Dåsetomater: Indeholder dit favoritmærke hormonkemi?
Dåser med hakkede tomater kan indeholde det hormonforstyrrende stof bisphenol A. Derfor har Forbrugerrådet Tænk testet dåsetomater for uønsket kemi.
Uønsket kemi i dåser med hakkede tomater
Forbrugerrådet Tænk har testet dåser med hakkede tomater for indhold af problematisk kemi.
I konservesdåser er det især stoffet bisphenol A – også kendt som BPA – der er bekymring for. Det skyldes blandt andet, at EU vurderer, at stoffet er hormonforstyrrende for mennesker.
Konservesdåserne i vores testen var i de fleste tilfælde uden det hormonforstyrrende stof, som ellers kan findes i lakken på indersiden af nogle dåser.
11 ud af 13 testede dåser var fri for stoffet.
Disse 2 dåser indeholder bisphenol A
2 dåser i testen havde indhold af bisphenol A:
- Coop Tomater hakkede (SuperBrugsen m.fl.)
- First Price Tomater hakkede (Meny m.fl.)
Coop oplyser, at tomaterne på dåse er ved at blive erstattet af en emballage i pap uden bisphenoler.
Bisphenoler er ved at blive udfaset af First Price-produktserien, oplyser supermarkedskoncernen Dagrofa.
Mærker er sluppet af med uønsket stof siden 2016
Testen tyder på fald i brug af bispenol A i dåsetomater, siden Forbrugerrådet Tænk Kemis test af dåser med flåede tomater fra 2016, hvor kun 3 ud af 8 dåser, var fri for bisphenol A.
Budget, Rema 1000’s økologiske, De Cecco og Coop indeholdt alle bisphenol A i 2016. 2018-testen viser, at både Budget og Rema1000’s økologiske fri for både bisphenol A og andre stoffer med bisphenol A.
De Cecco indeholder nu kun andre stoffer med en andel af bisphenol A.
Coop er det eneste mærke fra 2016-testen, hvor dåselakken fortsat indeholder bisphenol A.
Bisphenoler er udbredte i dåser
Det er svært helt at undgå hormonforstyrrende bisphenoler i sodavandsdåser og konservesdåser. Det viser vores nye test af 18 dåser til mad og drikke.
Nonstick-stegepander: Sådan undgår du PFAS
Stegepander og gryder med nonstick kan indeholde PFAS, der ophober sig i kroppen og miljøet. Læs, hvad du skal gøre for at undgå PFAS.
Mug på maden: Hvad gør du?
Mug på mad er skimmelsvampe, som kan producere svampegift, der kan skade vores arveanlæg og være kræftfremkaldende. Se, hvad du skal gøre, hvis der er mug på din mad.