har brugt det.”

 • IKEA oplyser, at de må konstatere, at det er en fejl med deres markedsføring af PFOA-fri stegepander på det danske marked, og at de går i gang med at rette omgående. De forventer, at alle kanaler vil være opdateret med lovlig kommunikation i løbet af få dage.

 • Scanpan står bag Stegepanden Brund Dura Fry og stegepanden Scabpan Classic induktion.

  ”Vi kan oplyse,at vores belægninger indeholder PTFE, som er i PFAS familien, derfor vil det være forkert at sige vi IKKE anvender PFAS stoffer.”

 • “None of our cookware coatings contain perfluorooctanoic acid (PFOA) or perfluorooctane sulfonate (PFOS). Safety for our consumers is our top priority. Fiskars complies with EU Directives 2001/95 / EC (Product Safety) and 1935/2004 (Materials in contact with food) which ensure that all products are completely safe to use and can not cause any harm to its users. Safety is verified through extensive tests, where the products are exposed to combinations of high temperature and various food simulants, e.g. acid and alcohol. It is of the utmost importance for Fiskars that nothing harmful can migrate from the coated cookware, and we are very proud of our work and that all our products are safe to use. All our coatings are tested according to POP regulation (EU) 2019/1021 and (EU) 2020/784.

  PFAS in some relations means all per- and polyfluoroalkyl substances and covers both polymers and non-polymers, for example PTFE-coatings belong to polymer group. However, our PTFE coated products do not contain any non-polymer fluorinated PFAS compounds considered harmful or accumulating in the environment (e.g. PFOA, PFOS and GenX substances). Our ceramic coated products (eg. All Steel and Norden) do not contain any fluorine compounds, thus are totally PFAS, PFOA and PFOS free.”

 • ”Vi kan bekræfte at vores belægninger er PTFE. Så det betyder, at vores pander og gryder er produceret uden brug af PFOA og PFOS.

  Groupe SEB har altid vægtet kundernes sundhed meget højt. Med henblik herpå er koncernen perfekt i overensstemmelse med reglerne. De materialer der er brugt til fremstilling af produktet, er tilladt i henhold til de europæiske regler.

  Produktet er testet i henhold til de europæiske regler for materialer og genstande beregnet til kontakt med fødevarer og resultaterne er i overensstemmelse. ”

 • ”Det er korrekt at vi for flere år siden har udfaset både PFOA og PFOS jf. brochuren du henviser til. Med hensyn til andre PFAS, så er vi opmærksomme på den fokus og udvikling der er i øjeblikket, og vi vil naturligvis til enhver tid følge gældende lovgivning.

  Hos Eva Solo arbejder vi for at sikre vores kunder det bedste, også når det vedrører produkter, som er i kontakt med fødevarer. Vi ønsker vores kunder trygt kan købe Eva Solo produkter, i visheden om at de altid opfylder de krav der stilles i EU/DK til produkter med fødevarekontakt.

  Alle vores varer bliver testet efter gældende EU/DK lovgivning. De testlaboratorier vi benytter er alle akkrediterede i forhold til EU/DK lovgivning omkring fødevaresikkerhed og ingen produkter kommer på markedet uden at opfylde gældende krav. Herudover er alle vores varer underlagt den Europæiske kemikalieforordning REACH.

  Som udgangspunkt ønsker vi at give forbrugerne et valg. Vi markedsfører således forskellige serier - med og uden belægning. Vi har netop introduceret en hel serie af rustfrit stål med honeycomb mønster der er uden belægning. Derudover har vi en række serier med keramisk non-stick, der heller ikke indeholder PFAS.

  Vi lytter løbende til forbrugerne og vores underleverandører – og vi ønsker at gøre det rigtige. Derfor arbejder vi allerede på at udfase PFAS i alle vores produkter.”

 • ”Vi har 2 pandeserier hos Coop, hvor den ene ved navn BUM har en PTFE belægning og derfor indeholder PFAS, den anden hedder Svendborg som har en keramisk belægning og indeholder ikke PFAS.”

 • Vi har kontaktet vores leverandør Rösle, og bedt dem om at fjerne dette udsagn på fremtidige emballager, og vi får desuden produceret et klistermærke med en korrigeret tekst, som vi påsætter alle produkter på vores egne lagre og vores kunders lagre. Desuden vil al butiksskiltning blive ændret, således at det ikke længere fremgår at produktet er PFOA-free.