Disse ekstra jomfruolivenolier er ikke "ekstra"
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Disse ekstra jomfruolivenolier er ikke ekstra

Otte spanske ekstra jomfruolivenolier er blevet testet på kvalitet og smag. Tre lever ikke op til kravene for ekstra jomfruolivenolie på trods af deres mærkat, og en afviger markant fra anden spansk olivenolie.

Foto: Getty Images · 14. september 2023
Ikke alle ekstrajomfruoliven olier i vores test burde hedde ekstra

Vi har testet otte spanske ekstra jomfruolivenolier fra supermarkederne på smag, indhold og kvalitet. Alle olier får topkarakter på renhed, hvilket vil sige, at der ikke er tegn på, at der er iblandet andre typer af olier.  Fedtsyresammensætningen og andre kemiske parametre er blevet testet i et laboratorium, og oliens smag er blevet testet af sensoriske ekspertpaneler. 

Tre ekstra jomfruolivenolier er ikke ”ekstra”

Der er dog stor forskel på kvaliteten af de otte olier. Testen viser tilmed, at tre af de otte olivenolier slet ikke lever op til de krav, der er for, at olie kan klassificeres som “ekstra jomfru”, som er et udtryk for oliens kvalitet. 

De olivenolier, som det sensoriske panel i første omgang bedømte ikke var ekstra jomfruolier, blev sendt til yderligere to nye paneler for at være sikre på konklusionen.

Det er problematisk, at forbrugerne ikke kan regne med, at kvaliteten af flaskens indhold stemmer overens med det, der står på mærkatet.

Varedeklarationen passer ikke

I to af de tre olivenolier, der i vores test ikke lever op til kravene for ekstra jomfruolivenolie har også andre problemer. Olivenoliernes fedtsyresammensætning afviger også meget fra den, der står bag på flaskerne.

Begge olier indeholder eksempelvis et højere indhold af mættede fedtsyrer, og et lavere indhold af monoumættede fedtsyrer, end varedeklarationen siger. Den ene olie afviger også en del fra det, man normalt ser i olier fra Spanien.

Fund af uønskede mineralske olier i olivenolie

Vi undersøger for uønskede mineralske olier som MOSH og MOAH. I testen fandt vi rester af både MOSH og MOAH, men ikke i så store mængder. Mineralske olier har ikke nogen fastsat grænse i EU’s lovgivning med i Tyskland har man lavet nogle vejledende grænseværdier. En olivenolie i testen lå meget tæt på de tyske grænseværdier. 

De mineralske olier i olivenolie kan stamme fra forskellige kilder, f.eks. smøreolie fra olivenpressen.

Disse tre olivenolier er ikke ekstra jomfruolivenolie

Her kan du se de tre olivenolier vi fandt problemer med og du kan læse producenternes svar på vores testresultater.

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?