Sådan undgår du mineralske olier i ris, pasta og gryn Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Sådan undgår du mineralske olier i ris, pasta og gryn

Mineralske olier kan være i emballage til ris, pasta eller gryn. Men nogle kan være kræftfremkaldende, mens andre kan ophobe sig i kroppens organer. Se tre gode råd her.

Stine Müller · Foto: Getty Images · 25. august 2020
pasta, ris og gryn

Mineralske olier er en stor gruppe af stoffer. Nogle mineralske olier går blandt andet under betegnelserne MOAH og MOSH.

Olierne er problematiske, da nogle (MOAH) kan være kræftfremkaldende, mens andre (MOSH) ophober sig i kroppens organer.

Mineralske olier findes i genbrugspap- og papir

Mineralske olier kan findes som forureninger i emballage. Det er primært i genbrugspap og papir, men også i nyt pap og papir.

Fødevarer kan optage olierne ved direkte kontakt med emballagen. Olierne kan også fordampe og optages af fødevarerne gennem luften.

Fødevareemballage kan indeholde uønskede mineralske olier

Mineralske olier kan findes i pap- og papiremballage til blandt andet:

  • Ris
  • Pasta
  • Gryn
  • Chokoladejulekalendere
  • Pizzabakker

Tre gode råd: Undgå mineralske olier i emballage

  • Vælg produkter, hvor maden ikke er i direkte kontakt med pap- eller papiremballage. Det gælder især fødevarer, som du har stående længe i køkkenskabet eksempelvis ris, gryn eller pasta.
  • Vælg produkter, hvor emballagen er af plastik. Plastikemballage er bedre reguleret end emballage af pap og papir. Du kan også vælge produkter, der har en pose mellem pappet og maden, så der ikke kan ske overførsel af olierne til maden.
  • Pak produkter som ris, gryn eller pasta over i anden emballage, der er egnet til fødevare – for eksempel en glasbeholder.